Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2021, 18:57
Čas čítania 2:08
Marián Mauik Biel

Neznámy darca poslal bitcoiny v hodnote viac ako pol milióna dolárov útočníkom na washingtonský Kapitol

POLITIKA
Uložiť Uložené

22 rôznych ultrapravicových a extrémistických skupín a jednotlivcov dostali nevšedný dar len mesiac pred obsadením sídla amerického kongresu.

Firma Chainalysis zaoberajúca sa softvérovou bezpečnosťou odhalila nevšednú bitcoinovú transakciu, píše Yahoo News. Podľa ich zistenia len mesiac pred útokom na sídlo kongresu USA prišlo 22 rôznym jednotlivcom, skupinám alebo webstránkam dohromady 28,15 bitcoinu od neznámeho donora. Spoločným znakom všetkých obdarovaných je, že sú označovaní za ultrapravičiarov alebo weby zamerané proti migrácii. A tiež to, že sa priamo alebo sprostredkovane podieľali na nedávnom útoku na washingtonský Kapitol.

Medzi obdarovanými je stránka s neonacistickými prvkami Daily Stormer ale aj extrémista Nick Fuentes, ktorého štandardné sociálne siete blokujú už od minulého roka najmä pre popieranie holokaustu. Práve Fuentes dostal až 45 percent z darovaných bitcoinov. Ich celková hodnota bola v decembri okolo 520-tisíc dolárov, teda necelých 430-tisíc eur.

Fuentes odmieta svoju účasť na nepokojoch, respektíve tvrdí, že do budovy kongresu nevstúpil. Záznamy ukazujú ako s megafónom reční pred budovou. Okrem iného povedal „Kapitol neopustím, kým sa Donald Trump nestane prezidentom“. Deň pred útokom zas tvrdil, že „my, americký ľud, nedovolíme týmto sfalšovaným voľbám posunúť sa ani o krok ďalej.“ V jeho bitcoinovej paneženke už mal v prepočte 206 000 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia