Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2021, 9:35
Čas čítania 1:11
Lukáš Čelka

Poľské samosprávy zriadili zóny bez LGBTI. Európsky parlament im prestal vyplácať eurofondy

Poľské samosprávy zriadili zóny bez LGBTI. Európsky parlament im prestal vyplácať eurofondy
Zdroj: TASR/AP
NEWS LGBT+ POĽSKO
Uložiť Uložené

Okrem tzv. LGBTI NO GO zón plánuje krajina tiež odstrániť medzery v zákone, ktoré umožňujú párom rovnakého pohlavia adopciu dieťaťa.

Poľsko je očividne jednou z krajín, kde LGBTI komunitu nemajú práve v láske. Viac než stovka tamojších samospráv totiž od roku 2019 prijala uznesenia, v rámci ktorých sa vyhlásili za tzv. NO GO zóny pre členov komunity LGBTI.

Európsky parlament na tento ich počin odpovedal vyhlásením celej Európskej únie za voľnú LGBTI zónu a kvôli ich intolerancii voči tejto komunite im prestal vyplácať aj eurofondy v rámci programu partnerských miest, informoval o tom portál TV Noviny.

Europoslanci prístup poľských samospráv kritizujú a tvrdia, že by sa mali držať konania, ktorým by podporili toleranciu voči LGBTI. „Špeciálne sa to týka Poľska, ale nielen Poľska, kde LGBTI komunita zažíva nenávistné kampane, zažíva útoky, zažíva pošliapavanie ich dôstojnosti,” poznamenal europoslanec Michal Šimečka.

Odporúčané
Rusko nahnevalo Bidenovo vyjadrenie, že Putin je zabijak: Amerického prezidenta vyzval sám Putin na diskusiu v živom prenose Rusko nahnevalo Bidenovo vyjadrenie, že Putin je zabijak: Amerického prezidenta vyzval sám Putin na diskusiu v živom prenose 18. marca 2021, 20:10

Europoslanci tvrdia, že sa niečo podobné začína diať aj v susednom Maďarsku. Jedným zo spoluautorov  uznesenia, ktorým sa celá Európska únia vyhlasuje za zónu slobody, je aj slovenský europoslanec.

„Je mi až ľúto, že to potrebujeme opäť takýmto spôsobom riešiť, pretože sa to spochybňuje vo viacerých častiach Európskej únie,”  povedal k téme europoslanec Vladimír Bilčík. Podobný názor ako on zdieľa aj europoslanec Eugen Jurzyca, ktorý sa vyjadril, že Európska únia je priestor, v ktorom takéto zóny existovať nemôžu.

Poľsko netoleruje adopciu detí homosexuálnych párov

Okrem tzv. NO GO zón podľa portálu CNN plánuje krajina tiež odstrániť medzery v zákone, ktoré umožňujú párom rovnakého pohlavia adopciu dieťaťa. Vzťahy takýchto osôb nie sú v Poľsku právne uznané a oficiálne im krajina zakazuje aj spoločné adopcie. Keďže si však dieťa môžu adaptovať slobodné osoby, niektorým párom rovnakého pohlavia sa tento zákaz podarilo obísť tak, že si dieťa adopotoval jeden z nich ako osamelý rodič.

Podľa nového zákona budú orgány povinné vykonávať previerky osôb, ktoré požiadajú o adopciu dieťaťa ako osamelého rodiča. Ak sa zistí, že osoba podáva žiadosť o dieťa, keď je vo vzťahu rovnakého pohlavia, bude jej vyvodená trestnoprávna zodpovednosť.

Domov
Zdieľať
Diskusia