Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
2. novembra 2020, 19:14
Čas čítania 1:33
Tímea Krauszová

Aktualizované: Druhé kolo celoplošného testovania bude všade okrem týchto 25 okresov, Košíc a Bratislavy

NEWS IGOR MATOVIČ KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Oznámil to premiér Igor Matovič.

„Druhé kolo celoplošného testovania bude. Okresy s počtom pozitívnych prípadov nižším ako 0,7 percenta sa testovaniu vyhnú,“ oznámil dnes večer premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii počas rokovania Ústredného krízového štábu.

Druhé testovanie budúci víkend nebude všade

Ide o 27 okresov, vrátane Košíc a Bratislavy, napriek tomu, že okres Košice I mali vyšší výskyt infekčných ľudí.

Okresy, v ktorých sa druhé kolo plošného testovania konať nebude:
- Banská Štiavnica
- Bratislava (celé mesto, teda okresy I až V)
- Galanta
- Hlohovec
- Komárno
- Košice (celé mesto, teda okresy I až IV)
- Košice-okolie
- Krupina
- Levice
- Lučenec
- Malacky
- Nitra
- Nové Zámky
- Pezinok
- Piešťany
- Poltár
- Revúca
- Rimavská Sobota
- Rožňava
- Senec
- Šaľa
- Trebišov
- Trnava
- Veľký Krtíš
- Zlaté Moravce
- Žarnovica
- Žiar nad Hronom
 
Vo večerných Televíznych novinách na Markíze Matovič povedal, že v okresoch, kde sa testovať nebude, budú certifikáty z minulého víkendu platiť dva týždne. „Ľudia, ktorí sa netestovali, jednoducho majú problém, aj napriek tomu, že budúci víkend to testovanie nebude.“ Zákaz vychádzania teda podľa jeho slov bude ďalej platiť, pričom ľudia, ktorí neboli na testovaní, majú možnosť ísť, ale za testom musia vycestovať mimo svojho okresu.

Budeš sa môcť zadarmo otestovať v každom okresnom meste

Od nasledujúceho týždňa začnú v každom okresnom meste zriaďovať mobilné odberové miesta, kde bude možné absolvovať antigénový test zadarmo. Podľa premiéra môže ísť na test hocikto, kto „sa na to cíti“.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Vo všetkých nemocniciach, ako aj v domovoch sociálnych služieb budú pracovníci aj pacienti či klienti pravidelne otestovaní, a to v intervale dvakrát mesačne.  V oboch prípadoch sa tiež využijú antigénové testy, ľudia za pretestovanie platiť nebudú.

Vstup na Slovensko bude povolený len ľuďom s negatívnym testom – PCR testy z Európskej únie na hraniciach uznávajú. Tí, ktorí ho nemajú, sa budú môcť nechať otestovať antigénovým testom priamo na hranici. Zmenší sa aj počet hraničných priechodov a obmedzí sa doba, kedy sa cez ne bude môcť prejsť. Takýto režim by mal platiť po druhom kole testovania.

Odporúčané
Medička Dominika testovala v Bardejove aj Poprade. Začipujte ma, prosím, smiali sa niektorí pred výterom (Rozhovor) Medička Dominika testovala v Bardejove aj Poprade. Začipujte ma, prosím, smiali sa niektorí pred výterom (Rozhovor) 2. novembra 2020, 17:30

Matovič spolu s ministrom obrany Jaroslavom Naďom dnes na poobedňajšej tlačovke označili víkendové celoplošné testovanie za mimoriadne úspešné. Antigénovými testami sa prišlo otestovať až 3 625 332 ľudí, pričom odhalili presne 38 359 ľudí s pozitívnym výsledkom. Odborníci aj premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí dlhodobo upozorňujú, že ani negatívny výsledok testu nezabezpečuje bezinfekčnosť, a tak naďalej treba dodržiavať všetky prijaté hygienické opatrenia.

Čo môžeš a nemôžeš negatívnym certifikátom sme zhrnuli v tomto článku, kde sa dozvieš, ako vyzerá prísny zákaz vychádzania pre obyvateľov Slovenska, ktorí sa otestovať neprišli.
Domov
Zdieľať
Diskusia