Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2021, 8:02
Čas čítania 10:03
Viktor Kniš

ZÁZNAM: V týchto okresoch pravdepodobne nebude prebiehať druhé kolo testovania, majú nízku pozitivitu

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme online dianie na Slovensku v súvislosti s plošným skríningom.

– Na Slovensku dnes a zajtra počas celého dňa prebieha celoplošný skríning

– Aj keď možnosť testovať sa spustili už v pondelok, počas týždňa bol záujem malý a väčšina populácie využije na testovanie víkend

– Aktuálne priebežné výsledky pozitivity nájdeš v tejto tabuľke 

Sledovanie plošného skríningu naživo sme ukončili, ďakujeme za pozornosť. 

18:55 (LUČENEC) – Na 16 odberových miest, ktoré sú zriadené v rámci mesta Lučenec, sa v sobotu do 14.00 h prišlo otestovať 2711 ľudí. Z toho bolo osem testovaných pozitívne, čo znamená podiel 0,295 percenta. Na sociálnej sieti o tom informovala primátorka Alexandra Pivková.


„Potešujúcou správou je, že bol iba zanedbateľný počet občanov, ktorí sa na testovanie registrovali, ale napokon neprišli. Ďakujeme, že ste zodpovední a disciplinovaní,“ uviedla primátorka. (tasr)

18:30 – Odberové miesta v Handlovej dnes navštívilo 3 782 záujemcov o antigénový test. Pozitívnych bolo 52 ľudí, čo predstavuje pozitivitu 1,37 percenta. Testovanie sa skončilo o 17-tej. (sme)

Odporúčané
Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka 15. marca 2024, 10:00

18:13 – Plošný skríning sa bude opakovať o týždeň. Minister zdravotníctva Marek Krajčí 29. januára oznámi, aká situácia je na Slovensku po testovaní. Krajina by sa mala rozdeliť na 37 „horších“ a 36 „lepších“ okresov.

V horších okresoch sa testovanie zopakuje a obyvatelia z týchto častí Slovenska opäť budú potrebovať negatívny výsledok antigénového testu, aby pre nich neplatil zákaz vychádzania. Opakovanie prebehne medzi 3. a 7. februárom.

Obyvatelia Slovenska z 36 lepších okresov už nebudú potrebovať negatívny certifikát a bude pre nich platiť doterajší lockdown, až kým nezačne platiť Covid automat. 

18:04 (RUŽOMBEROK) – Takto vyzerajú rady o 17:00. Na väčšine miest stojí v radoch len pár ľudí, niekde sa nečaká vôbec. „Tie miesta, ktoré nemajú fotografiu pracujú, len nám neposlali aktuálny záber. Predpokladáme ale, že situácia na nich bude podobná,“ dodalo mesto na Facebooku. 

17:44 (ČADCA) –  Do dnešnej 14:00 sa v Čadci otestovalo 2 023 ľudí. Dvanásti z nich boli pozitívni. Mesto ďalej informovalo, že traja z nich neboli občanmi SR. S testovaním dnes pomaly končia, posledný ster je naplánovaný na 17:30. (aktuality)

17:27 – Testovanie v Nitrianskom kraji zatiaľ pokračuje bez komplikácií. Väčšina testovacích miest avizuje plynulý priebeh testovania bez dlhého čakania.


„V Leviciach a mestských častiach bolo doteraz testovaných 2572 ľudí, pozitívnych bolo 31 z nich. Miera pozitivity dosiahla 1,205 percenta,“ informoval primátor Ján Krtík. V popoludňajších hodinách sa začalo testovanie občanov na Ladislavovom dvore. Miestnu komunitu testuje vojenský mobilný odberový tím.  (tasr)

Odporúčané
KVÍZ: Cestenice, úhrabky či demikát. Uhádneš, ktoré tradičné slovenské jedlá sa skrývajú pod týmito názvami? KVÍZ: Cestenice, úhrabky či demikát. Uhádneš, ktoré tradičné slovenské jedlá sa skrývajú pod týmito názvami? 26. februára 2024, 17:00

17:07 –  Stellantis v Trnave bude testovať zamestnancov do utorka. „Miera pozitivity počas dvoch dní testovania zatiaľ dosiahla 0,78 percenta," informoval hovorca automobilky Peter Švec (tasr) 

16:52 So skríningovým testovaním na Slovensku dnes pomáha celkovo 2 472 profesionálnych vojakov. 

16:35 (ZVOLEN) – Všetkých 12 odberných miest a všetkých 24 tímov vo Zvolene funguje od rána. Testuje sa počas celej soboty a nedele od 8.00 do 20.00. 

16:22 (BANSKÁ BYSTRICA) – Sobotňajšie skríningové testovanie v Banskej Bystrici má pokojný priebeh a zatiaľ ho nepoznačili žiadne problémy. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zdenka Marhefková.


„Do 14.00 h bolo otestovaných celkovo 8845 ľudí. Z toho pozitívnych na ochorenie COVID-19 bolo 37, čo predstavuje zhruba 0,41 percenta,“ doplnil primátor Ján Nosko.

16:10 (TRENČÍN) – V Trenčíne otestovali v sobotu do 14. hodiny na 36 odberových miestach celkom 8205 ľudí. Podľa hovorkyne Trenčína Eriky Ságovej bolo pozitívnych 30 ľudí (0,37 percenta).


Pripomenula, že testovanie pokračuje v sobotu do 20. hodiny. „Testovať sa bude od 8.00 do 20.00 h s prestávkami od 12.00 do 12.45 h a od 17.00 do 17.45 h,“ doplnila Ságová. 

15:41 Ministerstvo vnútra spracovalo prehľad toho, kde budete potrebovať negatívny test a kde sa naopak dostanete aj bez neho od 27.1:

15:23 (PREŠOV) – V rámci skríningového testovania na ochorenie COVID-19 v Prešove na odberných miestach zriadených mestom v sobotu do 14.00 h otestovali celkovo 7614 osôb. Z nich 28 malo test s pozitívnym výsledkom. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek. Miera pozitivity testovaných tak predstavuje 0,37 percenta. (tasr) 

Odporúčané
Boli sme na fiktívnom ihrisku v Raslaviciach za státisíce eur. Čakalo nás tam prekvapenie, obyvatelia sú z kauzy sklamaní Boli sme na fiktívnom ihrisku v Raslaviciach za státisíce eur. Čakalo nás tam prekvapenie, obyvatelia sú z kauzy sklamaní 14. februára 2024, 14:30

15:10 (TREBIŠOV) – V Trebišove je počas víkendového antigénového testovania na ochorenie COVID-19 otvorených päť odberných miest, ktoré zriadilo mesto. Dopoludnia na nich otestovali odhadom do 1000 ľudí, uviedla hovorkyňa mesta Martina Mištaničová.

„Doobeda sme nezaznamenali žiadne problémy, na viacerých miestach bolo možné otestovať sa bez čakacej doby. Pred dvomi mobilnými odberovými miestami, a to na Základnej škole 'Sever' na Pribinovej ulici a základnej škole na Ulici Ivana Krasku, sa tvoril priebežne rad, v ktorom si záujemcovia o testovanie počkali maximálne 20 minút," uviedla hovorkyňa. (tasr) 

14:59 (ŽILINA) – Počas prvých štyroch hodín víkendového celoplošného testovania odhalili v Žiline 27 pozitívnych prípadov. „Rezerváciu termínov vopred využilo viac ako 8 600 Žilinčanov. Počas predpoludnia bolo otestovaných celkom 7 455 ľudí, pričom miera pozitivity dosiahla 0,36 percenta," uviedol hovorca mesta Miškovčík.

14:50 (BRATISLAVA) – V bratislavskom Lamači pomáha v sobotu počas skríningového testovania na ochorenie COVID-19 aj infektológ a odborník na tropickú medicínu profesor Vladimír Krčméry. Na sociálnej sieti o tom informuje starosta Lamača Lukáš Baňacký. Lamačské mobilné odberné miesto (MOM) je zriadené v športovej hale Na barine.


„Dnes sú odberové kapacity v Lamači zvýšené ešte viac, a tak vieme všetkých záujemcov vybaviť bez čakania. Teší ma, že nás prišiel podporiť aj profesor Vladimír Krčméry, ktorý spolu s kolegyňami posilnil náš tím," približuje Baňacký.

Krčméry
Zdroj: TASR/Martin Baumann

14:39 (BARDEJOV) – Testovanie v Bardejove prebieha zatiaľ bez problémov, informuje mesto na sociálnej sieti. „Určite k tomu prispela aj možnosť online rezervácie, ktorú samospráva zaviedla s cieľom minimalizácie dopadov a skrátenia času čakania v radoch“

Stav v testovaní k 13.00 hod.:
počet otestovaných - 3712
počet pozitívnych - 9

14:31 (TRNAVA) – Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 v Trnave absolvovalo v sobotu do 12.00 h celkovo 3229 ľudí. „Pozitívnych bolo 38 z nich, čo predstavuje mieru pozitivity 1,18 percenta,“ informoval primátor Trnavy Peter Bročka.


V Trnave sa začalo testovanie v sobotu a potrvá štyri dni do utorka 26. januára. Určené je predovšetkým osobám vo veku od 15 do 65 rokov s trvalým či prechodným pobytom v Trnave.

14:12 (SNINA) – Na všetkých odberných miestach zriadených mestom Snina je možné sa v dnešný deň testovať i bez registrácie. 

„Na testovanie je potrebné zobrať si so sebou občiansky preukaz a v prípade detí ich preukaz poistenca. Obyvatelia mesta Snina sa v rámci plošného skríningu na ochorenie Covid-19 môžu dať otestovať na ktoromkoľvek odbernom mieste,“ uvádza mesto na Facebooku. 

13:58 (HLOHOVEC) – „Za dopoludnie sme na 8 odberných miestach otestovali 942 ľudí, z ktorých bolo 10 pozitívnych, čo je 1,06 %“  informuje primátor Miroslav Kollár.

Hlohovec
Zdroj: Miroslav Kollár/Facebook

13:52  – Predseda SNS Andrej Danko sa chce stretnúť s Igorom Matovičom. Dôvodom má byť ruská vakcína Sputnik, ktorú Danko odporúča pre použitie na Slovensku. (tasr)

Odporúčané
Zaži teambuilding v luxusnom hoteli kúsok od Bratislavy. Pri 4-dňovom pobyte získaš noc zdarma Zaži teambuilding v luxusnom hoteli kúsok od Bratislavy. Pri 4-dňovom pobyte získaš noc zdarma 24. januára 2024, 12:00

13:00 (KEŽMAROK) – V Kežmarku je na celoplošné víkendové testovanie na ochorenie COVID-19 otvorených deväť odberných miest. „Situácia v meste je zatiaľ pokojná, testovanie prebieha bez problémov, vďaka rezervačnému systému sa pred odbernými miestami netvoria takmer žiadne alebo len minimálne rady," informovala TASR Barbora Sosková z mestského úradu. (tasr)

12:42 (BRATISLAVA) Bratislavský Ružinov vyzýva svojich obyvateľov, aby boli počas víkendového skríningového testovanie na ochorenie COVID-19 k sebe ohľaduplní. Ohľaduplnosť by sa mala prejaviť napríklad k starším ľuďom, tehotným ženám, ľuďom s malým dieťaťom či v horšom zdravotnom stave, ale aj voči zdravotníkom, dobrovoľníkom, policajtom, vojakom a zamestnancom mestskej časti. Samospráva na to upozorňuje na sociálnej sieti.


„Ak príde na testovanie bez objednania niekto starší, tehotná žena, niekto s maličkým dieťaťom alebo v horšom zdravotnom stave, pustite ho dopredu a neriešme, že mal ísť na Mierovú ulicu," apeluje mestská časť. (tasr)

12:31 – Pri celoplošnom skríningovom testovaní pomáhajú na Kysuciach opäť dobrovoľníci z Červeného kríža. Ako informovala riaditeľka Územného spolku SČK v Čadci Helena Tomašiková aj dnes skoro ráno vyrazili do viacerých kysuckých obcí a miest. (sme)

12:14 (NITRA) – Polícia v Nitre už disponuje čítačkami. „Pomocou QR kódu vieme zistiť či osoba skutočne bola na testovaní a má tým pádom povolený vstup do okresu Nitra. Ak sa občan testovania nezúčastnil aplikácia signalizuje nepovolený vstup,“ uvádza polícia. 


Tvorcovia aplikácie mysleli aj na špekulatov, ktorí by chceli výsledky svojho testu preposlať svojim známym. Originálny QR kód sa v krátkych časových úsekoch obnovuje.

11:56 (PREŠOV) – V Prešove je otvorených všetkých 44 odberných miest, ktoré zriadilo mesto. Obyvatelia sa môžu prísť otestovať na ktorékoľvek z nich. „Priebeh testovania je na väčšine odberných miest plynulý," informovala v sobotu radnica na webstránke mesta.

11:48 – V rámci plošného skríningu bolo v mestách a obciach v sobotu k 9.00 h otvorených 3622 z 3657 plánovaných odberných miest. 


„V rámci skríningu pôsobí v obciach a mestách pod vedením prednostov 391 zástupcov okresných úradov, z odborov krízového riadenia konkrétne 226 zamestnancov," informoval tlačový odbor ministerstva vnútra.  (tasr) 

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš slovenské tradície, ktoré dodržiavali naši predkovia na oslavu nového roka? KVÍZ: Ako dobre poznáš slovenské tradície, ktoré dodržiavali naši predkovia na oslavu nového roka? 30. decembra 2023, 10:00

11:39 – Testovanie prebieha hladko aj v ďalších mestách a obciach, oznámil primátor Hlohovca Miroslav Kollár. „Od rána sa teším z desiatok správ kolegov a kolegýň primátorov a starostov, primátoriek a starostiek od Petržalky cez Hriňovú až po Moldavu nad Bodvou, o tom, ako hladko prebieha testovanie v ich mestách a obciach,“ napísal na Facebooku.

11:23 (BRATISLAVA) V Bratislave by mali byť počas skríningového testovania na ochorenie COVID-19 otestovaní všetci, ktorí to potrebujú.

Na tlačovej konferencii v sobotu to uviedol primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Čakanie doby na odberných miestach sú podľa neho v súčasnosti minimálne. Komplikácie či závažné problémy sa zatiaľ neobjavili. Starosta Ružinova Martin Chren zároveň pozýva tých, ktorí sa nechali otestovať už začiatkom týždňa, aby si prišli test zopakovať.


„Verím, že ľudia sa otestovať prídu a že zareagovali na našu výzvu, aby si to rozdelili do dvoch dní. Som presvedčený, že za tieto dva dni, respektíve do utorka otestujeme všetkých, ktorí to potrebujú a zistíme, kde sa Bratislava v reáli nachádza," skonštatoval Vallo.  (tasr) 

11:08 – Aj keď vláda pôvodne sľubovala celotýždňový skríning, drvivá väčšina Slovákov prichádza na testovanie až počas víkendu. Aj premiér Igor Matovič v našom rozhovore povedal, že 80 % testovaných očakáva cez víkend. Celkovo by to podľa neho malo byť až 2,5 milióna ľudí, ktorí prídu v sobotu a nedeľu. 

