Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
27. marca 2021, 12:17
Čas čítania 1:42
Daniel Mikolášik

Demisia neznamená bezvládie. Ak by Matovič odstúpil, jeho kabinet by do vymenovania novej garnitúry vládol naďalej

POLITIKA
Uložiť Uložené

Na Slovensku po premiérovej demisii nebude vláda, povedal minister Heger. Z Ústavy SR však vyplýva, že Matovičov kabinet by dovládol v demisii.

„Viete, aký je rozdiel medzi tým, keď podá demisiu minister, a keď ju podá premiér? Keď ju podá minister, vymení sa. Akonáhle ju podá premiér, je bezvládie, vláda padá a čaká sa na novú vládu. Na Slovensku nebude vláda. Je toto zodpovedné v čase pandémie?“ povedal minister financií a zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger vo štvrtok v diskusnej relácii TV JOJ Na hrane.

Po páde vlády však riadi štát naďalej tento istý kabinet, a to až do menovania novej garnitúry. Vyplýva to z Ústavy SR, ktorá rieši viacero spôsobov pádu vlády. Jedným je demisia premiéra, po ktorej končí celá vláda, ďalším napríklad vyslovenie nedôvery vláde Národnou radou (NR) SR.

Odporúčané
Ivan Mikloš: Hlavný dôvod koaličnej krízy sa volá Igor Matovič. Nie je u neho na prvom mieste krajina, ale on sám (Rozhovor) Ivan Mikloš: Hlavný dôvod koaličnej krízy sa volá Igor Matovič. Nie je u neho na prvom mieste krajina, ale on sám (Rozhovor) 26. marca 2021, 9:30

Premiér s vládou dávajú demisiu po voľbách, keď nastupuje nová garnitúra. Takto sa kabinety vymenia. Môže ju však dať aj skôr, napríklad pre rôzne kauzy či vyriešenie vládnej krízy. Otázka premiérovej demisie je na stole aj pri súčasnej kríze koalície OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia