Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2014, 10:57
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

20 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #1

FILMY A SERIÁLY OSCAR 2022
Uložiť Uložené

Hollywood je plný hercov, režisérov, scenáristov a ďalších, ktorí vyhrali Oscara a možno si ho nie úplne zaslúžili. Na druhej strane sú tu filmové osobnosti, ktoré na Oscara nikdy nesiahli a nik nechápe, ako je to možné.

Každoročné udeľovanie Oscarov je ostro-sledovanou udalosťou aj u nás, na Slovensku. Naposledy sme už klasicky túžobne očakávali sošku pre Lea, vieme ale, ako to dopadlo. Uchmatol mu ju skvelý McConaughey, ktorý sa v priebehu dvoch rokov vyšvihol z komediálneho herca na špičku vo svojom obore. Každá éra či doba mala svojho DiCapria, človeka, ktorý si Oscara možno alebo určite zaslúžil, avšak nikdy sa ho nedočkal. Poďme sa spoločne pozrieť na prvú polovicu z 20 takýchto ľudí. Ale ako Leo povedal: „Nerobím to pre Oscara, herectvo ma proste baví."


1. Alfred Hitchcock

Známy britský režisér, autor takých snímok ako Vertigo či Psycho, Oscara nikdy nezískal, a aj keď sa s ním Akadémia chcela neskôr zmieriť, pekne ich odignoroval. Jeden z najvýznamnejších režisérov doby a taktiež uznávaný inovátor hororových a thrillerových snímok ale v pamäti ľudí ostane aj bez zlatej sošky.

20 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #1

2. Marilyn Monroe

Ako som napísal na začiatku, v článku sa nachádzajú osobnosti, filmové legendy, nemusí sa výsostne jednať o úžasných hercov či režisérov. Marilyn bola aj napriek jej relatívne krátkemu životu filmovou ikonou. Muži po nej slintali (a stále slintajú), ženy ju obdivovali a každý ju chcel mať vo filme. Užiť by ste si ju mali najmä v snímkoch ako Some Like It Hot či Seven Year Itch.

20 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #1


3. Johnny Depp

51-ročný sexy žrebec nemá vo filmografii toľko nezabudnuteľných filmov, určite si ho ale budete pamätať z Nožnicovorukého Edwarda, kde som ho tuším ako malý videl prvýkrát. Hviezdi v sérii Piráti Karibiku, podal skvelý výkon v Blow (Kokaín), hral v rôznych fantasy rozprávkach, ale osvedčil sa aj po boku Christiana Balea vo Verejných nepriateľoch. Prajete Johnnymu Oscara?

 

20 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #1

4. Leonardo DiCaprio

Snáď najlepší herec súčasnosti, ako by ho mnohí opísali. Cit pre výber filmu, neuveriteľné zapálenie pre film, herecký talent, akým v tejto hre zvanej herectvo oplýva málokto. Titanic, Chyť ma, ak to dokážeš, Letec, Prekliaty Ostrov, Inception, Django Unchained, Wolf of Wall Street a iné. Kultové či perfektné filmy zdobia jeho kariéru, o Oscara si ale božský Leo ešte nepolepšil a my dúfame, že mu to raz neudrie na mozog. Bola by to škoda, keďže sa chystá na The Revenant. Westernová dráma od Alejandro González Iñárritu s Tomom Hardym príde do kín už o rok.

20 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #1

5. Glenn Close

Že vám jej meno nie je veľmi známe? Netrápte sa, aj ja som musel dolovať v pamäti a až jej tvár ma osvietila. Medzi rokmi 1983 až 2012 získala až 6 nominácií, žiadnu z nich ale nedokázala pretaviť vo víťazstvo (so close, Close). Poznať ju môžete najmä z Osudovej príťažlivosti, ale má skúsenosti aj s dabovaním animákov a v prípade, že ste boli tento víkend na Guardians of the Galaxy, mohli ste ju tam vidieť tiež.

20 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #1

6. Cary Grant

V roku 1999 ho Americký Filmový Inštitút označil ako za druhú najväčšiu mužskú filmovú hviezdu, získal dve nominácie na Oscara za filmy Penny Serenade a None But the Lonely Heart, víťazstvo mu však ušlo. 

20 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #1

7. Tom Cruise

No verili by ste tomu? Ja áno. Cruise nikdy nevynikal hereckými výkonmi, nikdy však nebol ani vyslovene zlým hercom. Vie si vybrať rolu, svoje si odkrúti a neskôr už len zarába. Nikto mu ale nemôže vytknúť skvelého Jacka Reachera, Mission Impossible, Posledného Samuraja či tohtoročné Edge of Tomorrow. Získal tri nominácie za Born On the Fourth of July, Jerry Maguire a Magnolia. 

20 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #1

8. Peter O'Toole 

Od filmu Laurence of Arabia v roku 1962, po Venus v roku 2006 získal až 8 nominácii pre najlepšieho herca, nikdy však nevyhral. Bad Luck. Zápasil ale s ťažkými pákami. Určite nemohol vyhrať súboje s Marlonom Brandom v roli Krstného otca, dona Vita Corleone či s Robertom De Nirom v Raging Bull.

20 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #1


9. Albert Finney

5 nominácii pre najlepšieho herca, pričom tú prvú dostal v roku 1964 a naopak, poslednú v roku 2001. Stále na vrchole, čo ti povím. A pritom začínal v divadle, ako každý pracovitý talent. Naposledy ho o Oscara pripravil Benicio del Toro v Traffic.

20 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #1

10. Angela Lansbury

Poznať ju budete predovšetkým (alebo len) vďaka roli v To je vražda, napísala. Získala nominácie pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe za Gaslight, The Picture Of Dorian Gray a The Manchurian Candidate. To, že nezískala Oscara si ale vynahradila Zlatými Glóbusmi.

20 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #1

Bonus: Robert Downey Junior

Chaplin. Jedno slovo, ktoré mnohým stačí. Ja osobne som ešte nemal tú česť vidieť Downeyho Chaplina, niekedy sa na to ale určite dám. Zrejme najobľúbenejší herec súčasnosti, hlavne vďaka Marvelu, keďže ho obsadil ako Tonyho Starka/Iron Mana a Downey predviedol/predvádza jedno z najlepších zžití sa s postavou, obzvlášť komiksovou. Mnohí ho ale aj poznajú vďaka Sherlockovi Holmesovi, respektíve jeho dvom filmom. Stále dúfame, že čoskoro príde aj tretí. Hviezdil ale aj v Trophic Thunder (ten černoch). Akadémiu presvedčiť akosi nemohol a je otázne, či sa mu to niekedy podarí vzhľadom na jeho problémovú minulosť. Najbližšie ho uvidíme v dráme Judge či komédii Chef.

20 filmových osobností, ktoré nikdy nevyhrali Oscara #1

Bližšie si každý deň predstavíme jednotlivých hercov či režisérov na Filmkulte.

Domov
Zdieľať
Diskusia