Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2021, 8:32
Čas čítania 0:42
Viktor Kniš TASR

17 krajín Európskej únie podpísalo vyhlásenie odsudzujúce Orbánov anti-LGBT zákon. Slovensko nie

NEWS LGBT+
Uložiť Uložené

Slovensko sa nepostavilo na stranu slobody prejavu a tolerancie. Podporilo Maďarov, ktorí zakazujú propagáciu sexuálnych menšín medzi neplnoletými osobami.

Krajiny Európskej únie na základe iniciatívy Belgicka podpísali vyhlásenie, v ktorom odsúdili nedávno prijatý zákon v Maďarsku. Slovensko medzi nimi nie je, upozornila satirická facebooková stránka Zomri.

Európska komisia dokonca pohrozila právnymi krokmi voči Maďarsku v súvislosti s novým zákonom, ktorý zakazuje sprostredkovať osobám mladším ako 18 rokov informácie zobrazujúce alebo propagujúce homosexualitu či zmenu pohlavia. Uviedla to v stredu predsedníčka Ursula von der Leyenová.

Odporúčané
Štadión na zápas Nemecka s Maďarskom do farieb dúhy nenasvietia. Orbán aj tak odmietol prísť na zápas Štadión na zápas Nemecka s Maďarskom do farieb dúhy nenasvietia. Orbán aj tak odmietol prísť na zápas 23. júna 2021, 20:21


Viac ako polovica členských krajín Európskej únie vyjadrila „vážne znepokojenie“ nad novým maďarským zákonom. Vyhlásenie podpísalo 17 z 27 krajín EÚ, okrem spomínaného Belgicka aj Nemecko, Francúzsko, Luxembursko, Španielsko, Fínsko, Švédsko, Írsko, Dánsko, Holandsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Taliansko, Grécko, Rakúsko a Cyprus. 


Podľa signatárov vyhlásenia zákon prijatý v Maďarsku „diskriminuje ľudí komunity LGBTI a porušuje právo na slobodu prejavu pod zámienkou ochrany detí“.


Zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý maďarský parlament schválil minulý utorok, bol rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírený aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi. Zákon stanovuje, že mladí ľudia pod 18 rokov nesmú byť v školách vystavovaní „pornografickému obsahu“ alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany „podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu“.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia