Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. decembra 2020, 7:19
Čas čítania 1:06
Marián Mauik Biel

Samsung predstavil 3-metrový MicroLED televízor za cenu dvojizbového bytu v Bratislave

TECH SAMSUNG TV
Uložiť Uložené

Ide o prvý veľkoformátový MicroLED televízor dostupný pre bežného zákazníka. Ak má bežný zákazník 130-tisíc eur.

Presne pred tromi rokmi ukázal Samsung svoje nové „televízory“ nazvané The Wall postavené na MicroLED technológii.

Celkom vhodný názov pre zobrazovaciu plochu, ktorá má až 146-palcovú uhlopriečku. Lenže to boli B2B riešenia určené pre televízne stanice alebo bohaté firmy. The Wall sú v podstate moduly, ktoré sa zapájajú do ľubovoľného tvaru. Teraz predstavená novinka už je ale klasický televízor v jednom kuse určený aj pre smrteľníkov. Zatiaľ však len pre veľmi bohatých smrteľníkov.

Samsung 110-palcový MicroLED TV
Samsung 110-palcový MicroLED TV Zdroj: Samsung

Zatiaľ nie je dostupných veľa podrobných informácií. Výrobca sa pochválil, že ide o MicroLED televízor s uhlopriečkou 110 palcov, teda 275 cm. Rozlíšenie tohto obra je 4K a maximálna svietivosť až 2 000 nitov. Ide o maximálny jas na celej ploche naraz, čo umožňuje práve micro LED technológia.

Samsung 110-palcový MicroLED TV
Samsung 110-palcový MicroLED TV Zdroj: Samsung

Je to zlatý grál zobrazovania, ktorý si berie to najlepšie z LCD a OLED technológie. MicroLED tvorí obraz z veľmi drobných farebných LED diód, ktoré sa dajú samostatne zapínať a vypínať. Majú teda obrovský kontrast a úplne čiernu z Oled televízorov. Ale zároveň nehrozí žiadne vypaľovanie obrazu, lebo používajú anorganické diódy.

Odporúčané
Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko 18. januára 2024, 14:30

Problémom je veľmi komplikovaná výroba. Aj preto je cena tohto 110-palcového televízora v prepočte až 129-tisíc eur. Zatiaľ bude dostupný len na kórejskom trhu, ale v priebehu budúceho roka dorazí aj na Slovensko.

Je veľmi pravdepodobné, že aj táto novinka pozostáva z podobných modulov ako The Wall. Je už však od výroby poskladaná do jedného kusu, vybavená bežnými konektormi a smart TV funkciami. Samsung sa tiež chváli vstavanými 5.1-kanálovými reproduktormi s vysokým výkonom a funkciou smerovania zvuku.

Samsung 110-palcový MicroLED TV
Samsung 110-palcový MicroLED TV Zdroj: Samsung

130-tisíc je, samozrejme, obrovská cena. Ale je to náznak, kam tento segment smeruje. Za podobne groteskné ceny sa kedysi predávali prvé plazmové alebo OLED televízory. Dnes 65-palcový OLED stojí vo výpredaji aj menej ako 1 500 eur. Je teda viac než isté, že o 4-5 rokov si môžeme chystať prázdnu stenu s diagonálou tri metre.

Domov
Zdieľať
Diskusia