Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. októbra 2020, 17:39
Čas čítania 1:33
Viktor Kniš

Exministerka Kalavská mala skopírovať 12 strán dizertačky, zistila redaktorka RTVS. Televízia odvysielane reportáže zastavila

NEWS RTVS
Uložiť Uložené

Vedenie verejnoprávnej RTVS zastavilo reportáž o podozrení z plagiátorstva exministerky zdravotníctva Kalavskej.

Vedenie verejnoprávnej televízie RTVS stoplo odvysielanie novej časti relácie Reportéri, ktoré malo byť venované zisteniu redaktorky Lýdie Kokavcovej. Tej sa podarilo odhaliť možné plagiátorstvo pri dizertačných prácach exministerky zdravotníctva Andrei Kalavskej a jej školiteľa Juraja Bencu. Reportáž mali odvysielať v RTVS v pondelok večer, nakoniec ju nahradili reprízou relácie „Ďakujeme, Slovensko,“ upozorňuje portál Omediach.com.

Andrea Kalavská pôsobila ako ministerka zdravotníctva od marca 2018 ako nominantka strany Smer-SD po tom, čo kvôli personálnym rošádam opustil funkciu šéfa rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker. V súčasnosti je Andrea Kalavská  aj členkou konzília odborníkov, ktoré je neoficiálnym poradným orgánom v rámci boja s pandémiou. 

Novinárka s 15-ročnými skúsenosťami zistila, že v doktorandskej práci bývalej ministerky zdravotníctva sa nachádza 12 strán, ktoré boli totožné s textom záverečnej práce jej školiteľa Juraja Bencu. Rozdiel medzi odovzdaním týchto prác bol len 5 mesiacov, podľa Omediach.com objavila Lýdia Kokavcová aj zhodné preklepy a chyby v oboch prácach. Obaja aktéri odmietli podozrenia, neskôr práce z knižnice zmizli, píše portál Omediach.com.

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) a bývalá ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská počas tlačovej konferencie po stretnutí s radou epidemiológov pred začiatkom 15. rokovania vlády SR 28. apríla 2020 v Bratislave.
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) a bývalá ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská počas tlačovej konferencie po stretnutí s radou epidemiológov pred začiatkom 15. rokovania vlády SR 28. apríla 2020 v Bratislave. Zdroj: TASR - Martin Baumann

V reportáži zachytila novinárka z RTVS aj vyjadrenia odborníkov, napriek tomu RTVS v oficiálnom stanovisku argumentuje tým, že reportáž zastavili, pretože si „ctia dodržiavanie vysokých novinárskych štandardov.“ Verejnoprávna televízia naznačuje, že reportáž neprešla internými kontrolnými procesmi, ktoré majú zabezpečiť vyváženosť, nestrannosť a objektivitu príspevkov zaradených v spravodajských a publicistických reláciách.

„V prípade spomínanej reportáže interné kontrolné procesy, ktorých základom je stanovisko právneho oddelenia RTVS, ukázali, že reportáž v súčasnej podobe nespĺňa novinárske štandardy, ktoré sú základom objektívnej reportáže. Z tohto objektívneho dôvodu je nutné túto reportáž dopracovať tak, aby sme predišli možnému spochybneniu reputácie RTVS  v rámci objektívnosti spravodajstva a publicistiky," píše sa v stanovisku, ktoré verejnoprávna televízia poslala portálu Omediach

Odporúčané
Matovič tvrdí, že kvôli Ficovi a Pellegrinimu prišli chorí Slováci o 243 miliónov. Haščáka nazval mafiánom a pozval ho do ringu Matovič tvrdí, že kvôli Ficovi a Pellegrinimu prišli chorí Slováci o 243 miliónov. Haščáka nazval mafiánom a pozval ho do ringu 7. októbra 2020, 15:58

RTVS deň po neodvysielaní reportáže odvolala šéfku Reportérov Katarínu Začkovú, ktorá nastúpila do vedenia ako tímlíderka pred niekoľkými mesiacmi. 

„Mrzí ma to predovšetkým vo vzťahu k účinkujúcim. Vystúpili pred kamerou, aby upozornili na problémy pri získavaní vedecko-pedagogických titulov, no manažment RTVS rozhodol, že ich stanoviská v tejto podobe nezverejní. Nie som si vedomá porušenia žiadnych štandardov. Novinársku prácu robím už takmer pätnásť rokov a viem, čo znamená vyváženosť a objektivita vo verejnoprávnom priestore,“ povedala Kokavcová portálu Omediach. Podľa novinárky by prepracovaním reportáže podľa požiadaviek televízie odpútala pozornosť od skutočného problému, ktorým je v tomto prípade konkrétne podozrenie z plagiátu.

Pred niekoľkými mesiacmi čelili podobným problémom aj predseda parlamentu Boris Kollár, predseda vlády Igor Matovič aj minister školstva Branislav Gröhling. Prví dvaja menovaní ustáli aj odvolávanie v parlamente v súvislosti s týmto problémom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia