Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2021, 17:37
Čas čítania 0:46
Adam Novosad

Nikdy sa nedáme zaočkovať proti koronavírusu, odpovedalo 32 % Slovákov v novom prieskume o vakcinácii

NEWS PROTEST SLOVENSKO VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Nový prieskum Európskej komisie ukazuje, ako Slováci veria vakcínam.

Skoro polovica Slovákov nemá pocit, že vakcína bude jediným východiskom z pandémie.  Medzi Európanmi sa chce priemerne nechať zaočkovať 70 percent z nich. Tieto závery zverejnila Európska komisia na základe decembrového prieskumu vo všetkých krajinách Európskej únie, ktorý prebehol na vzorke 24 424 respondentoch, informuje Denník N.

Na Slovensku sa čo najskôr plánuje zaočkovať 13 percent opýtaných ľudí, zatiaľ čo 21 percent neskôr počas roka 2021 a 16 percent sa zaočkovať plánuje, ale zatiaľ nevedelo špecifikovať kedy.

Na druhej strane, až 32 percent slovenských respondentov očkovanie odmietlo, pretože sa vraj nedajú zaočkovať nikdy. Napokon, posledných 16 percent odpovedalo, že nevedia, či a kedy vakcináciu podstúpia.

Až 32% Slovákov sa nikdy nechce dať zaočkovať proti koronavírusu. Skoro polovica nemá pocit, že vakcína je jediným východiskom
Zdroj: TASR

Vláda a úrady podľa mnohých Slovákov nerozprávajú o vakcíne transparentne. S týmto tvrdením rozhodne súhlasilo 29 percent opýtaných, 38 percent skonštatovalo, že skôr súhlasia. Napriek osvetovej kampani v médiách bola podľa 67 percent respondentov vakcína vyvinutá príliš rýchlo, takže pochybujú o ich bezpečnosti.

Iba 41 percent opýtaných však vakcínu vidí ako jedinú cestu von z pandémie a takmer polovica Slovákov sa zároveň obáva toho, že sa koronavírusom nakazí.

Odporúčané
Slováci sa budú môcť objednať na PCR test kloktaním. Sám si roztok vytlačíš do úst aj ho vypľuješ naspäť do skúmavky Slováci sa budú môcť objednať na PCR test kloktaním. Sám si roztok vytlačíš do úst aj ho vypľuješ naspäť do skúmavky 22. januára 2021, 16:10

V porovnaní s ostatnými členskými štátmi Európskej únie sa Slovensko umiestnilo na chvoste krajín, ktoré vakcíne veria. V priemere jej v rámci EÚ verí 73,4 percenta obyvateľov, avšak podobne ako u nás, ani v Maďarsku, Bulharsku či Slovinsku sa približne viac ako tretina ľudí nechce dať nikdy zaočkovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia