Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. marca 2021, 15:50
Čas čítania 0:39
Kamila Šebestová

VIDEO: Na juhovýchodnom Islande po 800 rokoch vybuchla sopka. Okolie Reykjaviku zaplavili prúdy lávy

VIDEO: Na juhovýchodnom Islande po 800 rokoch vybuchla sopka. Okolie Reykjaviku zaplavili prúdy lávy
Zdroj: TASR - AP
NEWS ISLAND SOPKA
Uložiť Uložené

Erupcii sopky predchádzali tisíce zemetrasení.

Na Islande po niekoľkých týždňoch plných zemetrasení vybuchla sopka na hore Fagradalsfjall. Výbuch nastal včera o deviatej hodine večer na juhovýchodnej časti ostrova.

Podľa denníku Guardian bola zdrojom erupcie magma, ktorá sa počas posledných týždňov vytláčala na povrch a zapríčinila tak viac než 40 000 zemetrasení. Ich počet sa posledné dni znížil, geológovia sa domnievali, že výbuch nenastane.

Nakoniec sa tak však stalo včera. Výbuch si všimol tím vedcov na helikoptére. Podarilo sa im erupciu pozorovať aj zachytiť kamerou. Na snímkach vidno lávu, ktorá sa liala 50 kilometrov od hlavného mesta Islandu Reyjkavik. Vedcom sa podarilo zhotoviť fascinujúce fotografie, ktoré stihli obletieť celý svet.

Výbuch sopky
Výbuch sopky Zdroj: Icelandic Meteorological Office


Momentálne skúmajú dosah a intenzitu výbuchu. Islandská metereologická jednotka ešte nikdy nezachytila toľko seizmickej aktivity. 

V dôsledku erupcie Island okamžite pozastavil leteckú dopravu. Miestni obyvatelia v rybárskom meste Grindavík musia byť pripravení na evakuáciu, keďže sa nachádzajú desať kilometrov od výbuchu. Polícia zaisťuje, aby sa k okoliu sopky nedostal žiadny človek. 

Efekty výbuchu mohli pozorovať aj obyvatelia Islandu, ktorí na sociálnych médiách zdieľali fascinujúce fotografie oblohy sfarbenej do ružova. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Lísa Björk Franco (@li.franco)

Odporúčané
Americký prezident Joe Biden trikrát spadol pri nastupovaní do lietadla. Američania majú obavy o jeho zdravie Americký prezident Joe Biden trikrát spadol pri nastupovaní do lietadla. Američania majú obavy o jeho zdravie 20. marca 2021, 7:31
Domov
Zdieľať
Diskusia