Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júna 2021, 8:49
Čas čítania 0:35
Richard Bonde

Na Slovensku sa už čoskoro budú môcť dať zaočkovať aj deti vo veku 12 až 15 rokov

ZDRAVIE KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Podľa slov ministra zdravotníctva by k tomu malo dôjsť približne do jedného týždňa.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v diskusnej relácii Na telo plus prezradil, že očkovanie proti ochoreniu covid-19 bude približne do siedmich dní dostupné aj pre deti mladšie ako 16 rokov. Minulý týždeň na tento postup vydala súhlas Európska lieková agentúra.

Deti od 12 do 15 rokov budú môcť dostať dve dávky vakcíny Comirnaty od výrobcov Pfizer a Biontech. Do klinickej štúdie, na základe ktorej tento návrh schválila Európska komisia, boli zapojené viac ako dve tisícky dospievajúcich v tomto vekovom rozmedzí – polovica z nich dostala namiesto skutočnej vakcíny placebo.

V skupine zaočkovaných sa nevyskytol ani jeden prípad nákazy, v opačnej skupine to bolo 16 prípadov. Účinnosť vykázaná týmto testom teda ukazuje až na číslo 100 percent. Štátny ústav pre kontrolu liečiv však odhaduje, že reálna účinnosť vakcíny v tejto vekovej kategórii bude nižšia, minimálne však 75 percent.

V prípade dvoch tisícov maloletých boli pozorované iba bežné vedľajšie účinky: bolesť na mieste vpichu, únava, bolesti hlavy a svalov či zvýšená teplota.

Domov
Zdieľať
Diskusia