Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2016, 10:31
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

SpaceX ide na Mars. V roku 2018 plánujú vyslať vesmírnu loď Dragon 2 bez živej posádky

TECH
Uložiť Uložené

Vyzerá to tak, že prvá fáza kolonizácie Marsu začne o necelé tri roky.

Už onedlho budeme podľa všetkého svedkami udalosti, aká v našej histórii nemá obdobu, pretože SpaceX hodlá do konca roka 2018 vyslať na červenú planétu v našej slnečnej sústave upravenú verziu lode Dragon, prostredníctvom ktorej v súčasnosti zásobuje vesmírnu stanicu ISS. Ak by sa im to teda predsa len podarilo, pôjde o prvú súkromnú spoločnosť, ktorá dokázala pristáť vlastnými technickými riešeniami a vďaka súkromným finančným zdrojom na inej planéte. Ako informuje web The Verge, kapsula Dragon 2 bude vybavená ôsmymi raketovými motormi SuperDraco umožňujúcimi realizáciu takzvaného propulzívneho pristátia, pričom jej v ceste na Mars pomôže väčšia verzia rakety Falcon 9. Propulzívnu techniku, ktorá je pre misiu kľúčová, už navyše stihli vyskúšať ako pri pristávaní rakety, tak aj lode Dragon, čo len nedávno oznámili cez svoju Facebook fanpage, viď nižšie. Taktiež by sa mal v novembri uskutočniť prvý testovací let spomínanej rakety Falcon Heavy pozostávajúcej z troch menších rakiet Falcon 9, pričom každá obsahuje 9 motorov Merlin D1.

Ako sme sa však ďalej dozvedeli, nepôjde iba o jednu misiu a ani jednu kapsulu. "Spoločnosť neprezradila, koľko presne týchto vesmírnych lodí pošle, avšak naznačila, že zrealizuje hneď niekoľko misií Dragon a už čoskoro odhalí ďalšie detaily," píše The Verge. Plán SpaceX má zo začiatku spočívať v trénovaní pristátia na povrchu červenej planéty s plným nákladom, avšak zatiaľ bez živej posádky. Ambiciózna misia pod označením Red Dragon zároveň predstavuje prvú fázu kolonizácie Marsu. Pokiaľ ju dokážu uskutočniť, a to vrátane úspešného návratu kapsule na Zem, môžu začať s plánovaním prepravy ľudí. Bez potrebného materiálu a zariadení, ktoré tam najskôr musia premiestniť, by totiž nemohla výstavba nevyhnutnej infraštruktúry započať.

Náklady na celú misiu nie sú momentálne oficiálne známe, no predpokladá sa, že by sa mohli pohybovať na úrovni okolo 750 miliónov amerických dolárov

SpaceX ide na Mars. V roku 2018 plánujú vyslať vesmírnu loď Dragon 2 bez živej posádky
Zdroj: SpaceX
Späť
Zdieľať
Diskusia