Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2020, 8:00
Čas čítania 12:58
Viktor Kniš

Záznam: Je nepravdepodobné, že sa do konca roka otvoria reštaurácie a fitnesscentrá, tvrdí Jaroslav Naď

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Počas celého dňa intenzívne sledujeme dianie na Slovensku v súvislosti s celoplošným testovaním.

• Na Slovensku pokračuje celoplošné testovanie. Prečítaj si podrobnú príručku, ako testovanie krok po kroku prebieha. V tomto článku sme zodpovedali najčastejšie otázky o testovaní.

• V sobotu otestovali 1 297 571 občanov, pozitívny výsledok malo 8172 ľudí, čo predstavuje 0,63 percenta.

• Pri hľadaní odberného miesta s najkratším čakaním na test ti pomôžu webové projekty Somvrade.sk alebo Odbernemiesta.sk. Prečítaj si o nich viac.
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Sledovanie druhého kola celoplošného testovania na Slovensku sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

19:33 – Väčšina odberových miest o tomto čase vykonáva posledné odbery, otestovať sa bol aj minister práce Milan Krajniak. 

„Napriek zvýšenému záujmu všetci boli veľmi milí, hasiči, zdravotníci, dobrovoľníci, policajtka aj veliteľ odberného miesta. Ľudia boli veľmi ohľaduplní a pokojní. Test som mal negatívny, takže zajtra šup do práce na ministerstvo a poobede na Ústredný krízový štáb, kde vyhodnotíme výsledky a rozhodneme, ako ďalej. Pekný zvyšok nedeľného večera želám,“ skonštatoval Milan Krajniak na sociálnej sieti. 

19:17 – Igor Matovič zverejnil status, v ktorom vyvracia dnešné slová Richarda Rašiho z diskusie v relácii Na Telo. „Bohužiaľ, niektorí ľudia opakovane šíria klamstvo, že v Liverpoole, ktorý sa rozhodol tiež celoplošne testovať to robia "super vedecky", lebo jedného človeka naraz otestujú troma testami,“ uvádza premiér. 

Pridáva aj preloženú správu aj svoj ďalší komentár: „Tu je preložená správa priamo od príslušníka Britskej armády, ktorá pomáha testovanie organizovať: "Antigénové testy používame pri asympomatických ľuďoch. RT-PCR testy používame pri symptomatických ľuďoch a LAMB len pri zdravotníkoch." Neviem, či je správne používať antigén práve pri asymptomatických ľuďoch, kde je najmenej citlivý, ale rozhodli sa takto a nebudem to spochybňovať. Každopádne z toho vyplýva, že idú de facto našou cestou, len oni okrem antigému a PCR používajú LAMB, ktorý zatiaľ v rozumnej kvalite k dispozícii nemáme,“ dodáva premiér. 

19:02 – Policajti riešili v Trstenej incident, keď si muž (48) v odberovej miestnosti odmietal nasadiť rúško a správal sa arogantne. Policajti spísali správu o výsledku objasňovania a priestupok postúpili na úrad verejného zdravotníctva, ktorý určí výšku sankcie. (aktuality.sk)

18:45 – Odberné miesta v meste Dolný Kubín navštívilo počas soboty viac ako 7000 ľudí. Za každý z troch týždňov testovania sa počet pozitívnych prípadov znížil o viac ako polovicu, uviedol dolnokubínsky primátor Ján Prílepok s tým, že napríklad v sobotu malo pozitívny test na nový koronavírus menej ako 0,6 percenta ľudí. (tasr)

18:32 – Minister obrany Jaroslav Naď apeluje na Bratislavčanov, aby sa urýchlene presunuli otestovať na hranice červených okresov. „Prosím ľudí, ktorí sa chcú dať testovať v Bratislave (odberové miesta v RTVS a Ružinove), aby ak to nie je nevyhnutné, odložili svoje testovanie na ďalšie dni alebo využili možnosť odberových miest v blízkych červených okresoch,“ uvádza Naď. 

Dodáva, že kvôli veľkému záujmu sa rozhodli predĺžiť prevádzku v Bratislave do 21:00 s posledným odberom o 20:30. Ďalší ľudia by však už prichádzali zbytočne, nedostanú sa už na rad.

