Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. januára 2021, 11:28
Čas čítania 1:48
Viktor Kniš

Matovič: Opatrenia nezaberajú, existuje ešte prísnejšia forma lockdownu na Slovensku

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Premiér Igor Matovič rozprával v politickej diskusii televízie TA3 o aktuálnej politickej situácii.

Podľa premiéra Igora Matoviča v súčasnosti aktuálny lockdown na Slovensku nezaberá. Aj napriek obmedzenému pohybu, čísla v krajine výrazne rastú. Dôvodom je skutočnosť, že sa na našom území šíri nový nákazlivejší kmeň koronavírusu, ktorý sa pôvodne objavil v Británii. Ministerstvo potvrdilo jeho výskyt v Bratislave, Nitre a v Michalovciach, existuje však predpoklad, že sa šíri naprieč celou krajinou.

Predseda vlády upozorňuje, že existujú rôzne stupne lockdownu a posledným štádiom by bolo zatvorenie veľkých prevádzok. Ide však o posledné možné riešenie, ktorému sa zatiaľ vláda vyhýba. Mohlo by to spôsobiť domino efekt a obrovské ekonomické škody. 

Premiér by chcel, aby ešte dnes prebehlo mimoriadne rokovanie vlády. Diskutovať by s ministrami mali o masívnom plošnom testovaní v kombinácii s ďalším zatváraním. Zatiaľ nie je zrejmé, či online zasadnutie prebehne dnes alebo zajtra.

Igor Matovič
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Matovič o Sulíkovi: Ak by mal Boha pri sebe, ešte dnes sa zbalí a odíde

Matovič opäť skonštatoval, že je chybou Richarda Sulíka, že plošné testovanie nemohli zorganizovať už v decembri. Zopakoval tiež, že bolo chybou nazvať ministra hospodárstva idiotom.

Odporúčané
KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom 25. septembra 2023, 11:30

Igor Matovič tvrdí, že má informácie na základe tajného odkazu, že by sa šéf SaS pokúsil „rozbiť koalíciu“, ak by ho odvolal. Vraj by to dokázal aj napriek tomu, že by v parlamente mali OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí väčšinu v podobe 82 kresiel. Matovič tiež tvrdí, že podobne sa zachoval Richard Sulík v prípade vlády Ivety Radičovej. 

„Ja ho vyhánať z vlády nebudem, ak by mal Boha pri sebe, tak sa ešte dnes zbalí z ministerstva a ľuďom ospravedlní za tísíce životov,“ dodal premiér o Richardovi Sulíkovi. 

Odporúčané
Ani psa by som tým netestoval, je to šmejd. Sulík nakúpil milión testov, ktoré sú nám nanič, odkazuje Matovič Ani psa by som tým netestoval, je to šmejd. Sulík nakúpil milión testov, ktoré sú nám nanič, odkazuje Matovič 9. januára 2021, 19:32

Vleky, kostoly a Holý nie sú problém

Podľa premiéra Igora Matoviča kostoly a vleky nie sú problém, napriek tomu ich na základe odporúčaní odborníkov zatvorili. Predseda vlády tvrdí, že Boris Kollár za lyžiarske strediská neloboval a rozhodli sa ich zatvoriť aj napriek tomu, že neexistujú záznamy o tom, že by sa tam ľudia nakazili. 

„Štefan Holý neporušil výnimku,“ bránil premiér vicepremiéra zo Sme Rodina. Zlyhanie vidí v tom, že Holý mal už pred niekoľkými týždňami povedať novinárom, že túto výnimku má. Premiér tvrdí, že hlavný hygienik Ján Mikas by nikdy neudelil výnimku spätne. 

Holý do Británie cestoval za rodinou, nie pracovne. Na otázky dlhodobo neodpovedal. Nakoniec sa ukázalo, že mu ÚVZ udelilo výnimku na návrat zo zahraničia bez karantény a negatívneho testu. 

Podľa premiéra by bol dobrý nápad, keby všetky výnimky Úrad verejného zdravotníctva zverejnil. „Keď môžeme, zverejníme to, nie je čo skrývať,” dodal Matovič.

Igor Matovič bránil aj spornú výnimku, keď Mikas udelil možnosť poslancom pozitívne testovaným na koronavírus hlasovať o predĺžní núdzového stavu. Bolo podľa neho správne rozhodnutie, že Mikas prikázal ísť poslancom do roboty. „Poslancov by som pochválil, že prišli,” uviedol premiér s tým, že ak by tento krok nespravili, skolabovali by nám nemocnice.

Domov
Zdieľať
Diskusia