Branislav Gröhling si myslí, že Matovič nepresadil svoje. „Toto nemá byť o tom, kto vyhral a kto si presadil svoje. Toto má byť o tom, aby sme nastavili pravidlá takým spôsobom, aby sme sa v priebehu dvoch-troch týždňov reálne vedeli aspoň v určitých okresoch vrátiť k normálnemu spôsobu života,“ uviedol minister školstva v našom rozhovore

Odporúčané
Branislav Gröhling: Titulu sa nevzdám, na opravu školstva potrebujeme stovky miliónov eur (Rozhovor) Branislav Gröhling: Titulu sa nevzdám, na opravu školstva potrebujeme stovky miliónov eur (Rozhovor) 22. januára 2021, 13:11

10:57 (TRNAVA) – Mesto Trnava upozorňuje, aby sa obyvatelia neponáhľali s testovaním v sobotu, ešte majú skoro 4 celé dní. „Aj minulé kolo celoplošného testovania ukázalo, že na druhý deň boli odberové miesta takmer prázdne,“ uvádza mesto na sociálnej sieti

 Aktuálny stav obsadenosti nájdu obyvatelia mesta na testovanie.trnava.sk.

10:50 –  Najviac pozitívne testovaných z PCR testov  bolo v Košickom kraji (316), nasleduje Trnavský (217), Bratislavský (199), Prešovský (187), Banskobystrický (175), Žilinský (163), Trenčiansky (148) a Nitriansky kraj (139).

10:35 Aj policajný zbor sa aktívne podieľa na zabezpečovaní celoplošného skríningu.

„Od skorého rána sú stovky policajtov v teréne. Sledujte aktualizácie aj na našich regionálnych stránkach. Fotografie z tohto statusu pochádzajú od Polícia SR - Bratislavský kraj, kde nájdete aj live videá z priebehu skríningu,“ upozorňujú policajti na Facebooku. 

10:25 – V Prešovskom kraji bude vypomáhať viac ako 80 poľských zdravotníkov. Pôsobiť budú v odberných tímoch v okresoch Stará Ľubovňa, Kežmarok, Bardejov, Svidník a Stropkov.

Vypnúť reklamu
 

„Sú to zdravotníci špeciálne školení na záchranárske operácie, sú medzi nimi lekári, zdravotné sestry. Sú vybavení ochrannými pomôckami aj antigénovými testami a posilnia tímy na odberných miestach,“ povedal poslanec Michal Šipoš (OLANO).

Odporúčané
Vieš, či patria rajčiny do chladničky a ktoré éčka nie sú škodlivé? Takmer polovica Slovákov to nevie, ukázal prieskum Vieš, či patria rajčiny do chladničky a ktoré éčka nie sú škodlivé? Takmer polovica Slovákov to nevie, ukázal prieskum 19. decembra 2023, 10:00

10:21 – Viac ako tri štvrtiny hospitalizovaných pre COVID-19 sa ešte pol roka po prvých príznakoch borí s najmenej jedným príznakom COVID-19, tvrdí nová štúdia z časopisu Lancet. (aktuality

10:13 – Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 1 544 pozitívne testovaných ľudí formou RT-PCR testov a 2 097 pozitívne testovaných antigénnymi testami. Je to 7,62 % z 20 264 ukončených RT-PCR vyšetrení a 1,23 % z 170 565 antigénnych test.

Dobrou správou je, že z ochorenia sa vyliečilo 2 741 ďalších pacientov.

10:01 – Za piatok pripočítali do štatistík na Slovensku 71 úmrtí na koronavírus. Celkovo už ochoreniu covid-19 podľahlo na Slovensku 3 965 ľudí. (nczi)

Odporúčané
PREHĽAD: Ak sa nepôjdeš testovať, nemôžeš ísť do práce, na modrý certifikát zabudni PREHĽAD: Ak sa nepôjdeš testovať, nemôžeš ísť do práce, na modrý certifikát zabudni 22. januára 2021, 18:52

9:55 – Podľa priebežných výsledkov má najvyššiu pozitivitu okres Dunajská Streda (10,37 %), nasledujú Partizánske (9,3 %) a Brezno (8,88 %).

Najlepšie sú na tom Svidník a Tvrdošín. V počte infikovaných bola 22. januára chyba, neboli ich stovky, ale desiatky. Spôsobila ju ľudská chyba, v aktualizovanom grafe ju už neuvidíš.

9:51 (RUŽOMBEROK) – O 9:00 bola väčšina odberových miest prázdna. „Najväčší nápor je na sídliskách, no hovoríme o maximálne 20 ľuďoch v rade, čo sa nedá porovnávať s novembrom,“ informuje mesto na sociálnej sieti. Je teplejšie než včera, no prší.

9:40 (BANSKÁ BYSTRICA) – Skríningové testovanie na ochorenie COVID-19 sa počas víkendu koná vo všetkých okresných mestách Banskobystrického samosprávneho kraja, ako aj v mnohých ďalších sídlach. Samosprávy sa zväčša rozhodli pre testovanie v čase od 08.00 h do 20.00 h.


V Banskej Bystrici sa do piatkového večera zaregistrovalo na testovanie okolo 26.000 ľudí, informovala samospráva na svojej oficiálnej internetovej stránke. „Všetkým záujemcom je k dispozícii 19 mobilných odberných miest, ktoré sa otvorili načas a tak je testovanie na všetkých 55 odberových stanovištiach v plnom prúde,“ dodalo mesto. (tasr) 

Odporúčané
Toto je asi najväčšia nástenná maľba na Slovensku. Má 1 000 štvorcových metrov a nájdeš ju pri známom obchode v Bratislave Toto je asi najväčšia nástenná maľba na Slovensku. Má 1 000 štvorcových metrov a nájdeš ju pri známom obchode v Bratislave 30. novembra 2023, 9:00

9:27 (SENICA) – Senica dnes ráno otvorila všetkých 8 odberových miest. Občanom pomáha rezervačný systém, vďaka ktorému si môžu ľudia vybrať miesto i čas odberu. 

9:18 – Slovenská republika prijala pomoc od severných susedov z Poľska v podobe 200-člennej skupiny zdravotníkov. Do Bratislavy prileteli včera.

9:10 (NITRA) – V Nitre sa situácia po plošnom testovaní výrazne lepšila. Z 12.179 otestovaných je 88 pozitívnych, 0.72% pozitivita, oznámil primátor Marek Hattas. 

9:01 – V súčasnosti už na mobilných odberových miestach nevydávajú modré certifikáty, na ktoré sme boli zvyknutí z prvého celoplošného testovania z novembra 2020. Tentokrát je potvrdením o negativite SMS správa, resp. email, ktorým každé odberové miesto oznámi výsledok testu.

Tým pádom nie je potrebné zdržiavať sa na mobilnom odberovom mieste a čakať na výsledok. Niektoré odberné miesta si vytvorili vlastné improvizované potvrdenia v papierovej forme. 

8:52 (PREŠOV) – Mesto Prešov pripravilo na antigénové testovanie 44 odberných miest. Otvorené sú od 8.00 do 20.00 h s výnimkou prestávok v časoch 12.00 - 12.45 h a 17.00 - 17.45 h.

Radnica obyvateľom odporúča, aby si pred príchodom na odberné miesto skontrolovali približný počet čakajúcich na webstránke www.somvrade.sk. (tasr)

8:45 (ŽILINA) – V meste môžu obyvatelia absolvovať test obidva víkendové dni na 52 odberových miestach v 28 lokalitách. Otestovaných by malo byť približne 65 000 ľudí s trvalým pobytom v Žiline.  

Informácie o aktuálnom stave na odberných miestach si Žilinčania vzájomne zdieľajú v tejto facebookovej skupine.

8:38 (BARDEJOV) – Aj mesto Bardejov má vlastný registračný formulár, na väčšine miest však testujú bez rezervácie. Zarezervovať sa môžeš na http://www.bardejov.sk/aktuality.

8:33 (HLOHOVEC) – Víkendové termíny na rezerváciu sú v podstate zaplnené, posledných cca 60 ostáva na ZŠ A. Felcána, oznámil primátor Miroslav Kollár. 

Odporúčané
McDonald's vydal tanečný hit o životnom prostredí. Na tracku sa podieľali Majself a Thomas Puskailer McDonald's vydal tanečný hit o životnom prostredí. Na tracku sa podieľali Majself a Thomas Puskailer 22. novembra 2023, 12:30

„V sobotu a nedeľu sa môžete bez rezervácie otestovať na Starej škole v Šulekove, v telocvični strednej školy na Jarmočnej a na ZŠ M. R. Štefánika.  V pondelok a utorok sa budete môcť bez rezervácie otestovať na starej škole v Šulekove a v klasických MOMkách na námestí a v kasárňach,“ dodal. 