18:20 – Ministerstvo vnútra upozorňuje na nový mechanizmus, ktorý zavádza susedná Česká republika. „Epidemiologické opatrenia a obmedzenia sa budú vzťahovať na cudzincov, rovnako ako na českých občanov. Naši susedia zavádzajú mechanizmus pre hodnotenie epidemiologickej situácie jednotlivých členských štátov. Na základe stanovených kritérií bude pravidelne aktualizovaný zoznam štátov s nízkym rizikom nákazy,“ uvádza rezort vnútra. 

Slovensko je pre Česko tzv. červenou krajinou. 

„Cestujúci z tzv. ČERVENEJ KRAJINY budú povinní pred vstupom do ČR vyplniť príjazdový formulár a absolvovať PCR test alebo karanténu,“ uvádza ministerstvo vnútra. 

17:57 – Polícia na Facebooku upozorňuje na nový režim na hraniciach s Ukrajinou, nové pravidlá ČR pre cestovanie a zmeny opatrení Úradu verejného zdravotníctva. 

17:40 – Na odberových miestach v hlavnom meste pretrváva zo strany verejnosti značný záujem o testovanie, informuje bratislavská polícia. „Keďze zo strany verejnosti je o testovanie značný záujem a na odberových miestach sa ešte stále tvoria rozsiahle rady čakateľov na testovanie, odberové miesta boli z našej strany posilnené ďalšími hliadkami PZ,“ dodávajú policajti na sociálnej sieti. 

17:29 – Matematik Richard Kollár tvrdí, že je veľká škoda, že sa nerozhodlo o realizácii validačnej štúdie, ktorá by mohla pomôcť pri určovaní presnosti trestovaní antigénovými testami. 

Z jeho analýzy vplýva, že zásadnejší pokles nakazených po testovaní PCR testami je v nedohľadne. „Všetko toto naznačuje, že poklesy počtu pozitívnych osôb v PCR testovaní asi nebudú klesať až tak rýchlo, ako by tieto čísla naznačovali. A že kĺzavý medián 500 je možno úplne v nedohľadne, nie že by bola táto hranica sama o sebe niečím významným,“ uvádza matematik Kollár.

17:20 –  Situácia v súvislosti s testovaním v Prešove je tento víkend pokojnejšia ako pred týždňom. Počas návštevy odberného miesta v Základnej škole na ulici Matice Slovenskej to povedala primátorka Prešova Andrea Turčanová. Rovnako testovanie zachytilo menej pozitívnych prípadov. V sobotu ich bolo 139 a v nedeľu do 12.00 h celkovo 20.


„Myslím si, že máme zohraté tímy a vychytali sme nedostatky, ktoré boli minulý víkend. Ľudia sú disciplinovanejší. Možno tomu pomohla aj naša aktualizácia stránky somvrade.sk, lebo ľudia plynule prichádzajú a odchádzajú," povedala Turčanová.

16:51 – Ľudia si v rade pred odberným miestom v bratislavskom Ružinove počkajú 2,5 hodiny. Informuje o tom mestská časť na sociálnej sieti. Starosta Ružinova Martin Chren odporučil, aby sa ľudia šli dať otestovať aj do Mlynskej doliny.


„Za dopoludnie približne 350 otestovaných, traja pozitívni, ale išlo o partiu, ktorá prišla spoločne, takže priebežné výsledky sú celkom fajn,“ priblížil Chren.

16:28 – Predbežné náklady na obe kolá celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 sú v meste na úrovni zhruba stotisíc eur.


Na nedeľnajšom brífingu to uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, podľa ktorej každé kolo vyšlo mestskú samosprávu na približne 50-tisíc eur. Zároveň podotkla, že verí, že štát náklady samosprávam čo najskôr uhradí. (sme)

16:17 – V súčasnosti je na Slovensku otvorených 2670 odberových miest, otvorené sú do 20.00 h. „Vyzývam ľudí, aby využili túto možnosť bezplatného zistenia svojho zdravotného stavu. Okrem seba tak chránime aj zdravie našich blízkych,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

16:03 – V Žiline sa v sobotu na COVID-19 otestovalo 36 031 ľudí, z nich malo pozitívny test 175 (0,48 percenta). Oproti minulému týždňu ide o pokles na úrovni 53 percent. Na brífingu o tom v nedeľu informoval primátor Žiliny Peter Fiabáne. (tasr)

