Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2020, 6:50
Čas čítania 1:01
Daniel Mikolášik

Instagram vymazal polonahú fotku tmavej plus-size modelky, tá to označila za diskrimináciu. Platforma reaguje zmenou pravidiel

MÓDA INSTAGRAM NAHOTA
Uložiť Uložené

Mnohé marginalizované komunity verejne obviňovali Instagram z cenzúry a snahy umlčania plus-size modelky.

Instagram po dlhej dobe mení pravidlá komunity v oblasti nahoty. Prispel k tomu najmä prípad britskej plus-size modelky tmavej pleti Nyome Nicholas-Williams, ktorá ešte pred pár mesiacmi obvinila sociálnu sieť z diskriminácie. Instagram totiž vymazal jej fotku, na ktorej je síce nahá, no intímne partie si zakrýva rukami.

Odporúčané
Slovenská plus-size modelka: Hoci mám krivky, tvrdo cvičím a zdravo jem (Rozhovor) Slovenská plus-size modelka: Hoci mám krivky, tvrdo cvičím a zdravo jem (Rozhovor) 25. októbra 2020, 12:33

Ako informuje portál The Guardian, v auguste tohto roku mnohé marginalizované komunity verejne obviňovali Instagram z cenzúry a snahy umlčania plus-size modelky, ktorej opakovane vymazával fotografie z profilu. Nyome tvrdí, že sociálna sieť ju cenzurovala za rovnaké fotky, aké umožňovala pridávať chudým a bielym modelkám bez akýchkoľvek problémov.

„Na Instagrame je možné každý deň nájsť milióny obrázkov nahých a chudých bielych žien. Ale tučná černoška oslavujúca svoje telo je zakázaná? Bol to pre mňa šok. Mám pocit, že ma chceli umlčať,“ tvrdí plus-size modelka pre Guardian. Pripájali sa k nej aj ďalší používatelia siete tmavej pleti, ktorí mali podobné skúsenosti.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Nyome Nicholas - Williams (@curvynyome),

Vznikla preto kampaň s názvom #IWantToSeeNyome, ktorá apelovala na sociálnu sieť, aby prestala diskriminovať marginalizované skupiny ľudí. Hovorca Instagramu priznal, že pri zmazaní fotografií urobili chybu. „Keď sme sa tomu podrobnejšie venovali, uvedomili sme si, že išlo o prípad, keď sa naše pravidlá a politika v oblasti nahoty uplatňovala nesprávne,“ uviedol.

Odporúčané
Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé?       Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé? 27. marca 2024, 9:30

Vypočuli si tak prípad Nyome a jej a spätnú väzbu. „To nám pomohlo pochopiť, kde táto politika zaostáva a ako by sme ju mohli vylepšiť,“ dodal hovorca sociálnej siete. Po trojmesačnej kampani preto Instagram zmenil svoje pravidlá v oblasti ženskej nahoty, ktoré aktuálne už povoľujú aj fotografie a obsah, pri ktorom niekto objíma svoje telo alebo sa drží za prsia.

Domov
Zdieľať
Diskusia