Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2021, 14:30
Čas čítania 7:46
Dominik Vetrák

Mel Gibson nenávidel Židov a bil svoju ženu. Hollywood ho zavrhol, no nakoniec mu odpustil a Mel znovu nakrúca oscarové filmy

Mel Gibson nenávidel Židov a bil svoju ženu. Hollywood ho zavrhol, no nakoniec mu odpustil a Mel znovu nakrúca oscarové filmy
Zdroj: Tristan Fewings / Stringer / Getty Images
FILMY A SERIÁLY MEL GIBSON
Uložiť Uložené

Život Mela Gibsona poznačili viaceré škandály a aféry, ktoré mu viackrát takmer zničili hollywoodsku kariéru.

Mel Gibson má 65 rokov a jednu z najturbulentnejších hollywoodskych kariér. Podarilo sa mu dostať z hollyoodskeho zatratenia pre svoje antisemitské vyhlásenia, natočil oscarové drámy a stal sa tvárou akčných klasík, na ktoré kinematografia už nikdy nezabudne. 

Začínal ako väčšina hercov – v divadelnej škole, odkiaľ sa postupne prepracoval k filmom. Už po svojich prvých dvoch projektoch ho režisér George Miller obsadil do postapokalyptického akčného filmu Mad Max, z ktorého sa nakoniec stala kultová záležitosť a jedna z najlepších Gibsonových rol, obzvlášť v prípade druhého dielu s názvom Road Warrior. 

Odporúčané
Tvorca vizuálnych efektov Vlado Valovič prezrádza, ako robia počítačové efekty pre Harryho Pottera, Pirátov Karibiku či Aquamana Tvorca vizuálnych efektov Vlado Valovič prezrádza, ako robia počítačové efekty pre Harryho Pottera, Pirátov Karibiku či Aquamana 11. mája 2021, 9:30

Zaujímavé je, že Gibson na kasting do filmu iba priviezol svojho kamaráta. Namiesto neho však Miller okamžite obsadil Gibsona. Gibson sa stal známym hercom a dostal rolu v skvelej dráme Gallipoli od režiséra Petera Weira. Od roku 1979 do roku 1985 natočil tri diely Mad Maxa a popritom sa objavil v ďalších, niekoľkých podarených a niekoľkých menej skvelých projektoch. Dva roky po poslednej časti Mad Maxa sa zaskvel v akčnom trileri Lethal Weapon, ktorý budeš poznať pod názvom Smrtonosná zbraň. 

Najväčšie životné roly

Gibson stvárnil v Smrtonosnej zbrani osamelého detektíva Riggsa, ktorý mal parťáka Murtaugha (Danny Glover). Film sa stal nečakaným hitom a štúdio Warner Bros. požiadalo režiséra Richarda Donnera, aby pokračovanie natočil do dvoch rokov. Lenže prišli problémy so scenárom. Scenárista jednotky Shane Black totiž chcel v dvojke Rigsa zabiť, čo štúdio nedovolilo.

Namiesto temnejšieho filmu sa séria postupne vyvíjala viac k akčnej komédii než k akčnému trileru. Má to však aj pozitívne stránky. Vznikli totiž ešte tri časti a možno sa dočkáme Lethal Weaponu 5, a to s pôvodným režisérom a hercami. 

Lethal Weapon
Zdroj: Warner Bros.

Pomedzi natáčanie troch pokračovaní natočil Gibson viaceré podarené snímky, ako napríklad filmy Hamlet či Air America. Po tretej časti si však chcel dať pauzu a pôvodne ju aj odmietol natáčať. Namiesto toho si skúsil réžiu vo svojom režijnom debute Muž bez tváre. Dokázal, že sa z neho môže stať aj veľmi dobrý režisér. Vo filme hral aj hlavnú rolu, no réžia sa mu zapáčila. Následne sa s Richardom Donnerom pustil do novej snímky mimo série Lethal Weapon.

Ide o vynikajúci western Maverick, ktorý je plný skvelých hercov a úžasnej atmosféry. Prišiel však zlomový rok 1993. Gibson sa dostal k scenáru historického veľkofilmu Braveheart. Zaujal ho, no sprvu ho odmietal. Nakoniec ponuku prijal, ale len pod podmienkou, že hlavnú rolu stvárni Brad Pitt. Gibson sa však nakoniec podujal aj na obsadenie Williama Wallacea, symbolu oslobodenia Škótska spod nadvlády Anglicka. 

Braveheart takmer nevznikol, no nakoniec získal Oscary

Gibson si v ňom nakoniec zahral hlavnú rolu, režíroval ho a aj produkoval so svojou produkčnou spoločnosťou Icon Productions, ktorú spoluzaložil len štyri roky predtým. Spočiatku bol film vo veľkých problémoch. Producenti naň nevedeli zohnať potrebné peniaze. Warner Bros. sa údajne ponúklo, že rozpočet zaplatí, ak Gibson kývne na ponuku zahrať si v Lethal Weapone 4, čo vraj Gibson odmietol.

Braveheart
Zdroj: Paramount Pictures

O päť rokov však Smrtonosná zbraň 4 nakoniec vznikla, takže nie je jasné, čo presne sa tam vtedy stalo. Rozpočet pre Braveheart zaplatili štúdiá Paramount Pictures a 20th Century Fox výmenou za distribučné práva v zahraničí. Braveheart teda mohli začať natáčať a Gibson si zaň odniesol Oscary za najlepší film a najlepšiu réžiu. Snímka z 12 oscarových nominácií napokon premenila päť. Mel Gibson nielenže potvrdil status skvelého herca, ale Hollywood s ním už musel seriózne počítať aj ako s významným režisérom. 

Do réžie sa však nehrnul. Namiesto toho pokračoval ako herec v snímkach ako Pocahontas, Ransom, Conspiracy Theory, no a nakoniec kývol aj na Lethal Weapon 4. Warner Bros. vtedy súrne potrebovalo hit, a tak režiséra Richarda Donnera donútilo začať s natáčaním čo najskôr. Začalo sa v januári 1998, pričom film sa premiéroval už v júli 1998. 

V čase začiatku natáčania vraj nemali vymyslený ani záver snímky a scenár údajne nikdy úplne nedokončili. Natáčanie sa skončilo mesiac pred premiérou, takže strihač Frank J. Urioste so svojím tímom pracovali nonstop už počas natáčania.

Jet Li bol pre kamery a Mela Gibsona v akčných scénach príliš rýchly

Záporákom snímky mal byť Jackie Chan, no ten nechcel stvárniť negatívnu postavu. Tvorcovia oslovili Jeta Liho (tiež hral záporáka po prvýkrát a prvýkrát hral v americkej produkcii). Jet Li bol údajne taký rýchly, že ho museli požiadať, aby svoje útoky robil pomalšie, keďže kamery ho nestíhali snímať.

Mel Gibson nenávidel židov a bil svoju ženu. Hollywood ho zavrhol, no nakoniec mu odpustil a Mel znovu nakrúca oscarové filmy
Zdroj: Warner Bros.

Od premiéry štvrtého dielu sem-tam počúvame o chystanej päťke a v súčasnosti je podľa slov Richarda Donnera v stave, keď sú už pripravení natáčať. Donner však má už 91 rokov, takže pre neho natočenie akčného blockbusteru určite nebude jednoduché.

Rok po Lethal Weapone 4 sme s Gibsonom videli vynikajúci triler Payback, pre ktorý v roku 2006 vydali režisérsku verziu. Gibson nikdy nebol len akčným hercom a často sme ho mohli vidieť aj v drámach. Nezabudnuteľná je jeho romantická komédia Po čom ženy túžia, kde bol absolútne famózny, no pamätať si ho budeš aj zo sci-fi trileru Signs od M. Nighta Shyamalana. Gibson si skúsil viaceré žánre a dokázal, že jeho herecký register mu dovoľuje excelovať v každom z nich. 

V roku 2004 si dal od namáhavého herectva pauzu a opäť sa začal venovať režírovaniu. Po dlhých prípravách natočil Umučenie Krista (The Passion of the Christ). Snímka sa stala nečakaným hitom a získala aj pozitívne recenzie, hoci z celého sveta sa ozývali ohlasy o kontroverzných prvkoch. 

Passion of the Christ
Zdroj: Icon Productions

Ako Gibson zarobil na Umučení Krista vyše 400 miliónov dolárov

Gibson sa úplne neriadil tým, čo Vatikán považuje za pravdivé a „oficiálne“. Ježiša tak v jeho filme prenasledujú Židia, ktorých Gibson nevykreslil v najkrajšom svetle. Kontroverziu vyvolalo aj množstvo a miera brutálneho násilia, čo nesadlo každému. Tak či onak, snímka zarobila v kinách 611 miliónov dolárov.

Gibsonovi na tento film nechcel dať nikto peniaze, a tak si ho celý financoval sám cez Icon Productions. Natáčanie ho vyšlo na 30 miliónov, pričom ďalších 15 miliónov stála propagácia. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97758 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako je možné, že Mel Gibson zarobil na Umučení Krista vyše 400 miliónov dolárov.
  • Čo zničilo jeho kariéru a prečo ho Hollywood „zabanoval“.
  • Ktorí herci a režiséri sa za neho postavili a dali mu šancu vrátiť sa k filmom.
  • Čo urobil priateľke Oksane vo chvíli, keď držala v náručí ich spoločné dieťa.
  • Ktorý jeho film si v Benátkach vyslúžil 10-minútový standing ovation a ako svoju škandalóznu minulosť vníma sám herec.
Domov
Zdieľať
Diskusia