Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2020, 11:37
Čas čítania 0:31
Viktor Kniš

Slovensko začalo zverejňovať aj štatistiku antigénových testov. Pripočítali ďalších 10-tisíc pozitívnych

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Od dnešného dňa si Slováci môžu na stránke korona.gov.sk pozrieť každý deň aj ďalšiu štatistiku, ktorá má však výrazne nižšiu výpovednú hodnotu.

Výpovedná hodnota štatistík z PCR testovania sa na Slovensku výrazne znížila po tom, čo vláda zaviedla aj dobrovoľné testovanie antigénovými testami v okresoch. Tieto testy môžu Slováci absolvovať bez udania dôvodu a zadarmo.

Antigénové testy sa od PCR testov líšia hlavne schopnosťou odhaliť pozitívne testovaného, ktorá je výrazne nižšia. Antigénové testy odhalia hlavne tých ľudí, ktorí majú vyššiu vírusovú nálož. Niektorým nakazeným tak môže vyjsť negatívny test aj napriek tomu, že sú nakazení. 

Matematik Richard Kollár v minulosti upozorňoval aj na možnosť, že tieto testy ukážu niektorým ľuďom pozitívny výsledok napriek tomu, že sa nenakazili. 

Odporúčané
Virologička: Keď jeden odborník povedal, že netušíme, čo budú vakcíny proti koronavírusu obsahovať, skoro som spadla zo stoličky Virologička: Keď jeden odborník povedal, že netušíme, čo budú vakcíny proti koronavírusu obsahovať, skoro som spadla zo stoličky 20. novembra 2020, 9:28

Štát už začal výsledky antigénových testov na Slovensku zverejňovať pri štatistike PCR testov na stránke korona.gov.sk. Napríklad za posledných 24 hodín urobili 15-tisíc týchto menej presných testov, 635 ľudí bolo pozitívnych. Celkovo uvádza web korona.gov 434 520 antigénových testov, z toho 10 421 pozitívnych.

Domov
Zdieľať
Diskusia