Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. novembra 2020, 11:30
Čas čítania 3:12
Tímea Krauszová

Zvláštne dievča s výnimočným talentom sa stalo svetovou jednotkou v šachu: Kde čerpali inšpiráciu tvorcovia The Queen's Gambit?

FILMY A SERIÁLY NETFLIX THE QUEEN’S GAMBIT
Uložiť Uložené

Seriál na Netflixe ohúril mnohých fanúšikov: Beth Harmon nám prirástla k srdcu od prvej minúty.

Seriál The Queen's Gambit sa do top desiatky na Netflixe prepracoval takmer okamžite. Na streamovacej platforme je dostupný od 23. októbra a ani my sme nedokázali odolať šarmantnej Beth Harmon v podaní Anya Taylor-Joy (The New Mutants, Split). V seriáli jej sekundujú Harry Melling, ktorého si zrejme pamätáš ako Dudleyho zo série Harry Potter, a Thomas Brodie-Sangster, známy pre svoju rolu v sérii Maze Runner.

Seriál sa odohráva v 50-tych rokoch a sleduje príbeh osirotenej Beth s mimoriadnym talentom pre šach. Náročným osudom ju sprevádza priateľka zo sirotinca a skupina mužov, ktorí ju obdivujú a zoznámi sa s nimi v priebehu svojej šachovej kariéry. Počas dospievania objavuje svoju sexuálnu stránku, no jej najväčšou vášňou je šach.

Komplikovaná myseľ hlavnej postavy Beth, ktorú opantala závislosť od liekov, sa postupne premení na očarujúcu, no miestami ľahkovážnu ženu. Je odhodlaná prekonať tradičné hranice vo svete šachu, v ktorom dominujú muži.

Odporúčané
Recenzia: The Trial of the Chicago 7 Recenzia: The Trial of the Chicago 7 19. októbra 2020, 18:30

Kto by bol povedal, že šach dokáže byť taký strhujúci

Musíme uznať, že režisérovi Scottovi Frankovi sa tento seriál vydaril. The Queen's Gambit ulahodí aj náročnejším divákom, nemusia sa pritom orientovať v zložitom svete šachu. Má dynamický spád, no investuje dostatok času do budovania vzťahu s hlavnou postavou. Nestihneš si obľúbiť aj všetky vedľajšie, no možno práve to bol zámer – sledovať svet, teda aj okolitých ľudí a najmä mužov cez pokrivený pohľad, ktorý má Beth Harmon.

Vyzdvihnúť musíme aj herecké výkony najmä Marielle Heller v úlohe matky, ktorá sa z nefunkčného vzťahu s mužom dokázala vzchopiť a dodať odvahu a podporu dcére s veľkým nadaním a snáď ešte väčším sebavedomím.

Domov
Zdieľať
Diskusia