Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2021, 9:11
Čas čítania 1:01
Viktor Kniš

Vicepremiér Holý má výnimku od Mikasa. Do Británie pravidelne cestuje za rodinou, vrátiť sa môže bez karantény a testu

NEWS
Uložiť Uložené

Po jednom z návratov Holého z Británie sa nakazilo niekoľko ministrov aj premiér Igor Matovič. Vicepremiér Štefan Holý dlhodobo nebol ochotný ukázať negatívny výsledok testu.

Od 20. novembra 2020 má Štefan Holý výnimku na cestovanie do Británie, pri návrate nemusí absolvovať povinnú karanténu ani sa nemusí preukazovať negatívnym výsledkom antigénového či PCR testu. Informuje o tom v reportáži TV Markíza, ktorá sa téme dlhodobo venuje.

Posunúť ju pomohol šéf strany Boris Kollár, ktorý ako prvý výnimku spomenul. Minister zdravotníctva Krajčí reagoval len rečníckou otázkou „Čo vám na to povedať?“ a dodal, že túto vec treba riešiť priamo s Holým. Matovič podľa svojich slov nemal informácie o tomto prípade. 

Odporúčané
VIDEO: Aktuálna situácia v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. Toto je realita VIDEO: Aktuálna situácia v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. Toto je realita 8. januára 2021, 15:12

Kauza vicepremiéra nabrala na obrátkach kvôli tomu, že sa krátko po jeho návrate z Británie koronavírusom nakazilo niekoľko členov vlády vrátane premiéra. Zároveň to bolo v čase, keď v Británii potvrdili nový a ešte nákazlivejší kmeň vírusu. 

Holý do Británie pravidelne cestuje za rodinou, nie pracovne. Na otázky dlhodobo neodpovedá, už niekoľko týždňov sa vyhýba aj odpovedi, prečo nie je schopný ukázať negatívny výsledok testu. 

Pre Slovákov platia v prípade návratu zo zahraničia prísne karanténne opatrenia. Musia sa izolovať a následne absolvovať aj PCR test. 

Premiér Igor Matovič vyhlásil v Sobotných dialógoch, že si Holý výnimku uplatnil raz – 13. decembra. Vtedy prišiel s touto výnimkou na Slovensko, zároveň argumentoval vicepremiér aj tým, že ÚVZ vydal týchto výnimiek viac ako 500. 

„ÚVZ SR vyzýva všetky osoby, ktoré na základe žiadosti člena vlády získali výnimku, aby sa správali maximálne ostražito a aby ju využívali len v nevyhnutnej miere. Výnimka pred vírusom neochráni,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva. Dodáva, že Úrad otvorí problematiku výnimiek na najbližšom Ústrednom krízovom štábe. „Ak by boli obmedzené alebo zrušené, privítame to. Chápeme, že občania môžu akékoľvek výnimky vnímať citlivo,“ dodal ÚVZ. 

Domov
Zdieľať
Diskusia