Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. januára 2021, 21:04
Čas čítania 1:19
Jakub Paulík

Niektorí pacienti zostávajú hodiny na chodbách, lôžka sú plné, tvrdia bojovníci z prvých línií

ZDRAVIE KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Záchranár a lekárka upozorňujú na čoraz horšiu pandemickú situáciu.

Pandémia koronavírusu prináša čoraz viac obetí, zapĺňa lôžka nemocníc a zdravotníci sú na pokraji síl. „Je to každým dňom horšie a horšie,“ priznáva pre TV Markíza Rastislav Krcho, hlavný záchranár pre oblasť Komárna a Nových Zámkov. Podľa jeho odhadu z 90 % výjazdov prevážajú do nemocnice pacientov s Covidom-19

Krcho sa stretáva aj s pacientmi s ľahším priebehom, no tvrdí, že čoraz viac ľudí má veľké ťažkosti s dýchaním. Mnohým pacientom, ktorí sa cítia zle, musia vysvetliť, že ich ešte nezoberú do nemocnice, pretože by zaberali miesto pre ťažšie prípady. Lôžok je totiž čoraz menej.

Odporúčané
Vo Francúzsku sa od Silvestra koná párty s 2 500 ľuďmi. Zaútočili na policajtov a podpálili im auto Vo Francúzsku sa od Silvestra koná párty s 2 500 ľuďmi. Zaútočili na policajtov a podpálili im auto 1. januára 2021, 19:11

Veľakrát sa stane, že pacienta nemáme kam vyložiť. Tým, že sú lôžka v nemocnici plne obsadené, zostanú niektorí pacienti na chodbách. Musíme čakať, kým sa uvolní miesto, alebo sa vytvorí provizórne, kam možno pacienta vyložiť,“ vyjadril sa pre Markízu. Čakacie doby sú podľa neho čoraz dlhšie. 

Často pred budovou musia čakať s pacientom až 2 hodiny. Priznáva, že má strach, aby z práce nedoniesol koronavírus domov a nenakazil svojich najbližších. „Nie je to žiadna chrípočka a mediálne nafúknutá bublina, naozaj je to vážne ochorenie,“ odkazuje. „Ak tomu ľudia neveria, môžu sa prísť pozrieť ako to funguje a verím, že utečú všetci preč, dodal.

Máme obavy či bude počet lôžok stačiť a či ten personál, ktorý je na klinikách, bude dostačujúci. Stále pribúda aj počet nakazených medzi lekármi a sestrami. Čím viac nás ubúda, tým viac je práce pre ostatných,“ nechala sa počuť Ester Jenigárová, lekárka na klinike pneumológie Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Ubúda počet zdravotníkov a ľudia, ktorí ešte minulý týždeň so mnou pracovali, dnes ležia na lôžkach a bojujeme o ich život. To sú pre nás najťažšie chvíle," uviedla pre Markízu. Priznala, že doma so svojou rodinou nebola od augusta. Množstvo práce jej to totiž nedovolilo.

Rodinu po niekoľkých mesiacoch videla až cez sviatky. Mnohí jej kolegovia však strávili aj Vianoce či Silvester pri pacientoch. Ako zdravotníčka patrí medzi ľudí, ktorí sú zaočkovaní. „Pri každej liečbe sú riziká, ale benefit vakcíny je väčší, ako to, keď sa zaočkovať nedáme, a čakali by sme, čo bude ďalej,“ povedala na záver.

Odporúčané
Krachy, ktoré spôsobila pandémia. Skončila letecká spoločnosť aj šperky, ktoré pobúrili Slovensko Krachy, ktoré spôsobila pandémia. Skončila letecká spoločnosť aj šperky, ktoré pobúrili Slovensko 29. decembra 2020, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia