Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2021, 15:20
Čas čítania 3:16
Richard Balog

Klasické Varsity bundy sú späť a v ponuke ich majú aj módne domy na čele so značkou Louis Vuitton

Klasické Varsity bundy sú späť a v ponuke ich majú aj módne domy na čele so značkou Louis Vuitton
Zdroj: KITH / Louis Vuitton
MÓDA MÓDA REFRESHER
Uložiť Uložené

Prvé kusy vyrobili ešte dávno pred začiatkom 20. storočia, avšak ich nadčasový dizajn s vlneným telom a koženými rukávmi si ťa získa aj dnes.

Len veľmi málo módnych kúskov definuje americkú kultúru tak výrazne ako univerzitné bundy (Varsity, respektíve Letterman). Za uplynulé storočie si pritom získali aj srdcia mnohých známych tvárí vrátane Elvisa Presleyho, Jamesa Deana, Michaela Jacksona či Kanyeho Westa a teraz hlásia veľkolepý návrat na pulty obchodov.

Posledný menovaný interpret ich pod značkou Pastelle istý čas aj vyrábal, aj keď oficiálne nikdy neuzreli svetlo sveta. 

História tohto ikonického kúska však siaha až do roku 1865, keď začali hráči bejzbalového tímu Harvardovej univerzity nosiť pletené svetre s iniciálkami školy na hrudi. Nažehlené písmená okrem reprezentácie predstavovali aj určitú úroveň športových úspechov. Neskôr nadobudli svoju súčasnú podobu, a teda telo bundy z vlnenej zmesi, kožené rukávy, pásikovaný golier, hrubé patenty a zapínanie na gombíky. 

Okrem hráčov bejzbalu si ich postupne privlastnili aj hráči amerického futbalu či atléti a túto štýlovú tradíciu dodržiavajú dodnes.  

Klasické univerzitné (Varsity) bundy sú späť a vo svojej ponuke ich majú aj módne domy na čele s Louis Vuitton
Zdroj: KITH / Louis Vuitton
Odporúčané
Aimé Leon Dore predstavuje spoluprácu so značkou Timberland, vďaka ktorej ovládneš tohtoročnú jar   Aimé Leon Dore predstavuje spoluprácu so značkou Timberland, vďaka ktorej ovládneš tohtoročnú jar 5. apríla 2021, 16:13

Za viac ako 150 rokov existencie prešli klasické univerzitné bundy len menšími dizajnovými úpravami a práve to z nich robí nadčasový kúsok, ktorý je síce charakteristický najmä pre mužov, ale skvelo vyzerá aj na ženách. Už dávno totiž neplatí, že na ich nosenie musíš byť svalnatý športovec a hrať vo farbách svojho školského bejzbalového tímu.  

Po niekoľkých rokoch v úzadí si v priebehu posledných sezón postupne našli miesto v kolekciách mnohých módnych domov vrátane Saint Laurent, Off-White™, Vetements, Burberry alebo Louis Vuitton. Z ich cenoviek by sa ti možno trochu aj zatočila hlava. Zaujímavé kúsky s oveľa nižšou cenou nájdeš v ponuke značiek ako Supreme, KITH, Filling Pieces či Billionaire Boys Club. Všeobecne však platí, že za kvalitnú bundu Varsity si musíš priplatiť a bude ťa stáť niekoľko stoviek.  

Čo sa týka ich nosenia v roku 2021, v kurze sú okrem klasických kombinácií s akýmkoľvek typom džínsov aj ich ladenia s elegantnými nohavicami. V prípade žien stojí za zváženie aj súhra so šatami. Nižšie nájdeš výber kúskov, ktoré by sme prijali aj my. 

Odporúčané
Slovenky a Češky privítali tohtoročnú jar vo veľkom štýle. Toto sú ich najlepšie outfity za uplynulý mesiac   Slovenky a Češky privítali tohtoročnú jar vo veľkom štýle. Toto sú ich najlepšie outfity za uplynulý mesiac 2. apríla 2021, 12:22

KITH Logo Varsity Jacket x Golden Bear

Hneď na úvod sme vybrali tmavozelený variant klasickej Varsity bundy s vlneným telom a koženými rukávmi, za ktorým stojí návrhársky tím KITH a Golden Bear Sportswear. V tomto prípade sa nám páči predovšetkým farebné vyhotovenie, ale aj zaujímavé nášivky na rukávoch. 

Klasické univerzitné (Varsity) bundy sú späť a vo svojej ponuke ich majú aj módne domy na čele s Louis Vuitton
Zdroj: KITH
Domov
Zdieľať
Diskusia