Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júna 2021, 17:02
Čas čítania 1:04
Martin Mičuda

Nový Chiron Super Sport za 3,2 milióna € bez dane zvládne uháňať rýchlosťou až 440 km/h

Nový Chiron Super Sport za 3,2 milióna € bez dane zvládne uháňať rýchlosťou až 440 km/h
Zdroj: Bugatti
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY BUGATTI
Uložiť Uložené

Verzia Super Sport vychádza z prototypu, ktorý dosiahol rekordnú maximálku.

Keď v roku 2019 automobilka Bugatti zaznamenala ďalší pozoruhodný rekord, hovorilo sa, že Chiron Super Sport 300+ ešte nie je úplne sériovým modelom. Napokon vzniklo až 30 exemplárov, ktoré dokázali dosiahnuť rekordnú rýchlosť 490,484 km/h. Teraz nám Bugatti predstavuje „klasický“ Chiron Super Sport, ktorý má odkazovať na onen rekord, zároveň mu však nemá chýbať komfort, pohodlie a luxus, ktorým Chiron oplýva.

Po vzore rekordnej verzie 300+ si nový Chiron prevzal špecificky natiahnutú zadnú časť, ktorá je o približne 25 centimetrov dlhšia než pri štandardnom modeli. Jej podstatou je, samozrejme, lepšia aerodynamika i rozloženie hmotnosti, ktoré majú pozitívne vplývať na jazdné vlastnosti v tých najvyšších rýchlostiach. Chiron Super Sport totiž dokáže uháňať maximálnou rýchlosťou až 440 km/h. Rýchlosť pritom obmedzuje výrobca elektronicky.

Bugatti, Chiron SS,
Zdroj: Bugatti

Ešte pozoruhodnejšie sú dynamické parametre týkajúce sa akcelerácie. Verzia Super Sport zvládne zrýchlenie z 0 na 200 km/h len za 5,8 sekundy, na 300 km/h za 12,1 sekundy a magickú hranicu 400 km/h prekoná za približne 30 sekúnd. Zaujímavosťou pritom je, že po prekročení rýchlosti 403 km/h preradí upravená automatická prevodovka zo 6. na 7. rýchlostný stupeň.

Domov
Zdieľať
Diskusia