Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2021, 14:30
Čas čítania 10:09
Viktor Kniš

Gabo Žifčák: Cirkev Svedkov Liehovových bude 4. najväčšia na Slovensku, ak zozbierame 50 000 podpisov. Milióny minieme na kultúru

Gabo Žifčák: Cirkev Svedkov Liehovových bude 4. najväčšia na Slovensku, ak zozbierame 50 000 podpisov. Milióny minieme na kultúru
Zdroj: Gabo Žifčák/Instagram
REFRESHER
Uložiť Uložené

Gabo Žifčák je slovenský stand-up komik z projektu Silné reči, ktorý je zároveň zakladateľom Svedkov Liehovových. Momentálne pracuje na tom, aby zaregistroval alternatívnu cirkev.

Gabo Žifčák spustil v rámci sčítania obyvateľstva vlastnú kampaň, v ktorej vyzýva Slovákov, aby v časti o viere uviedli, že sú členmi cirkvi Svedkovia Liehovoví. Nejde o recesiu, plánuje totiž cirkev oficiálne zaregistrovať na ministerstve kultúry, podpisy začne zbierať už čoskoro. 

„Ak by sme vyzbierali 50-tisíc podpisov a zaregistrovali by sme Svedkov Liehovových, s týmto počtom veriacich by sme sa stali štvrtou najväčšou cirkvou na Slovensku a z balíka pre cirkvi by nám patrili približne 4 milióny eur,“ hovorí zakladateľ archnalej Gabo Žifčák. Svedkovia Liehovoví majú vlastné učenie, ktoré sa však podľa Žifčáka nesnaží podnecovať ľudí k alkoholizmu, práve naopak, má ľudí naučiť kultúru pitia. 

Svedkovia Liehovoví chcú peniaze získať na úkor ostatných cirkví. Použijú ich na podporu kultúry – krčmári budú kňazi a ich podniky chrámy, v ktorých by sa pod taktovkou cirkvi mohli konať koncerty, besedy alebo divadelné predstavenia. 

Odporúčané
Riaditeľ INESS-u: Slovensko extrémne zbohatlo. Patríme medzi  najbohatších ľudí na planéte (Rozhovor) Riaditeľ INESS-u: Slovensko extrémne zbohatlo. Patríme medzi najbohatších ľudí na planéte (Rozhovor) 8. apríla 2021, 14:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo znamená založenie cirkvi na Slovensku, ako vyzerá celý proces zakladania a ako sa môžeš stať členom Svedkov Liehovových
  • Koľko peňazí by v prípade úspechu Gabo Žifčák dostal a ako by ich chcel minúť
  • Ako by mal prebiehať výber chrámov – krčiem a kňazov – krčmárov
  • Prečo Svedkovia Liehovoví nechcú byť vyhranení liberalizmu alebo konzervativizmu
  • Prečo by nepodporili žiadnu politickú stranu

Nedávno sme sa dozvedeli prvé oficiálne dáta o sčítaní, boli to však len percentá ľudí, ktorí vyplnili formulár. Kedy sa dozvieme, koľko Svedkov Liehovových sa sčítalo? 

Vôbec neviem. Sčítanie totižto kvôli korone trvá až do októbra. My, čo sme sa vedeli sčítať, sme sa museli sčítať do konca marca. Teraz začínajú sčítavať ľudí, ktorí sa nevedeli alebo nemohli sčítať sami. 

Nemôžeš ani približne povedať, čo z tých výsledkov vyplýva pre teba?

Na to, aby sme zaregistrovali cirkev, aj tak musíme fyzicky vyzbierať všetkých 50-tisíc podpisov. Výsledky zo sčítania ľudí majú pre nás teda len informačnú hodnotu. Predpokladám, že keď to v októbri uzavrú, prvé oficiálne výsledky budú vo februári 2022. 

Ako veľmi je súčasné sčítanie dôležitým podkladom na to, aby si mohol založiť cirkev, a v ktorom momente si povieš, že tak ideš do toho a ideš zháňať podpisy? 

Išli sme do toho s tým, že to bude veľmi dôležitý podklad. Ide o prvý krok, kde ľudia ukážu, či sú ochotní urobiť aspoň toto minimum. Keďže sčítať sa musí každý, zisťujeme, či sa ľudia prihlásia ku Svedkom Liehovovým. Pretože máme dobre rozbehnutú kampaň a presne nevieme, kedy budú oficiálne výsledky, nebudeme čakať a skúsime spustiť zbieranie podpisov hneď, ako budeme mať všetko pripravené.

Žifčák
Zdroj: Gabo Žifčák/Instagram

Cirkvou sa teda môžete stať kedykoľvek a nie je to naviazané na sčítanie obyvateľstva?

Áno, v podstate je to jedno. Momentálne na tom pracuje tím právnikov, ktorým chcem pekne poďakovať, pretože mi s tým pomáhajú bez nároku na honorár. Plánujeme spustiť stránku svedkovialiehovovi.sk a liehovisti.sk, kde si človek bude môcť stiahnuť formulár aj s čestným vyhlásením, na ktorom každý, kto sa chce stať Svedkom Liehovovým, doplní svoje údaje a formulár vytlačí, podpíše a pošle nám ho poštou. Samozrejme, ideálne je, keď sa pozbiera partia kamarátov a pošle nám to naraz. Ušetríte robotu sebe, nám aj pani poštárke.

O čom je vaše čestné vyhlásenie? 

Človek tým potvrdí, že je členom cirkvi Svedkovia Liehovoví, pozná našu vieru a súhlasí s naším učením. Na stránke bude kompletný prepis našej Bibleje aj rozpis toho, v čo naša cirkev verí a čo učí. Dúfame, že už v lete alebo keď sa koronavírus trochu umúdri, budeme môcť zbierať podpisy aj na festivaloch a podobne.

Rátaš s tým, že sa ti to podarí? Znie to tak, že by to nemal byť žiadny problém, keď vám pomôžu napríklad influenceri a podobne. 

Zozbierať 50-tisíc podpisov, resp. 55- až 60-tisíc, aby sme mali aj rezervu, je  dosť veľký problém. Každý si povie, že je to len tak, ale je iné kliknúť niekde na počítači, že som Liehovista, a iné podpísať papier a zaniesť ho na poštu. 

Odporúčané
Mnohí ľudia z oblasti kultúry dokladajú potraviny, aby sa uživili, hovorí karikaturista Martin Shooty Šútovec (Rozhovor) Mnohí ľudia z oblasti kultúry dokladajú potraviny, aby sa uživili, hovorí karikaturista Martin Shooty Šútovec (Rozhovor) 30. marca 2021, 14:33

Aký je to záväzok pre ľudí, ktorí vám dajú svoj podpis?

Takmer žiaden. Ale definujme si záväzok. 

Krst je napríklad veľmi veľký záväzok. 

Ale k čomu ťa zaväzuje?

Cirkev ťa automaticky registruje ako svojho člena a vystúpiť z nej „fyzicky“ nie je úplne jednoduché. Musíš absolvovať relatívne náročný proces a podpísať sériu formulárov. 

Podpisom automaticky vstupuješ do cirkvi Svedkovia Liehovoví. Odísť z našej cirkvi určite nebude problém, vyriešime to papierom, ktorý nám pošleš poštou, a vyškrtneme ťa. A k čomu ťa to zaväzuje? Asi k tomu, čo aj krst. Chceš – praktizuješ, nechceš – nepraktizuješ. Všetky práva a povinnosti pičov a pičiek Liehovových budú, samozrejme, zverejnené na našej stránke. Pre príklad spomeniem, že právom bude napríklad zúčastňovať sa na zjetých omšiach a povinnosťou bude pri požívaní tela Liehovovho nerobiť hanbu ani nám, ani sebe a správať sa ako človek. Rozhodne sa nikomu nebudeme vyhrážať peklom.

A aké je peklo Svedkov Liehovových? 

Predsa moria nekonečného nealka, v ktorom sa budeš topiť až po veky vekov. 

Poďme k tej finančnej stránke. Mali by ste dostať 4 milióny eur, čo je asi hlavná motivácia. K čomu to zaväzuje teba?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96861 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo Svedkovia Liehovoví nechcú byť vyhranení liberalizmu alebo konzervativizmu
  • Prečo by Gabo Žifčák nepodporil žiadnu politickú stranu
  • Ako Gabo Žifčák vníma (ne)pomoc od ministerstva kultúry pre kultúru
  • Prečo cirkev Svedkovia Liehovoví nie je o podnecovaní k alkoholizmu, ale práve naopak
  • Ako sa Gabov život počas pandémie zmenil a prečo v súčasnosti ďakuje fanúšikom, že mu pomáhajú prežívať zo dňa na deň
  • Ako vníma Gabo súčasné postavenie cirkvi na Slovensku a prečo chce spraviť všetko pre to, aby im ukrojil z peňazí
Domov
Zdieľať
Diskusia