Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti OMV.
10. augusta 2020, 12:15
Čas čítania 3:00
Sponzorovaný obsah

Toto sú 3 najväčšie mýty o stravovaní na benzínkach. Čo hovorí odborník?

GASTRO GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Najesť zdravo a chutne sa môžeš už aj na čerpacej stanici. Povieme ti, ako na to!

Dovolenka znamená nielen oddych, ale často aj dlhú cestu v aute. Za volantom, alebo na sedadle spolujazdca v lete stráviš aj niekoľko desiatok hodín. Hlad si nevyberá a keďže doba socialistických rezňov v chlebe je (dúfajme) už nenávratne preč, treba vymyslieť iné alternatívy, ktoré zaženú hlad a budú na ceste v aute aj stráviteľné.

Odborník na trávenie ti odpovie, či je bageta z pumpy hriech, ktoré ti tvoje telo neodpustí
Zdroj: Unsplash

Búrame mýty a zaužívané predsudky o jedle

S gastroenterológom Petrom Minárikom, slovenským odborníkom na životosprávu sme si dnes preto posvietili na to, ako dodržať zásady správneho stravovania sa aj na slovenských cestách a či je to vôbec možné.

Slovenský gastroenterológ Peter Minárik
Slovenský gastroenterológ Peter Minárik Zdroj: Kubus

Zároveň sme pre teba dali dokopy 3 zaužívané predsudky o jedle, ktoré nám vštepovali mamky. Viac sa dočítaš nižšie, prezradíme ti len, že sami sme zostali naozaj prekvapení. A aby sme iba nemoralizovali, prinášame ti aj pár tipov, ako sa na ceste najesť zdravo.

1. Mýtus: Bageta z pumpy je hriech 

O bagetách z čerpacích staníc by sa dalo písať naozaj veľa. Už niekoľko rokov sú očami verejnosti zatracované, vyčíta sa im predovšetkým trvanlivosť a často aj chuť. Napriek tomu, že naše mamy a babky nám od útleho veku vtĺkali do hlavy, že musíme mať minimálne raz denne teplé jedlo, mýlili sa, rovnako ako v „očierňovaní“ bagiet.

„Nevyhnutnou podmienkou zdravého stravovania nie je teplé jedlo, je to len dlhodobo dodržiavaná tradícia v mnohých krajinách vrátane Slovenska. Napriek tomu proti dobrému teplému obedu nemožno nič namietať. Dôležité skôr je, aby prestávka na väčšie jedlo pri cestovaní pripadla približne na rovnaký čas, v akom zvykneme obedovať aj mimo cestovania. A úplne ideálne je, ak to vyjde približne na polovicu cesty, “ hovorí gastroenterológ Peter Minárik.

Odborník na trávenie ti odpovie, či je bageta z pumpy hriech, ktoré ti tvoje telo neodpustí
Zdroj: Refresher

Nebalené, čerstvo pripravené bagety, aké nájdeš napríklad na čerpačke OMV, sú výbornou a rýchlou alternatívou obeda. Podľa gastroenterológa Petra Minárika je dôležitý predovšetkým obsah bagety. Ak chceš hlad zahnať zdravo, vyber si tú s obsahom chudého hydinového mäsa alebo ryby a samozrejme nezabudni na bohatú nádielku čerstvej zeleniny, vďaka ktorej dostaneš do tela potrebné vitamíny.

Odborník na trávenie ti odpovie, či je bageta z pumpy hriech, ktoré ti tvoje telo neodpustí
Zdroj: Refresher

2. Mýtus: Zdravá maškrta neexistuje

Neexistuje väčší démon v stravovaní, ako je cukor. Ale ruku na srdce, kto pri dlhých cestách nesiahne po chutnom obede aj po nejakej maškrte? Veď sladká bodka za dobrým jedlom je takmer vždy vítaná. 

Pravdou je, že prázdne kalórie nášmu telu nijako nepomôžu. Ak ale patríš k tým, ktorí sladké jednoducho potrebujú, máme pre teba maškrtku, ktorá tvojmu zdravému štýlu neublíži a bude ti zaručene chutiť. Ovocné tyčinky bez cukru a umelých prísad značky VIVA sú super náhradou za nezdravé kalorické bomby. A navyše, je to dobrota!

Odborník na trávenie ti odpovie, či je bageta z pumpy hriech, ktoré ti tvoje telo neodpustí
Zdroj: Refresher

 „Aj počas cesty autom, podobne ako v bežnom živote, sa treba vyhýbať v čo najväčšej miere potravinám, ktoré sa radia medzi tzv. prázdne kalórie. Obsahujú veľa tukov a cukrov a na druhej strane veľmi málo bielkovín, vlákniny, vitamínov, minerálnych látok a ďalších dôležitých biologicky aktívnych látok. Patria sem hlavne múčniky ako croissanty plnené čokoládou alebo orieškovou náplňou, a bežné sladkosti akými sú napolitánky alebo sušienky. Ak chceme počas šoférovania zdravšiu alternatívu maškrty, na čerpacích staniciach môžeme radšej siahnuť po ovocných tyčinkách bez pridaného cukru,“ tvrdí gastroenterológ Peter Minárik.

3. Mýtus: Kolové nápoje a kofeín sú stelesním zla!

Tretí posledný mýtus, ktorý ti dnes vyvrátime sa týka kolových nápojov a kofeínu. Napriek tomu, že všetci máme podvedome pocit, že by sme sa im mali vyhýbať, nie je to celkom tak. Pitný režim je dôležitý aj na cestách, to je samozrejmé. Zaujímavé je, že kolové nápoje či káva sú vhodné pri dlhšom cestovaní, a to predovšetkým pre šoférov. Vďaka obsahu kofeínu budeš za volantom ostražitejší a lepšie sústredený, takže smelo do toho.

„Pre vodičov motorových vozidiel najmä pri dlhších cestách sú vhodné aj kolové nápoje s obsahom kofeínu a bez cukru. Kofeín zvyšuje pozornosť a sústredenosť vodičov na riadenie motorového vozidla a na cestnú premávku. Lepšou voľbou sú „light“ nápoje, ktoré neobsahujú cukor. V každom prípade je lepšie, keď vodič prijíma počas prestávok dostatok tekutín, aby sa mohol plne sústrediť na šoférovanie. Avšak aj ovocie a zelenina obsahujú veľa vody, takže by mali byť bežnou súčasťou občerstvenia posádky vozidla,“  objasnil nám gastroenterológ Peter Minárik.

Odborník na trávenie ti odpovie, či je bageta z pumpy hriech, ktoré ti tvoje telo neodpustí
Zdroj: Refresher

A ak napriek tomuto odporúčaniu nie si práve fanúšik kofeínu ani kolových nápojov, stále je tu tretia alternatíva s minimálnym obsahom cukru nabitá vitamínmi. VIVA vitamínové vody s nízkym obsahom kalórií nájdeš na každej benzínke OMV a sú super riešením na doplnenie pitného režimu. A medzi nami, majú ešte jednu obrovskú výhodu - výborne chutia!

Odborník na trávenie ti odpovie, či je bageta z pumpy hriech, ktoré ti tvoje telo neodpustí
Zdroj: Refresher

„Vzhľadom na epidemický rozmach obezity v ekonomicky vyspelých krajinách, sa odporúča v rámci pitného režimu konzumovať predovšetkým nekalorické tekutiny. Vody, obohatené o vybrané vitamíny sú takzvané fortifikované potraviny. Doplnkové zdroje niektorých vitamínov a minerálnych látok v nekalorických nápojoch možno odporúčať,“ potvrdil nám slovenský odborník na životosprávu Peter Minárik.

Domov
Zdieľať
Diskusia