Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. mája 2021, 17:28
Čas čítania 5:48
Kamila Šebestová

Mučenie sexuálnych otrokýň, deti v klietke či akčné scény v mlieku. Oplatilo sa čakať na novú sériu Handsmaid's Tale?

Mučenie sexuálnych otrokýň, deti v klietke či akčné scény v mlieku. Oplatilo sa čakať na novú sériu Handsmaid's Tale?
Zdroj: Hulu Original
ZAUJÍMAVOSTI THE HANDMAID'S TALE
Uložiť Uložené

Nová séria Príbehu služobníčky je iná. Ponára sa hlbšie do psychiky postáv, zobrazuje, ako prežívajú traumu z totalitného režimu. Zažiješ v nej aj nečakané akčné scény.

Po dvoch rokoch sme sa dočkali novej série Príbehu služobníčky (The Handsmaid's Tale). Bola taká, ako mnohí predpokladali, a predsa v čomsi iná. Nazerá hlbšie do psychiky postáv, sleduje, ako prežívajú útek z amerického Gileadu. Pozoruje, ako veľmi sa na človeku podpíše totalitný režim.

Okrem toho nás v nej prekvapí mnoho vynikajúco natočených akčných scén ako topenie sa v mlieku či zatýkanie hlavnej postavy June Osbourne. Zaujímavé sú aj novoodhalené príbehy vedľajších postáv. Mnohí však tvrdia, že dej sa štvrtou sériou zbytočne naťahuje. 

V článku sa nachádzajú spoilery.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aká je nová séria Príbehu služobníčky (The Handmaid's Tale).
  • Prečo je hlavná postava June Osbourne iným človekom, než bývala.
  • Ako ľudí zmenil totalitný režim v Gileade. 
  • Či sa oplatí pozrieť si novú sériu.
Záber zo štvrtej série Príbehu služobníčky.
Záber zo štvrtej série Príbehu služobníčky. Zdroj: HULU YT/reprofoto

Totalitný režim ťa zmení

Príbeh služobníčky je americký seriál, ktorý sa odohráva v utopickom štáte Gilead (terajšie USA). V krajine vládne systém tvrdej náboženskej teokracie. Každý, kto má iný názor, trpí alebo zomiera. Dej sa odohráva v budúcnosti. Problémom celého sveta je masová neplodnosť žien. Politickí predstavitelia Gileadu problém vyriešili tak, že plodné ženy nútili, aby boli služobníčkami v rodinách bohatých veliteľov, kde sú pravidelne znásilňované a plodia tak krajine deti. Okrem toho režim prenasleduje homosexuálov či ľudí s inou vierou, ktorých zatýka, zabíja alebo kastruje.

Na každej sérii doteraz pracoval iný režisér, niekoľko častí z najnovšej série spolurežírovala aj herečka Elisabeth Moss. Spoločnosť Hulu Original doteraz natočila tri série po dvanásť dielov. Štvrtá bude mať len desať častí. V našich končinách seriál nájdeme na HBO GO.

June Osbourne.
June Osbourne. Zdroj: Hulu Original

Hlavná postava seriálu June Osbourne organizuje vo finále tretej série mimoriadne nebezpečnú akciu. Spolu s tajnou sieťou služobníčok a ďalších ľudí zapojených do odboja evakuuje 86 detí z Gileadu do Kanady. Keďže v období apokalypsy s extrémne nízkou plodnosťou sú deti to najcennejšie, čo Gilead vlastní, hrozí, že tým vyvolá ozbrojený konflikt. Tretia séria sa teda končí zábermi, na ktorých June zomiera. 

Štvrtá séria sa začína jej záchranou. Ostatné služobníčky sa snažia zastaviť jej krvácanie, chaoticky pobiehajú okolo nej, zachraňujú jej život. Podarí sa im to aj vďaka dôkladnej starostlivosti Juninej blízkej priateľky Janine, ktorá jej každý deň ošetruje rany.

Všetci sa snažia o to, aby June Osbourne prežila. Po evakuácii detí sa totiž stáva symbolom revolúcie, ženskej sily v spoločnosti. Verí jej aj tajná skupina Mayday, ktorá jej s akciou pomohla. June majú ostatné služobníčky naozaj rady, záleží im na nej – možno viac než June na nich. 

Služobníčky na úteku.
Služobníčky na úteku. Zdroj: HULU YT/reprofoto
Odporúčané
Byť gay je v Čečensku hanba. Pre vašu rodinu je to potupa, ktorú môžu zmyť len krvou, vysvetľuje aktivista Byť gay je v Čečensku hanba. Pre vašu rodinu je to potupa, ktorú môžu zmyť len krvou, vysvetľuje aktivista 26. apríla 2021, 9:32

Práve vzťahy ostatných postáv k June sú jednou z výrazných dejových línií štvrtej série. Seriál zobrazuje, ako sa k nej ľudia stavajú, ako ju vnímajú. Takisto pracuje s tým, ako June Osbourne zmenil totalitný režim a tamojší krutý systém.

Jeden z neočakávaných momentov v deji nastáva, keď Junin manžel Luke plače s dieťaťom na rukách a obviňuje June, že sa rozhodla zostať v Gileade, hoci mala šancu na útek. Diváka prekvapí, že sa takto správa práve Luke, ktorý za jej rozhodnutiami vždy stál a bojoval za ňu.

Zároveň to však dodáva seriálu autentickosť. Aj Luke má právo hnevať sa na June; tak by to predsa zrejme bolo aj v reálnom živote. Podobne sa správa aj jej najlepšia priateľka Moira, ktorá nahnevane hovorí, že June si úplne neuvedomila, čo robí, keď evakuovala 86 detí z Gileadu. 

Aj divák si pri pozeraní štvrtej série kladie množstvo otázok týkajúcich sa hlavnej hrdinky. Kto je v skutočnosti June? Prečo neodišla z Gileadu za svojím dieťaťom, keď mohla? Uvedomuje si, aké budú mať jej činy následky? 

Hlavná hrdinka June Osbourne na úteku.
Hlavná hrdinka June Osbourne na úteku. Zdroj: HULU YT/reprofoto

Vo štvrtej sérii sa často spomína veta „V Gileade objavíš to najhoršie, čo v tebe je“. Vzťahuje sa to aj na June, ktorá hneď v prvej epizóde novej série povzbudzuje mladé dievča, aby zabilo muža, ktorý ho znásilnil. Hoci je pochopiteľné, že June sa hnevá na celý teokratický štát a nenávidí jeho predstaviteľov, divák nepredpokladá, že sa bude správať kruto, a už vôbec nie, že bude nabádať k zabíjaniu mladé a nevinné dievča.

Ďalší zvrat postavy June, ktorý zmení to, ako ju divák vníma, nastane, keď ju počas mučenia nútia prezradiť, kde sa skrýva celá tajná sieť služobníčok. Po dlhom odolávaní ju zavedú k jej dcére Hannah a vyhrážajú sa, že jej ublížia.

Desaťročné dievčatko zavrú do sklenenej klietky uprostred miestnosti a pustia k nej zničenú June. Čelí morálnej dileme: obetuje život svojho dieťaťa alebo vyzradí svoje spolubojovníčky? 

June so svojou dcérou Hannah.
June so svojou dcérou Hannah. Zdroj: HULU YT/reprofoto

Posttraumatický stres

Štvrtá séria sa pohráva so psychikou postáv aj divákov. Pracuje s témou traumy a pozoruje, ako sa postavy zotavujú zo života v Gileade, kde ich znásilňovali a mučili. Prišli o ľudskú dôstojnosť, v niektorých prípadoch dokonca aj o časti tela. Každý z nich sa s útekom z Gileadu vyrovnáva inak. Jednou z kľúčových postáv je aj Rita, bývalá marta (slúžka), ktorú umiestnili do rovnakej domácnosti ako June Osbourne. Utiekla spolu s 86 deťmi. 

V príhovore na večierku pre utečencov z Gileadu v Kanade tvrdí, že z June spravil Gilead to najlepšie, čím mohla byť. Pri jej postave scenáristi ukazujú, že Gilead bude navždy jej súčasťou, i keď z neho utiekla a žije v Kanade. Napriek tomu, že režim v Gileade nenávidela, nikdy ju nemučili ani jej neublížili. Jej domáca pani a nadriadená Serena Joy ju vnímala ako priateľku, dôverníčku, na ktorú sa mohla obrátiť. 

Tým sa dostávame k ďalším kľúčovým hrdinom novej série – k manželom Joyovcom. Serena a Fred sú jednými z hlavných postáv Príbehu služobníčky už od začiatku prvej série. Aj v najnovších častiach sú neoddeliteľnou súčasťou seriálu. Hoci sú tieto postavy negatívne, divák si na ne zvykol a chce vedieť, aký bude ich osud. 

Serena Joy vo väzbe.
Serena Joy vo väzbe. Zdroj: HULU YT/reprofoto

Serena aj Fred sa počas tretej série dostali do Kanady, kde ich oboch zatkli. Čas vo väzbe trávia oddelene, keďže na seba navzájom donášajú a obaja sa snažia z väzby vyviaznuť čo najlepšie. V deji nastane obrovský zvrat, keď Serena zistí, že s Fredom čaká dieťa.

I keď je nepravdepodobné, že by sa to stalo v čase, keď spolu často nespávali a mali dlhodobý problém s plodnosťou, zo strany scenáristov ide o šikovný ťah. Je totiž zaujímavé vedieť, ako sa situácia so Serenou vyvinie.

Všetko zlé, čo v Gileade spáchala, bolo motivované jej fanatickou túžbou po dieťati. Bola preň ochotná urobiť hocičo. Bude si môcť dieťa nechať, aj keď bude musieť stráviť roky vo väzení? Alebo sa situácia obráti a ona, ktorá si chcela privlastniť dieťa cudzej ženy, ho bude musieť odovzdať do opatery niekoho iného?

Otázny je aj osud jej manžela Freda, ktorý je jedným z hlavných zakladateľov totalitného Gileadu a je teda zodpovedný za to, ako režim fungoval. Čaká ho trest smrti? 

Ďalším zaujímavým prvkom dejovej línie je aj láska medzi June a teraz už veliteľom Gileadu Nickom Blainom. June a Nick majú búrlivú spoločnú históriu a dcéru Nicole, ktorú sa im podarilo bezpečne dopraviť do Kanady. Nick June stále miluje a je odhodlaný ju zachrániť. Počas série sa pravdepodobne dozvieme, aký vzťah má k nemu June a či sa rozhodne zostať s ním alebo sa vráti k svojmu manželovi, ktorý na ňu čaká v Kanade. 

Odporúčané
Spoznala ho cez Tinder, znásilnil ju u seba doma: Myslela som si, že je to moja vina, už viem, že to nie je pravda (Rozhovor) Spoznala ho cez Tinder, znásilnil ju u seba doma: Myslela som si, že je to moja vina, už viem, že to nie je pravda (Rozhovor) 20. apríla 2021, 9:30

Krv a mlieko

Nová séria Príbehu služobníčky prináša viacero kvalitne natočených akčných scén. Väčšinou ide o pomalé zábery, takže pri nich divák poriadne precíti napätie. Jedným z nich je napríklad moment, keď Nick zatýka June. Mieri na ňu desiatka samopalov. V tejto scéne na diváka zapôsobí najmä hra so svetlom, s farbou krvi na Juninej tvári a s pohybom.

Nick zatýka June vo štvrtej sérii Príbehu služobníčky.
Nick zatýka June vo štvrtej sérii Príbehu služobníčky. Zdroj: HULU YT/reprofoto

Ďalšou zo scén, z ktorých ti naskočia zimomriavky, je skok do vagóna s mliekom. Scénografi využili kontrast červenej farby ikonických rovnošiat služobníčok s bielou farbou mlieka. Na záber rýchleho zoskoku do vagóna a lapanie po dychu v mlieku divák len tak nezabudne. 

June a Janine sa snažia nájsť plytčinu vo vagóne s mliekom.
June a Janine sa snažia nájsť plytčinu vo vagóne s mliekom. Zdroj: HULU YT/reprofoto

Vo štvrtej sérii je množstvo tmavých záberov, čo diváka prenesie do pochmúrnej atmosféry, v ktorej postavy žijú. Seriál tak dokáže diváka trochu psychicky vyčerpať. Handsmaid's Tale rozhodne nie je úplná oddychovka. Je to seriál, s ktorým sa zžiješ a pozorne sleduješ každú scénu. 

Zatiaľ má nová séria zmiešané ohlasy. Hoci sa na ňu fanúšikovia tešili, veľa divákov ju kritizuje. Tvrdia, že tvorcovia seriálu nezmyselne naťahujú dej. Na novú sériu čakali takmer dva roky, jej premiéra sa pre pandémiu preložila takmer o rok.

Novú sériu sa oplatí pozrieť aj vzhľadom na herecký talent jej hlavných hrdinov. Elisabeth Moss dostala za svoj herecký výkon v Príbehu služobníčky v roku 2017 cenu Emmy. Jej spôsob hrania považujú viacerí filmoví kritici za výnimočný, najmä čo sa týka práce s výrazom tváre. Pri role June potrebovala diváka nielen vtiahnuť do deja, no aj k sebe, do svojej mysle. Vďaka svojmu talentu a prirodzenosti jej divák stopercentne verí. Podobne je to aj s výkonmi v rolách hlavných postáv Sereny a Freda Joyovcov. O niečo menej uveriteľný je výkon služobníčky a Juninej priateľky Janine, ktorý občas pôsobí neprirodzene. 

Ak si novú sériu pozrieš, nebudeš ľutovať. Hlbšie nazretie dovnútra postáv je veľmi zaujímavé, tak isto ako návraty do ich minulosti pred utopickým režimom. Vďaka akčným scénam sa naozaj nebudeš nudiť. Seriál Príbeh služobníčky je kvalitná snímka, no nie je pre slabé povahy, takže si epizódy dávkuj a určite ich „nebinguj“ naraz pred spaním. Môže sa ti potom ľahko stať, že sa vo sne ocitneš v Gileade – a to naozaj nie je miesto, kde by si chcel žiť.  

Odporúčané
Týrané ženy sa v 3. sérii The Handmaid's Tale pripravujú na vojnu Týrané ženy sa v 3. sérii The Handmaid's Tale pripravujú na vojnu 4. februára 2019, 13:20
Domov
Zdieľať
Diskusia