Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2021, 15:26
Čas čítania 0:54
Daniel Mikolášik

Zmutovaný variant koronavírusu z Británie už objavili na východe Slovenska aj v Nitre. Môže vraj za rýchle šírenie

NEWS MAREK KRAJČÍ SLOVENSKO
Uložiť Uložené

„Je to pravdepodobne jeden z dôvodov, prečo je situácia v Nitre taká vážna,“ povedal Krajčí na margo výskytu nového kmeňu koronavírusu v Nitre.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí na tlačovej konferencii k aktuálnej epidemiologickej situácii vystúpil aj s vedeckou špičkou, Pavlom Čekanom a Borisom Klempom. Situácia na Slovensku je podľa Krajčího alarmujúca, rovnako ako aj situácia v Česku. 

Nový rýchlejšie šíriaci sa variant koronavírusu sa najprv ukázal na východe Slovenska, no podľa slov ministra ho detekovali už aj v Nitre. Práve to má byť jeden z dôvodov, prečo je v tomto regióne tak vážna situácia súvisiaca s nákazou koronavírusom.

Odporúčané
Majiteľ pohrebníctva: Dostaneme sa do situácie, aká bola v Taliansku (Rozhovor) Majiteľ pohrebníctva: Dostaneme sa do situácie, aká bola v Taliansku (Rozhovor) 7. januára 2021, 14:30

„Mutácia spôsobuje vysoký nárast infikovaných a aj nárast počtu pacientov v nemocniciach,“ povedal Krajčí. Nový kmeň koronavírusu B117 sa na východe Slovenska objavil vo vzorkách nakazených už počas sviatkov, uviedol vedec Boris Klempa. 

Biochemik a vedec Pavol Čekan podľa jeho slov vyvinuli vôbec prvú verziu PCR testu, ktorý vie identifikovať novú, infekčnejšiu mutáciu koronavírusu. Počet hospitalizovaných stúpa, povedal Krajčí. Najhoršie predikcie sa vraj nemýlili, aktuálne pre koronavírus leží v nemocniciach takmer 3 200 pacientov.

„Stále sme sa nedostali na úroveň zo začiatku novembra, keď sa celoplošne testovalo,“ povedal minister na margo toho, že mobilita na Slovensku veľmi neklesá. Hromadnú dopravu vraj ľudia využívajú tak, ako aj pred lockdownom. Znížila sa len doprava autami.

Do včerajšieho dňa sme zaočkovali už 19 727 osôb. V rámci pilotnej očkovacej fázy sa vakcíny rozdistribuovali do 55 slovenských nemocníc, ktoré zatiaľ očkujú len zdravotný personál. Podľa slov ministra Krajčího by sme mohli očkovať rýchlejšie, problémom je však nízky počet dávok. V najbližších týždňoch by mali na Slovensko doraziť ďalšie dodávky s vakcínami.

Marek Krajči
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Domov
Zdieľať
Diskusia