15:41 – Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky zrealizovala 6. a 7. novembra opätovné pretestovanie zamestnancov nemocnice a pacientov. Tri odberové tímy vykonali celkom 1322 testov. Z nich bolo 30 pozitívnych, z toho 22 zamestnancov a osem pacientov. Nemocnica doposiaľ eviduje celkovo 119 pozitívne testovaných zamestnancov na koronavírus, informoval hovorca nemocnice Ján Baček. (tasr) 

15:25 – Minister obrany Jaroslav Naď informoval na Facebooku o aktuálnych číslach celoplošného testovania do nedele 12:00 hodiny. „Do 12:00 sme otestovali spolu 1 556 100 ľudí, z čoho je 9 783 prípadov identifikovaných ako pozitívnych. To predstavuje 0,628 %,“ uviedol šéf rezortu obrany. 

15:20 Vláda zavádza, ak tvrdí, že pandemickú situáciu zlepšilo celoplošné testovanie. Myslí si to predseda mimoparlamentnej strany Most-Híd László Sólymos. Poukazuje na to, že podľa odborníkov lepšie čísla prinášajú prijaté opatrenia, ktoré platia už štyri týždne a občania ich zodpovedne dodržiavajú, informovala hovorkyňa strany Klára Magdeme.


„Odborníci mali pravdu, keď upozorňovali na nepresnosť antigénových testov a tvrdili, že aby veľké testovanie malo zmysel, pozitívni by sa mali pretestovať s PCR. Premiér to ignoroval a vláda si ide svoje, a čo je nebezpečnejšie, zavádza," uviedol Sólymos. Cestou k úspechu je podľa neho nosenie rúška, obmedzenie stretávania sa a umývanie si rúk. (tasr)

15:01 Vicepremiérka a šéfka rezortu investícií Veronika Remišová  nespochybňuje vhodnosť využitia antigénových testov pri celoplošnom testovaní. Naopak, nezaradený poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš ich použitie pri tomto type akcie nepovažuje za správny krok.


Českú krivku sa podľa vicepremiérky podarilo Slovensku zlomiť práve vďaka celoplošnému testovaniu, dôležitými krokmi boli aj prijaté opatrenia a disciplína občanov. Prvým kolom celoplošného testovania sa podarilo podľa jej slov identifikovať a izolovať 35.000 ľudí, ktorí by inak šírili vírus ďalej.


Experti podľa nej tvrdia, že antigénové testy sú dobrým nástrojom zachytenia vysokoinfekčných ľudí. Najviac sa ich využitie ukázalo na Orave či v Čadci. Zdôraznila, že infekčná krivka začala klesať práve po plošnom testovaní. „Hovoriť, že robíme niečo zle, je absolútne scestné," uviedla. (tasr)

14:50Rozhovor s Karin Haydu: Chcela by som vidieť ľudí, čo nám odkazujú, aby sme šli k lopatám, ako by oni zvládli našu prácu.

Odporúčané
Karin Haydu: Chcela by som vidieť ľudí, čo nám odkazujú, aby sme šli k lopatám, ako by oni zvládli našu prácu (Rozhovor) Karin Haydu: Chcela by som vidieť ľudí, čo nám odkazujú, aby sme šli k lopatám, ako by oni zvládli našu prácu (Rozhovor) 8. novembra 2020, 9:30

14:32Budču v okrese Zvolen v sobotu večer prekvapil nápor záujemcov o testovanie na COVID-19 prichádzajúcich z okresu Žiar nad Hronom, pred odberovým miestom otáčali späť desiatky vozidiel. Pre TASR to prezradil starosta František Moravec.

„Rátali sme, že budeme mať nápor zo susedných okresov a večer sa to aj potvrdilo. Nestihli sme otestovať asi 30 áut zo Žiaru nad Hronom, ktoré sme museli poslať preč,“ vysvetlil starosta s tým, že Budča je zo smeru od Žiaru nad Hronom jednou z prvých obcí v okrese Zvolen.

14:16 – Igor Matovič na Facebooku upresňuje informáciu, ktorú zverejnil Denník N. „Premiér vyhlasuje, že sa vďaka celoplošnému testovaniu podarilo znížiť počet infekčných ľudí v spoločnosti až o 55 %. Fakt je však taký, že situáciu významne okrem testovania ovplyvnili sprísnené opatrenia v postihnutých regiónoch a celkový pokles sociálnej mobility na Slovensku,” napísal denník.

„Tak po prvé, áno tvrdím, že z týždňa na týždeň sa počet pozitívne testovaných ľudí pri celoplošnom testovaní znížil o 56% pri pilotnom testovaní na Orave a Bardejove a teraz zatiaľ o 57% pri opätovnom testovaní v 45 okresoch. To je jednoducho FAKT vychádzajúci z porovnania výsledkov opätovného testovania doteraz viac ako 1,5 milióna ľudí.
Rovnako platí, že od prvého kola testovania sa otvorili všetky obchody a mobilita výrazne vzrástla. Taktiež platí, že “v postihnutých regiónoch nie sú žiadne špeciálne “sprísnené opatrenia”. To sumasummarum znamená, že Denník N zbytočne šíri bludy, alias hoaxy,“ vysvetľuje predseda vlády. 

14:06Muž sa dal dvakrát otestovať, jeden test mal pozitívny, druhý negatívny.


„Muž prišiel na test v obci Prietržka. Keď mu oznámili negatívny výsledok, na mieste sa priznal, že asi pred hodinou absolvoval test aj v obci Trnovec. Tento výsledok bol však pozitívny," uviedla polícia.


Skalickí policajti sa prípadom zaoberajú a zadokumentovali ho. „Presná kvalifikácia bude stanovená po prvotných úkonoch. Stále platí, že v prípade pozitívneho testu sa mal 50-ročný muž presunúť do domácej karantény a dodržiavať pokyny uvedené na zadnej strane certifikátu," doplnila polícia.

13:55 – Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa je dosť nepravdepodobné, že sa do konca roka otvoria niektoré služby vrátane posilňovní a podobne. (TV Markíza) 

13:50 – V Banskej Bystrici v sobotu počas druhého kola plošného testovania otestovali 28 115 ľudí, pozitívny test malo 87 z nich. Sobotné štatistiky hovorili o zachytení 92 ľudí s novým koronavírusom, podľa hovorkyne mesta Zdenky Marhefkovej vznikla chyba nesprávnym započítaním výsledkov mobilných odberových jednotiek. (tasr) 

13:41 – V Košiciach neďaleko centra mesta niekto rozhádzal stovky certifikátov po zemi. Polícia prípad prešetruje. „V Košiciach na základe oznámenia na linku 158 policajti na uliciach B. Nemcovej, Watsonovej, Zimnej a Letnej našli niekoľko stoviek nevyplnených certifikátov na Covid 19,“ uviedla polícia. 

13:36 – Minister obrany povedal, že hranica testovania nad 0,7 %vyplynula hlavne z požiadaviek obcí, ktoré chceli, aby bola úroveň čo najnižšia. Zároveň minister Naď povedal, že podľa neho nemá zmysel, aby testovali len obce kde bol počet nakazených nad 1,5 %, ako to pôvodne žiadalo konzílium odborníkov, pretože priemer Slovenska bolo približne 1 %.  (TV Markíza)

13:27 – Plošné testovanie podľa ministra obrany Jaroslava Naďa chystajú aj ďalšie krajiny, s ktorými Slovensko komunikuje. (TV Markíza) 

13:10 – „Včera sme v 45 červených a 13 zelených okresoch otestovali spolu 1 297 571 ľudí. Antigénové testy potvrdili infekčnosť u 8 172 osôb, čo predstavuje 0,63%,“ pripomína Jaroslav Naď. 


„Dnes v testovaní pokračujeme. Zabezpečuje ho 20 874 ľudí, ktorým úprimne ďakujem za ich prácu a profesionálny prístup. Otvorili sme 2 670 odberových miest z plánovaných 2 671. Žiaľ, testovať sa nemôžu ľudia z Medvedzia, kde neznámy páchateľ ukradol potrebný materiál,“ uvádza minister obrany. 

12:42 – Záujem o testovanie v Košiciach je veľký aj počas druhého dňa druhého kola celoplošného testovania, potvrdil hovorca mesta Vladimír Fabian s tým, že pribudol aj jeden odberný tím. Záujemcom odporúčajú ísť sa dať otestovať do obcí v Prešovskom kraji.


„Od rána sa vytvárajú veľké rady. Na troch odberných miestach pracuje päť odberných tímov, pretože mesto v sobotu posilnilo odberné miesto na magistráte o jeden tím zdravotníkov a administratívnych pracovníkov,“ povedal. (tasr)

12:35 – Od pondelka rána by mali byť k dispozícii mobilné odberné miesta, kde by sa mohli ľudia zadarmo otestovať , vo všetkých 25 okresoch, plus v Bratislave a Košiciach. Informoval o tom premiér Igor Matovič. (sme)

12:28 V obci Kurov v Bardejovskom okrese je o testovanie v nedeľu menší záujem, uviedla starostka obce Mária Špirková, doteraz sa tam nevyskytli žiadne problémy.


„Chodia sa sem testovať občania aj z iných dedín a mesta Bardejov. Zatiaľ v našej obci nie sú žiadni pozitívni. Na základe rozhovorov s občanmi obce a napokon aj môj osobný názor je, že ďalšie kolo by už občania nechceli absolvovať, sú z toho unavení, ale aj nervózni," povedala Špirková.


Ak bude potrebné ďalšie kolo testovania, tak by malo byť podľa starostky v obciach, kde je výskyt ochorenia COVID-19 vyšší, a nie v okresoch. (tasr)

12:16 – Premiér dnes potvrdil, že s testovaním antigénovými testami na hraniciach by sa malo začať 15. novembra. Cez hranice však momentálne denne prechádza okolo 20-000 ľudí, čo je podľa neho zanedbateľné množstvo. „Efekt až taký dramatický nebude," hovorí.

11:58 – Policajti v Tvrdošíne v Polícia SR - Žilinský kraj, dnes ráno prijali oznámenie o krádeži vlámaním do odberového miesta v priestoroch materskej škôlky.  „Odcudzené boli dezinfekčné prostriedky, ochranné pomôcky a testy na COVID-19 (750 ks). Po zdokumentovaní skutku bude odberové miesto opäť pripravené na testovanie,“ uviedla polícia na Facebooku. Minister obrany Jaroslav Naď špecifikoval, že certifikáty odcudzené neboli. 

11:42 – Matovič hovorí, že Slovensko má teraz k dispozícii dve zbrane, ktoré môže používať na ohniská nákazy, je to lockdown alebo plošné testovanie. „Musíme si zodpovedať, aký stupeň slobody si chceme dopriať cez ťažkú zimu," podotkol

11:24 – Igor Matovič vyzval Slovákov, aby aj s negatívnym certifikátom zostali opatrní a nesprávali sa ako zdraví. Podľa premiéra je celoplošné testovanie správnou cestou, ako prežiť náročnú zimu. 

11:18 – Premiér Igor Matovič uviedol, že vďaka antigénovým testom „je možné znížiť až o 55 %“ počet infekčných ľudí v spoločnosti.

11:15 – V sobotu otestovali 1 297 571 občanov, pozitívny výsledok malo 8172 ľudí, čo predstavuje 0,63 percenta.

11:07 – Začala sa tlačová konferencia premiéra Igora Matoviča a ministra obrany Jaroslava Naďa. Informovať budú aj o celkových číslach testovania antigénovými testami za sobotu.

KORONA ONLINE: Počas soboty plošne otestovali 1 297 571 ľudí, pozitívnych bolo len pár tisíc
Zdroj: TASR - Vladimír Miček

10:51 – Obec Margecany mala problém dostať sa k štatistikám o otestovaných a pozitívnych z prvého dňa druhého kola celoplošného testovania, povedal starosta Igor Petrik s tým, že situácia sa napokon zmenila. V nedeľu ráno im tieto údaje poskytli.


Starosta tvrdí, že ozbrojené zložky mu v sobotu odmietli poskytnúť štatistiky. Vojaci mali podľa neho zákaz poskytovať tieto údaje samosprávam na základe pokynov operačného strediska slovenských ozbrojených síl. „Boli sme z toho dosť pohoršení. Bolo to, povedal by som až ponižujúce. Sme v tomto celom projekte partnermi. V celom procese sme dosť dôležití, pretože všetko zlé musíme nejakým spôsobom dávať do poriadku. Bolo to zvláštne,“ povedal. (tasr)

10:37 – Vo Zvolene je aj počas nedele ľuďom prichádzajúcim z takzvaných zelených okresov k dispozícii odberové miesto v Hoteli Tenis s posilnenými odberovými tímami a veľkokapacitným parkoviskom.


V „zelenom“ Žiari nad Hronom v sobotu nestihli otestovať všetkých záujemcov. Počas dňa sa pred odberovými miestami tvorili dlhé rady, podvečer boli stále plne vyťažené. Samospráva preto na sociálnej sieti ľuďom odporučila, aby v nedeľu navštívili niektoré z odberových miest v okrese Zvolen.


Prednostka okresného úradu vo Zvolene Martina Mészáros Bariaková potvrdila, že v okresoch Žarnovica, Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica sa v nedeľu netestuje, záujemcom preto odporučila cestovať do Zvolena. Testovanie v nedeľu, naopak, pokračuje v zelených okresoch Veľký Krtíš, Rimavská Sobota, Lučenec. V okrese Krupina sa bude testovať do 14.00 h. (tasr)

10:24 – V každom odbernom mieste na Slovensku majú zdravotníci a administratívni pracovníci dve pauzy – obedňajšiu a večernú. Posledný odber budú vykonávať o 19:30. V sobotu niektoré odberné miesta predĺžili otváracie hodiny do desiatej večer pre veľký záujem. 

10:13 – V nemocniciach je hospitalizovaných 1 731 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 1 453 z nich. Na JIS je 119 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 110 pacientov. Vyliečilo sa ďalších 1 127 ľudí, celkovo sa už zotavilo 19 481 pacientov.

10:04 – Za sobotu pribudlo 1828 prípadov koronavírusu pri pri vyše 15-tisíc testoch. Miera pozitivity je 12 %. (NCZI) 

9:50 – Počas pandémie musia vymýšľať stále niečo nové. Aj takto sa snažia majitelia podnikov ostať v povedomí zákazníkov.

Odporúčané
Počas pandémie musia vymýšľať stále niečo nové. Aj takto sa snažia majitelia podnikov ostať v povedomí zákazníkov Počas pandémie musia vymýšľať stále niečo nové. Aj takto sa snažia majitelia podnikov ostať v povedomí zákazníkov 7. novembra 2020, 14:38

9:38 – V Prešove sa znížil počet pozitívne testovaných ľudí oproti predošlej sobote o viac ako polovicu a na testovanie prišlo počas prvého dňa testovania o 2-tisíc ľudí menej. (sme)

9:22 – „Môžem s radosťou potvrdiť, že dnes sme už otvorili 99,96% plánovaných odberových miest,“ informoval Jaroslav Naď na Facebooku.

Jaroslav Naď zároveň informoval, aj o jednej negatívnej správe – Slovák sa vlámal do odberného miesta a ukradol antigénové testy: „Žiaľ, dnes 100% pravdepodobne ani nedokážeme otvoriť, keďže ráno o 07:10 bolo zistené vylomenie vchodovych dverí na odberovom miest Materská škola v časti Medvedzie, mesto Tvrdošín. Páchateľ vnikol cez zadný vchod, kde násilím prekonal plastové dvere, odcudzil 750 antigénových testov, 20 overalov, 20 respirátorov a 350 rukavíc. Stále prebieha obhliadka miesta činu. Certifikáty boli uložené v inej miestnosti k nim sa páchateľ nedostal,“ uvádza Jaroslav Naď. 

9:13 – V Žilinskom kraji sa v nedeľu začalo druhé kolo celoplošného testovania na 624 odberných miestach. (tasr) 

8:58 – Polícia na Facebooku informuje o veľkom záujme Bratislavčanov o testovanie. Ide hlavne o občanov, ktorí budú potrebovať negatívny certifikát, aby sa mohli pohybovať po červených okresoch na severe. 

8:42Minister obrany Jaroslav Naď informuje, že vláda bude v pondelok od 15:00 rokovať aj o sprísnení režimu na hraniciach a vyhodnotí úspešnosť celoplošného testovania„Už v pondelok o 15:00 nás tiež čaká ďalšie rokovanie Ústredného krízového štábu. Hlavným bodom programu bude vyhodnotenie druhého kola celoplošného testovania a diskusia o tom, aké ďalšie kroky musíme podniknúť, aby sme nepokazili úspešné dva víkendy. Budeme ďalej hovoriť o sprísňovaní režimu na hraniciach, ale aj o podmienkach, ktoré budú platiť na Slovensku od 15. novembra,“ uvádza Jaroslav Naď

8:53 – Vláda bude o 11:00 informovať o výsledkoch sobotňajšieho druhého kola plošného testovania. Tlačová konferencia bude na Námestí SNP v Bratislave.

