Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2021, 14:36
Čas čítania 0:52
Daniel Mikolášik

Dovolenkovať by sa mohlo už o pár dní. Odborníci chcú povoliť zahraničné rekreácie predčasne

NEWS
Uložiť Uložené

Odborníci navrhujú, aby sa už od 15. mája dalo odletieť k moru.

Zahraničné rekreácie by mohli byť povolené skôr ako 28. mája. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus. Vyhlásil, že konzílium odborníkov má vôľu, aby pandemická komisia navrhla skrátiť tento termín na 15. mája.

Dodal, že by mal byť zavedený aj tzv. cestovný semafor, ktorý by jednotlivé krajiny či územia diferencoval na základe epidemickej situácie. „Musíme uvoľniť režim zákazu cestovania za rekreáciou, aby sme mohli koordinovať aktivity v rámci Európskej únie,“ spresnil Klus.

Odporúčané
Tohtoročné letné dovolenky budú podľa šéfa Bookingu drahšie. Letenky už teraz stoja dvakrát viac než kedysi Tohtoročné letné dovolenky budú podľa šéfa Bookingu drahšie. Letenky už teraz stoja dvakrát viac než kedysi 9. mája 2021, 7:13

Zdôraznil, že Slovensko má jednu z najlepších epidemických situácií v EÚ, a preto cíti dopyt, aby sa krajina otvárala. Zároveň si uvedomuje, že to musí byť postupné. Nezaradený poslanec Tomáš Valášek v relácii podotkol, že EÚ pracuje na zavedení tzv. zeleného certifikátu.

Spustený by mal byť od polovice júna a mal by umožniť cestovanie v rámci EÚ. Podmienky medzinárodného pohybu osôb má definovať na základe negatívneho testu, prekonania choroby covid-19 či na základe absolvovaného očkovania.

Šéf zahraničného výboru parlamentu a poslanec Národnej rady Marián Kéry (Smer-SD) upozornil, že nie je jasné, ktoré vakcíny budú v rámci zeleného certifikátu akceptované a ktoré nie.


Valášek podporuje pozíciu Slovenska, aby sa mohli krajiny samy rozhodnúť, ktoré vakcíny budú v súvislosti so zeleným certifikátom akceptovať. Upozornil, že nie všetky štáty budú mať nastavené rovnaké pravidlá, čo by mohlo zhoršiť pozíciu ľudí zaočkovaných napríklad ruským Sputnikom alebo čínskym Sinovacom.

Slovákom sa páči najmä v Európe.
Slovákom sa páči najmä v Európe. Zdroj: Unsplash/Dan Gold/volně k užití
Domov
Zdieľať
Diskusia