Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2021, 15:16
Čas čítania 4:02
Dominik Vetrák

Recenzia: Mortal Kombat nedáva absolútne žiadny význam, má otrasné postavy a neužiješ si ani fatality

FILMY A SERIÁLY MORTAL KOMBAT
Uložiť Uložené

Filmový Mortal Kombat dostal reštart s drahými efektmi. Stálo to za to?

Ikonická herná séria Mortal Kombat sa teší obľube. Desiaty diel nakopol predaj a záujem hráčov a jedenásty to celé posunul na ďalšiu úroveň. A zatiaľ čo herná sága zarába slušné peniaze a získava pochvalu za pochvalou od kritikov a hráčov, štúdio Warner Bros. sa rozhodlo, že je načase skúsiť to znova s celovečernými hranými adaptáciami.

Chystá hneď niekoľko dielov, no o tom, či aj vzniknú, rozhodnú zrejme až nasledujúce týždne a mesiace. Ak by sa však mali rozhodovať podľa názorov recenzentov a fanúšikov divákov, pokračovania filmu z roku 2021 by sa nedotkli ani s 10-metrovou tyčou. V recenzii sa nachádzajú mierne spoilery, ale uisťujeme ťa, že ti to bude jedno. 

Odporúčame vyznať sa vo svete a v pravidlách filmu Mortal Kombat, pretože on sám ti ich dostatočne nevysvetlí. Takmer okamžite sa vrháme do akcie, ktorá až do konca snímky nepoľaví. To je zároveň aj najväčšia prednosť filmu. Nikdy ťa nebude nudiť, pretože na plátne sa stále niečo deje. 

Odporúčané
Svet Marvelu má nového Captaina America. Sam v médiách rozniesol vládu USA a dal černochom hrdinu, na ktorého môžu byť hrdí Svet Marvelu má nového Captaina America. Sam v médiách rozniesol vládu USA a dal černochom hrdinu, na ktorého môžu byť hrdí 24. apríla 2021, 11:27

Tragická hlavná postava

V centre príbehu je originálna postava vytvorená pre film. Cole Young je nudný, nezaujímavý a jeho motivácie na bojovanie sú klišé. V jednom bode príbehu sa dokonca vzdá tréningu, lebo sa mu nedarí. Vracia sa teda k rodine s tým, že vie, že jeho rodinu lovia špičkoví zabijaci (film nikdy nevysvetlí, ako záporáci dokážu nájsť hocikoho hocikde). Radšej, než by trénoval a mal šancu zachrániť sa, zvolí smrť celej svojej rodiny. Dej ani rozhodnutia postáv nedávajú absolútne žiadny zmysel. 

„Šéfom“ kladných hrdinov, teda postáv zo Zeme, je Raiden. Ten údajne nesmie zasahovať do diania, ale aj napriek tomu to robí v momentoch, keď si to vyžaduje scenár. V jednej minúte nechá zomrieť svojho najlepšieho bojovníka a v ďalšej zachráni ostatných. Na konci filmu si spomenie, že môže teleportovať, koho chce, na akékoľvek miesto, vďaka čomu prídu hrdinovia s geniálnym plánom rozdeliť nepriateľov a zničiť ich po jednom.

Vôbec im nenapadne, že by sa skupinovo mali postaviť každému jednému oddelene. Namiesto toho riskujú svoje životy a osud ľudstva pre svoje ego tým, že si ich rozdelia v súbojoch jeden na jedného. 

Mortal Kombat.
Mortal Kombat. Zdroj: Warner Bros. Pictures

Dej nedáva zmysel a akcia zďaleka neohúri tak, ako by mala

Mortal Kombat nedáva žiadny zmysel, čo však môže byť plusom pre ľudí, ktorí sa tešili len na brutálnu akciu. Dočkali sa jej? Áno, ale ničím ťa neohúri. Hry majú podstatne lepšie súboje a o fatality scénach, keď trhajú či lámu nepriateľov, ani nehovoríme. Jedinú podarenú fatality scénu mal Kung Lao, zvyšok si už ani nepamätáme. 

Odporúčané
Mortal Kombat na plátne ukáže aj brutálne fatality Mortal Kombat na plátne ukáže aj brutálne fatality 13. júla 2019, 14:53

Na súboje sa pozerá fajn a rozhodne ide o nadpriemer, zároveň však nejde o nič, čo by si už niekde nevidel. Vyniká prvá a posledná scéna, keď si to rozdajú Scorpion a Sub-Zero. Ostatné sú dosť nevýrazné.

Prekážali nám pri nich aj rýchle prestrihy. Scéna sa začala s postavou skáčucou smerom k nepriateľovi, no namiesto toho, aby sme videli jej dopad a následný chmat, dočkali sme sa prestrihu z momentu, keď bola vo vzduchu, do momentu, keď už stála na zemi a zapichla nepriateľovi nôž do krku. Akoby kaskadéri nedokázali urobiť niektoré akrobatické kúsky. 

Celkom vtipne vyznievajú aj niektoré „zabudnuté“ súboje. V sekvencii, kde proti sebe stoja tímy dobra a zla, vyhráva práve zlo. Odstavia dvoch pozemských hrdinov, no nezabijú ich. Jedna zo záporných postáv dokonca zmizne z deja a zo scény len preto, aby sa na danom mieste mohli pobiť dve ďalšie postavy. Že to nedáva zmysel? Nuž, zvykaj si. 

Mortal Kombat
Zdroj: Warner Bros. HBO Max

Tvorcovia absolútne odflákli postavy

Extrémne sklamaní sme aj z postáv. Funguje asi len Kano, ale aj ten ti časom pôjde na nervy. Zvyšok postáv trpí buď nulovou charizmou, zlými dialógmi (Dad, use your uppercut!... uf), alebo vo filme nemajú ani čo hrať. Skvelým príkladom je Raiden, ktorého jedinou úlohou je postrašiť ostatné postavy a premiestňovať ich z jedného miesta na druhé. Vo filme absolútne nič iné nerobí. 

Ostatné postavy zase nedostávajú takmer žiadny priestor na vytvorenie svojich charakterov. Sub-Zero je proste maniakálny zabijak, ktorý si užíva zabíjanie detí. Nedozvieš sa, aké má motivácie, akú má osobnosť a ani aké má ciele. Všetci záporáci sú proste zlé, plané obludy, ktoré zabíjajú, lebo ich to asi baví. 

Niektorých sklame, že sa nedočkali turnaja Mortal Kombat. Dej sa zameriava na nájdenie hrdinov a ich stret so záporákmi, ktorí ich chcú zabiť skôr, než sa postavia „do ringu“. Nám to vôbec neprekážalo a chápeme, prečo si to tvorcovia ušetrili na prípadné pokračovanie. Nechápeme však, prečo urobili stredobodom pozornosti absolútne nezaujímavú postavu, ktorá ani nie je v hrách. Ten príbeh mohli hravo vyrozprávať s niekým iným. 

Mortal Kombat.
Mortal Kombat. Zdroj: Warner Bros.

Mortal Kombat toho neponúka veľa. Prvých sedem minút je nadmieru podarených, so skvelými akčnými scénami, no zvyšok je už len horší a horší. Film nedáva absolútne žiadny zmysel a v najlepšom prípade v ňom nájdeme priemerné herecké výkony. Nevyniká ani v zobrazení brutálnych fatality scén z hier, no hráčov poteší aspoň slávnymi hláškami (áno, legendárne Get Over Here sem prepašovali a funguje prekvapivo dobre). 

My len dúfame, že našim čitateľom nestačí digitálna krv a drahšie kostýmy na to, aby ich to „odpálilo“. A aj s tou krvou to tvorcovia prehnali. Vtipná bola scéna, keď Sub-Zero vrazil Scorpionovu tvár na veľký kameň a vyšľahlo z nej za dva poháre krvi. Ďalší záber na Scorpionovu tvár však odhalil iba krvavé škrabance. Tú digitálnu krv proste šľahali na všetky smery a bolo im jedno, že nemá odkiaľ tiecť. 

Mortal Kombat,
Zdroj: Warner Bros./HBO Max

Nová adaptácia filmu Mortal Kombat je naozaj zlá. Nemá dobrých hercov, nemá zaujímavé postavy a nemá absolútne žiadnu logiku. Opakuje približne päť lokácií stále dookola a jej najväčším plusom je fakt, že má dobré tempo a neustále sa niečo deje, takže sa nebudeš nudiť. Súboje neurazia, no ani nenadchnú, čo malo byť najväčším lákadlom a dôvodom existencie tohto filmu. Ak si sa tešil práve na toto, pusti si radšej trailer na Mortal Kombat X a ušetri si dve hodiny času. 

Za tie súboje, herca Hiroyukiho Sanadu, prvých sedem minút, fatality scénu Kunga Laa a fakt, že sme sa nenudili, naškrabeme hodnotenie štyri body z desiatich

P. S.: Smrť Gora je úplne na smiech. Jediný rozdiel medzi jeho filmovou verziou a jedným zo stoviek gaunerov, akých napríklad Batman ničí na raňajky, je fakt, že má štyri ruky. A ani tie veľmi nepoužíva. No celé zle. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia