Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
11. marca 2021, 19:40
Čas čítania 1:10
Adam Novosad

Kedy zlomíme krivku nových prípadov? Epidemiológ tvrdí, že na veľké uvoľňovanie opatrení bude aj potom priskoro

NEWS X
Uložiť Uložené

Krivku bude možné zlomiť len zaočkovaním potrebného množstva obyvateľov.

Jedine zvýšená miera očkovania môže začať lámať infekčnú krivku, tvrdí epidemiológ Martin Pavelka z Inštitútu zdravotných analýz, ktorý patrí pod ministerstvo zdravotníctva. Pavelka v blogu na Denníku N vysvetľuje, že aj on vidí situáciu na Slovensku pozitívne a v najbližších týždňoch očakáva jej zlepšovanie, ale vraj sa na problematiku treba pozrieť z odborného hľadiska.

„Medzi reprodukčným číslom a hranicou kolektívnej imunity existuje pevný vzťah, ktorý je dobre znázornený na grafe 1. Pre každú hodnotu reprodukčného čísla je nutné dosiahnuť novú a vyššiu hodnotu zaočkovanosti tak, aby sa dosiahla kolektívna imunita a infekčná krivka sa začala lámať,“ píše epidemiológ.

koronavirus
Zdroj: TASR/František Iván

Ak je reprodukčné číslo 1,1, tak krajina potrebuje 10 % zaočkovanej populácie, vďaka čomu sa reprodukčné číslo zníži na 1,0, pretože každý desiaty je už zaočkovaný. Na Slovensku dosahovalo reprodukčné číslo počas februára hodnotu 1,05. Podľa Pavelku teda treba zaočkovať dodatočných 5 % obyvateľstva od súčasného stavu. Vtedy by sa infekčná krivka mala začať lámať.

Domov
Zdieľať
Diskusia