Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. novembra 2020, 9:30
Čas čítania 4:41
Dominik Vetrák

Vychádza Xbox Series X/S. Aké najlepšie hry si zahráš na nových konzolách?

TECH XBOX SERIES X/S
Uložiť Uložené

To najlepšie, čo práve vychádza na next-gen konzoly.

Príchod nových konzol zakaždým sprevádzajú aj exkluzívne tituly, ktoré si na inej platforme nezahráš. V prípade Xbox Series X/S to malo byť Halo: Infinite. Hre však nestačilo ani 5 rokov vývoja a po sklamaní z prezentácie ju Microsoft odložil, aby na nej tím zo štúdia 343 Industries mohol zapracovať. 

Deje sa tak to, že na launch next-gen konzol od Xboxu nenájdeš žiadnu veľkú exkluzivitu či next-gen titul. Aj napriek tomu však existuje množstvo hier, vrátane očakávaných noviniek, ktoré stoja za kúpu. 

Všetky hry nižšie sme si mohli vyskúšať vďaka Microsoftu, ktorý nám poslal digitálne kódy pre účely recenzie. Každý jeden titul hodnotený v článku je na Xbox One a Xbox Series X/S dostupný už od 10. novembra.

Odporúčané
Recenzia: Xbox Series X Recenzia: Xbox Series X 5. novembra 2020, 15:00

1. Yakuza: Like a Dragon (hodnotenie na Metacritic: 89/100)

Siedmy diel z hlavnej série je zároveň prvým, v ktorom nehráme za Kazumu Kiryu. Nech je to akokoľvek smutné, je treba privítať nového hrdinu. Ním je Ichiban Kasuga z Tojo Clanu, hrdý člen japonskej Yakuzy. Aby sa odvďačil svojmu šéfovi, ide na 18 rokov do väzenia za zločin, ktorý nespáchal.

Keď sa dostane na slobodu, nielenže nespoznáva okolitý svet, no stratil aj svojich blízkych a zradila ho jeho mafiánska rodina. A tak začína dojemný príbeh plný dejových zvratov a úžasných momentov. 

Doterajšie hry zo série boli akčné bitky, keď si rozhadzoval protivníkov na všetky strany pomocou rôznych bojových umení. Tie budeš mať k dispozícii aj teraz, akurát budeš bojovať štýlom postupného vyraďovania nepriateľov. Súboje sú totiž ťahové a strategické (turn based combat). V skupine máš niekoľko postáv, ktoré v boji ovládaš a vyberáš si, aké útoky použijú. Prekvapilo, že sú súboje také rýchle. Trvajú pár desiatok sekúnd a sú zábavné. 

Yakuza 7 je RPG, takže si budeš vylepšovať štatistiky a plniť vedľajšie úlohy v nádhernom meste Yokohama. Práve minihry a vedľajšie úlohy sú čarom hry, ako to už pre sériu býva zvykom. Bizarné momenty, vtipné situácie a parodovanie stereotypov v JRPG (japonské RPG) žánri sa nachádzajú na každom rohu.

Yakuza 7 je vynikajúcim pokračovaním série s novým titulným hrdinom, ktorého si rýchlo zamiluješ. Má skvele napísané postavy a seriózny príbeh schopný prekvapiť každého hráča. Od vážnych momentov a príbehových kapitol si oddýchneš spomínanými vedľajšími úlohami, no a oceníš aj nesmierne kvalitný anglický dabing.

 2. Gears Tactics (hodnotenie na Metacritic: 80/100)

Po Gears 5 si na nový diel zo série Gears of War nejaký ten rok počkáme. Našťastie, Microsoft si pre fanúšikov série pripravil novinku. Spin-off diel s názvom Tactics prekopal základ hry. Už viac nejde o akčnú hru z pohľadu tretej osoby. Na mapku sa pozeráš zhora (izometricky) a ovládaš niekoľko postavičiek v ťahových súbojoch. Ide o taktickú hru s veľkým dôrazom na príbeh.

V skratke by sa dalo povedať, že ide o Gears of War variant pre obľúbené X-Com hry. Postupným prechádzaním misií zisťuješ viac o príbehu, postavách, získavaš lepšie gadgety a zároveň aj väčšiu chuť do hrania. Gears Tactics je s každou ďalšou misiou lepšie. Bohužiaľ, rýchlo sa však opozerajú.

Opakujú sa totiž dookola tie isté módy (bráň pozíciu, znič sklad, zabi nepriateľov) s tým, že je hra rozdelená na 3 akty. Na konci každého z nich ťa čaká súboj s bossom, ktorý dokáže zavariť. 

Hra je na strednej obtiažnosti celkom jednoduchá, takže ak hľadáš výzvu, zvoľ si obtiažnosť Hard. Príbeh sa zameriava na vojaka menom Gabe Diaz, ktorý je otcom Kait Diaz, hlavnej postavy Gears 5. Gabe dostal za úlohu zabiť Ukkona, vedca a kľúčového vojaka z radov Locustov, proti ktorým ľudstvo na planéte Sera bojuje už dlhé roky. 

Ak máš rád taktické hry alebo jednoducho obľubuješ sériu Gears of War, Gears Tactics je pre teba povinnosťou. Hra skvelo kombinuje herné mechanizmy z hlavnej série a taktického prístupu. Na X-Com stále nemá, no dostatočne ťa zabaví. 

PS: Na konzolách už je aj dostupný update, kedy môžeš hrať kampaň s robotom Jackom, ktorý ti výrazne pomáha. Určite si vyber tento štýl hrania. 

3. Gears 5 (84/100), Forza Horizon 4 (92/100) a Ori and the Will of Wisps (93/100)

Trio úžasných hier od Microsoft Studios dostalo pre next-gen konzoly grafické aj technické updaty. Všetky tri tituly si tak môžeš vychutnať v 60fps (frames per second – snímky za sekundu) a vysokom rozlíšení 4K. V prípade Oriho si môžeš zvoliť 120fps v 4K alebo 60fps v 6K kvalite obrazu. Ori je vynikajúca plošinovka, v ktorej hráš za magické stvorenie odhodlané zachrániť svojho priateľa a les zničený skazou a monštrami.

Ide o metroidvania žáner, takže budeš postupne odomykať lepšie schopnosti, vďaka ktorým budeš môcť navštíviť aj predtým nedostupné miesta. V príbehu spoznáš láskyplné bytosti, ale aj nevraživých nepriateľov. Náročnosť hry je skvelo vyvážená, a ty si tak budeš užívať každý súboj v špeciálnom prostredí. Výtvarný štýl a dizajn hry je totiž okúzľujúci. 

Next-gen update dostalo aj Gears 5, ktorému sme sa venovali v recenzii samotnej konzoly Xbox Series X (spoiler: je to úžasný kúsok hardwaru). Detailnejšie textúry, lepšie nasvietenie, stabilnejšie FPS (snímky za sekundy) a celkovo lepší zážitok z hrania nájdeš len na Xbox Series X/S.

Ak ťa nepresvedčil trailer nižšie, prečítaj si našu recenziu. A nezabúdaj, v decembri sa hra dočká singleplayerového rozšírenia, ktoré si môžeš „zadarmo“ zahrať na Game Pass Ultimate.


Forza Horizon 4 je aj naďalej kráľom v offroadových a mestských, arkádových pretekoch. Desiatky až stovky áut v detailných modeloch, úžasné grafické spracovanie a nádherné prostredie s množstvom prírodných úkazov.

Vo Forze môžeš stráviť hodiny len obyčajným, bezcieľnym jazdením a užívaním si okolitého sveta. Rozhodne ide o najlepšiu arkádovú racingovku na konzole. 

4. Dirt 5 (hodnotenie na Metacritic: 81/100)

Piaty diel série Dirt sa vracia k arkádovým koreňom dvojky a trojky. Tešiť sa môžeš na desiatky hodín obsahu rozdeleného do viacerých módov. Hlavné zameranie je na rally a podobné módy, no užiješ si aj poriadne veľa deštrukcie a zábavných pretekov.

Očarí aj vizuál, obzvlášť na next-gen konzolách a poteší aj viac-menej stabilných 60FPS (frames per second – snímok za sekundu). Ak chceš vypnúť pri nejakých pretekoch, ktoré sa nesnažia simulovať zložité ovládanie auta, Dirt 5 si zamiluješ. 

5. Tetris Effect: Connected (hodnotenie na Metacritic: 90/100)

Tetris Effect je tetris v najlepšom možnom prevedení. My sme si hru nesmierne užili hlavne vo virtuálnej realite na PS4, kde nás absolútne pohltila. Skladanie útvarov doprevádza odzbrojujúci vizuál s rôznymi animáciami a krásnym pozadím, no a do toho hrá emotívny soundtrack. Ten si sem-tam pustíme do dnešného dňa.

Tetris Effect je však úžasný aj bez virtuálnej reality, o čom sa presvedčia majitelia Xboxov už dnes. Xbox verzia dostane multiplayer ako prvá, keď sa hra na túto platformu dostane vyše roka po PS4 verzii. Odporúčame pozrieť si aj ohlasujúci trailer pre multiplayer.

Samozrejme, obrovskou hrou pri vydaní je Assassin’s Creed: Valhalla. Bohužiaľ, hra sa nám odomkla až pri jej vydaní, takže sme si ju pre potreby článku nestihli vyskúšať. Zahraničné recenzie sa však zhodujú, že Valhalla spracovala súčasné parametre série (open world, desiatky hodín zábavy) veľmi kvalitne a rozhodne ide o úžasnú vikinskú hru. 

Ubisoft okrem Valhally nedávno vydalo aj Watch Dogs 3, neohúri síce príbehom ani postavami, no má zaujímavý gameplay a unikátnu mechaniku v podobe desiatok hrateľných postáv. V hre budeš hackovať rôzne inštitúcie a elektronické zariadenia, pričom svoje znalosti využiješ na boj proti skorumpovanej vláde. 

Dnes vychádza aj Falconeer, ďalšia expanzia pre Destiny 2, o pár dní zase nové Call of Duty a v decembri sa môžeš tešiť aj na Cyberpunk 2077. 

Anketa:
Ktorú hru si kúpiš na Xbox One/Series X/S?
AC: Valhalla
Watch Dogs Legion
Yakuza 7
využijem/kúpim si Game Pass Ultimate
Gears Tactics
Dirt 5
Call of Duty: Black Ops - Cold War
Hlasovať
AC: Valhalla
85 %
Watch Dogs Legion
0 %
Yakuza 7
0 %
využijem/kúpim si Game Pass Ultimate
8 %
Gears Tactics
0 %
Dirt 5
0 %
Call of Duty: Black Ops - Cold War
8 %
Domov
Zdieľať
Diskusia