8:27Potvrdenie od lekára o prekonaní ochorenia COVID-19 pacienti nebudú potrebovať, aby mohli preukázať, že majú výnimku. „Vychádame s Úradom verejného zdravotníctva v ústrety pacientom a lekárom, ktorí im museli vydávať špeciálne potvrdenie. Po novom bude stačiť, ak sa preukážete dokladom o diagnostikovaní ochorenia COVID-19 za obdobie od 2. novembra 2020 do 17. januára 2021,“ uviedlo ministerstvo na Facebooku.

8:19 –  Testovanie vláda označuje ako dobrovoľné, testovať sa nemusia všetci občania Slovenska. Výnimka platila pre telesne postihnutých, seniorov nad 65 rokov a deti do 10 rokov. Zoznam výnimiek ešte rozšírili. Výnimka aktuálne platí pre:

  • onkologických pacientov
  • ľudí so závažnou poruchou autistického spektra a s ťažkým, vrodeným alebo získaným imunodeficitom
  • ľudí, ktorí sú v čase testovania práceneschopní
  • ľudia, ktorí v rozmedzí od 1. novembra do 17. januára 2021 prekonali koronavírus
  • zaočkovaných (14 dní od druhej dávky)
  • žiakov základnej školy do 4. ročníka (vrátane)
  • žiakov základných škôl so špeciálnymi výchovnovzdelávacími potrebami

8:13 (KOŠICE) – Desiatky miest dnes otvorili aj Košice, ktoré majú vlastný objednávkový systém. Všetky informácie o odberových miestach nájdeš tu:
https://korona.kosice.sk/

8:10 (BRATISLAVA) – V hlavnom meste dnes otvorili celkovo 290 odberových miest s kapacitou 250 000 testov. V pondelok a utorok sa budú môcť dotestovať tí, ktorí to cez víkend nestihnú. 

Otvorili odberné miesta na rezervačný systém, miesta bez potreby objednania aj drive through odberné miesta.

Čakacie doby v radoch môžete sledovať na: https://covid.bratislava.sk

8:05 – Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že ani negatívny výsledok testu nie je zárukou, že sme zdraví.

„Treba preto pamätať na to, že negatívny výsledok testu neznamená, že v sebe nemáte vírus. Neznamená tiež, že v najbližších dňoch nebudete infekční. Aj pri negatívnom výsledku antigénového testu je potrebné dodržiavať všetky platné protiepidemické opatrenia,“ upozorňuje rezort na Facebooku. 

8:00 – Objednávkový formulár je dostupný na stránke korona.gov.sk. Pravdepodobne najlepšou platformou na objednávanie je však platforma od Freevision

Väčšinu odberných miest otvoria samosprávy cez víkend. Na niektorých nebude potrebná objednávka vopred, čo je výhodou oproti súčasnému systému ministerstva zdravotníctva, ktorý neumožňuje zaregistrovať sa na test v rovnaký deň. 

Odporúčané
PREHĽAD: Ak sa nepôjdeš testovať, nemôžeš ísť do práce, na modrý certifikát zabudni PREHĽAD: Ak sa nepôjdeš testovať, nemôžeš ísť do práce, na modrý certifikát zabudni 22. januára 2021, 18:52

7:55 – Účasť na celoplošnom skríningu je dobrovoľná, kto sa ho však nezúčastní, nebude môcť od 27. januára ísť:

  • do banky, poisťovne, na poštu (vrátane výdajných miest e-shopov)
  • do čistiarne odevov, opravovne obuvi, servisy bicyklov, servisy telekomunikačnej techniky, servisy motorových vozidiel, čerpacie stanice, STK
  • do práce 
  • do prírody (vrátane individuálneho športu)
Domov
Zdieľať
Diskusia