8:28 – Pre veľký záujem sa testuje aj v „zelenej“ Bratislave. „krátko pred otvorením odberového miesta už stojí pred miestnym úradom viac ako 50 ľudí. Len pre porovnanie, pred týždňom v termíne celoslovenského plošného testovania, tu bolo v nedeľu väčšinou poloprázdno,“ informuje mestská časť Ružinov na Facebooku. 

8:17 – V Českej republike potvrdili v sobotu 7722 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o najnižší denný údaj v tomto týždni, pričom oproti piatku je to pokles o približne 3800 prípadov. (iDNES)

8:12 –  Pre koho platia výnimky na testovanie? Na testovaní sa nemusia zúčastniť deti do desať rokov, autisti, onkologickí pacienti alebo pacienti, ktorým to neumožňuje zdravotný stav. Potrebné bude potvrdenie od lekára. Rovnako sa nemusia dať testovať tí, ktorí už v posledných 90 dňoch boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Výnimka bude platiť aj pre osoby nad 65 rokov, ale len v prípade, ak budú v dobrovoľnej domácej 10-dňovej karanténe.

8:04 Cez víkend sa v červených okresoch môžeš bez sankcie otestovať, aj keď si sa nezúčastnili na prvom kole celoplošného testovania„Samozrejme na testovaní sa môžu zúčastniť aj tí, ktorí sa nezúčastnili v prvom kole, naším cieľom je pretestovať čo najviac ľudí,“ potvrdil minister obrany SR Jaroslav Naď a dodal, že testovať sa na odberové miesta môžu prísť aj ľudia zo „zelených“ okresov.

Odporúčané
Cez víkend sa v červených okresoch môžeš bez sankcie otestovať, aj keď si sa nezúčastnili na prvom kole celoplošného testovania Cez víkend sa v červených okresoch môžeš bez sankcie otestovať, aj keď si sa nezúčastnili na prvom kole celoplošného testovania 6. novembra 2020, 14:11

8:00Na Slovensku začína druhý deň druhého kola celoplošného testovania. Včera bol záujem pomerne veľký a už od rána sa podarilo tvoriť viac ako 99 % miest hneď od rána. Na niektorých miestach zároveň testovali až do 22:00, aj keď sa mali všetky odberné miesta zatvoriť už o 20:00.

7:55 Ústredný krízový štáb počas uplynulého týždňa rozhodol, že testovať sa bude len v okresoch, kde bol pomer nakazených viac ako 0,7 %. Zoznam testovaných okresov v druhom kole:

Senica, Skalica, Dolný Kubín, Martin, Námestovo, Turčianske Teplice, Humenné, Medzilaborce, Michalovce, Snina, Sobrance, Vranov nad Topľou, Bardejov, Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Gelnica, Spišská Nová Ves, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín, Dunajská Streda, Partizánske, Prievidza, Topoľčany, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Myjava, Nové Mesto n/V, Považská Bystrica, Púchov, Trenčín, Banská Bystrica, Brezno, Detva, Zvolen, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina

7:50 Igor Matovič včera nevylúčil ani tvrdý lockdown. Spomína tiež tretie kolo plošného testovania, mohlo by byť pred Vianocami.

Premiér Igor Matovič v relácii RTVS Sobotné dialógy uviedol, že nevylučuje tvrdý lockdown. „Ak by sme sa začali dramaticky správať nezodpovedne, ale vôbec to nepredpokladám,“ odpovedal, za akých okolností by bol potrebný ešte viac sprísnený režim.

Pokojne sa to vraj ešte môže vymknúť spod kontroly. „Pokaziť si to môžeme len my, spolu, ak si začneme užívať ako v lete,“ uviedol. 

Tiež dodal, že zima bude čo sa týka pandemickej situácie na Slovensku ťažká. V prípade, že by sme chceli začať otvárať divadlá, kiná, posilňovne či reštaurácie, chcel by zorganizovať ešte jedno kolo celoplošného testovania. To by podľa jeho slov malo byť pred Vianocami, aby boli voľnejšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia