Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júna 2016, 10:14
Čas čítania 0:00
Ivan J.

7 faktov, ktoré si možno nevedel o legende v ringu Muhammadovi Alim

ŠPORT BOX MUHAMMAD ALI
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Muhammad Ali - najlepší boxer všetkých čias.

Dnes obletela celý svet smutná správa, že vo veku 74 rokov v nemocnici v americkom Phoenixe zomrel najlepší boxer všetkých čias - Muhammad Ali. Stalo sa tak po 32-ročnom boji s Parkinsonovou chorobou. Muhammad Ali, vlastným menom Cassius Marcellus Clay, nebol len šampiónom v ťažkej váhe, víťazom zlatej medaily, ale aj symbolom boja proti americkej vojne vo Vietname. Nie nadarmo ho BBC a Sports Illustrated vyhlásili za najlepšieho športovca 20. storočia. Prostredníctvom nasledujúceho článku by sme preto radi vzdali hold tejto športovej osobnosti, ktorá zmenila životy miliónom ľudí.

"Lieta ako motýľ a bodá ako včela."

7 faktov, ktoré si možno nevedel o legende v ringu Muhammadovi Alim
Zdroj: Neil Leifer/Sports Illustrated

1. Odhodil zlatú medailu

Mladý Cassius Clay vyhral zlatú medailu na olympijských hrách v Ríme v roku 1960. Keď sa však vrátil domov, do Spojených štátov, tak ho miestna služba v malom bistre odmietla obslúžiť. Ako inak, kvôli rase. Claya to naštvalo natoľko, že hneď po tom, ako z neho vyšiel, chytil zlatú medailu a z mosta ju hodil do rieky Ohio. Spravil to preto, pretože nechcel nosiť medailu v krajine, kde nebol obslúžený. 

2. Mal zákaz boxovať 3 roky

Keď v roku 1967 zúrila vojna vo Vietname, Ali odmietol slúžiť v armáde z náboženských dôvodov. Šampión bol zatknutý a komisia štátu New York ho okamžite suspendovala, zobrala mu boxerskú licenciu a zbavila ho jeho titulu. Pästiar bol odsúdený z vyhýbania sa na maximálne 5 rokov väzenia a musel zaplatiť pokutu 10-tisíc dolárov. Z trestu bol oslobodený až po 3 rokoch. 

3. Rukavice za 836-tisíc dolárov

Takmer 50 rokov odo dňa, keď Ali porazil heavyweight šampióna Sonnyho Listona sa anonymný kupec rozhodol kúpiť rukavice v ktorých sa mu to podarilo, za 836-tisíc dolárov. Zaujímavé na tom je predovšetkým to, že rukavice vyniesli viac než samotné víťazstvo, za to inkasoval "len" 630-tisíc.

7 faktov, ktoré si možno nevedel o legende v ringu Muhammadovi Alim
Zdroj: James Drake

4. Neporaziteľná dcéra

Aj napriek tomu, že Ali vystupoval na verejnosti proti ženskému boxu a v roku 1978 sa dokonca nechal počuť, že "ženy nie sú vyrobené, aby boli zasiahnuté do pŕs a tváre takto", tak jeho dcére Laile to neprekážalo. Vydala sa v stopách svojho otca a môžeme povedať, že úspešne, pretože zo sveta boxu odišla ako neporaziteľná so zápasovou bilanciou 24-0.

5. Ukradnutý bicykel začal jeho kariéru

Ako sa Cassius Clay stal boxer? Ako 12-ročný dostal nový darček a to bicykel. Nevydržal mu však dlho. Niekto mu ho ukradol, a tak sa mladík vybral na miestne policajné oddelenie nahlásiť krádež. Vyriešiť krádež sa síce nikdy nepodarilo, ale zoznámil sa tam s policajným dôstojníkom Joe Martinom a ten ho zasvätil do sveta boxu. 

7 faktov, ktoré si možno nevedel o legende v ringu Muhammadovi Alim
Zdroj: John Rooney

6. Meno si zmenil viackrát 

Je všeobecne známe, že z Cassiusa Claya sa stal Muhammad Ali po jeho konverte na Islam, ale málokto vie, že jeho prvá zmena bola na Cassia X. Udialo sa to ráno po tom, ako v roku 1964 porazil Sonnyho Listona. O dva týždne neskôr však oznámil, že náboženský a politický vodca Elijah Muhammad mu dal nové meno, pod ktorým ho dodnes všetci dobre poznáme.

7. Nikdy neodmietol žiadosť o autogram

Keď ako mladý chlapec žiadal svoj idol, Sugar Ray Robinsona o autogram, ostal sklamaný. Robinson mu hrubo odpovedal "chlapec, ja nemám čas". Cassius nikdy nezabudol, ako bolelo toto odmietnutie. Práve vďaka tomuto momentu v budúcnosti nikdy neodmietol podpis a až do smrti mal zriadený špeciálny pobox pre každého, kto chcel jeho autogram.

7 faktov, ktoré si možno nevedel o legende v ringu Muhammadovi Alim
Zdroj: Howard Bingham

Česť jeho pamiatke.

Späť
Zdieľať
Diskusia