Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2021, 8:49
Čas čítania 1:12
Tímea Krauszová

Vo Vysokých Tatrách akoby ani neplatil lockdown: Plné sú svahy, parkoviská, bufety a aj ubytovacie zariadenia

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO VYSOKÉ TATRY
Uložiť Uložené

Opatrenia im asi nič nehovoria.

Ubytovanie sa dá s prevádzkarmi dohodnúť len osobne, no nie je to nemožné. Vleky a lanovky sú síce vypnuté a v reštaurácii sa nenaješ, ale ak si na svah vyšliapeš a stačí ti občerstvenie z bufetu, na Štrbskom Plese si užiješ pandemickú lyžovačku takmer ako za bežných okolností. O stave vo Vysokých Tatrách informovala Pluska. Parkoviská sú vraj zahltené autami z rôznych okresov, aj z druhého konca krajiny.

Odporúčané
Polícia vyškolila internetových hrdinov, ktorí odmietajú rešpektovať opatrenia. „Na základe akého zákona?“ chcú vedieť od hliadok Polícia vyškolila internetových hrdinov, ktorí odmietajú rešpektovať opatrenia. „Na základe akého zákona?“ chcú vedieť od hliadok 27. februára 2021, 17:02

Porušujú jeden zákaz za druhým

Zrejme najväčším problémom v súvislosti s platným covid automatom je samotné ubytovanie. Redaktorom z Plusky viacerí návštevníci hovorili, že sa im podarilo zohnať aj krátkodobé ubytovanie. Bývajú na chatách a v penziónoch, online si už na budúci týždeň sotva vieš booknuť termín. Prenajímatelia na email z redakcie odpísali, že od 27. februára až do 5. marca sú plne obsadení – v tomto čase sú na západe školské prázdniny.

Aj keď v lyžiarskom stredisku na Štrbskom Plese sú odstavené lyžiarske vleky a svahy sa neupravujú kvôli pandemickým opatreniam vlády, ľudia sem prichádzajú za pobytom v prírode. Lyžujú, sánkujú a šmýkajú sa ale iba tí, čo si svah sami vyjdú pešo.
Aj keď v lyžiarskom stredisku na Štrbskom Plese sú odstavené lyžiarske vleky a svahy sa neupravujú kvôli pandemickým opatreniam vlády, ľudia sem prichádzajú za pobytom v prírode. Lyžujú, sánkujú a šmýkajú sa ale iba tí, čo si svah sami vyjdú pešo. Zdroj: TASR - Milan Kapusta

Covid automat pritom jasne hovorí, že výnimka sa vzťahuje len na „služby dlhodobého ubytovania, karanténneho ubytovania, služby krátkodobého ubytovania v súvislosti s výkonom práce alebo podnikania či inej obdobnej činnosti a služby nevyhnutného ubytovania za účelom návštevy zdravotníckeho zariadenia“. Podľa návštevníkov je však možné ubytovanie získať, ak sa návštevníci s prevádzkarmi dohodnú osobne. Musia im však veriť, že ich nenahlásia na úrady.

Štrbské Pleso,Vysoké Tatry
Zdroj: TASR - Milan Kapusta
Bežkovanie na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách.
Bežkovanie na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách. Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Niektorí ľudia tvrdili, že sú z blízkeho okolia, prišli len na jeden deň alebo vo Vysokých Tatrách vlastnia nehnuteľnosť. Podľa fotografií ide najmä o rodiny s deťmi či partie priateľov. Často chýbajú aj rúška či rozostupy, a pokiaľ ich cestou námatkovo nekontrolovali, nikto nevie, koľkí z nich majú reálne platný negatívny test. Ten aktuálne pri pobyte v prírode mimo tvojho okresu potrebuješ.

Odporúčané
Martin navrhol dizajnovú chatu v Tatrách. Na pomery Slovákov je trochu drahšia, bál som sa, čo na to ľudia povedia Martin navrhol dizajnovú chatu v Tatrách. Na pomery Slovákov je trochu drahšia, bál som sa, čo na to ľudia povedia 11. februára 2024, 9:30

Aj Boris Kollár, majiteľ strediska PARK SNOW Donovaly, kritizuje zatvorené lyžiarske strediská. Pluske povedal, že v zahraničí sú otvorené, a zároveň by pri otvorení mohli začať kontrolovať ľuďom testy. Teraz je to úplne bez dozoru. Podľa predsedu parlamentu to nemá protipandemický význam.

Domov
Zdieľať
Diskusia