Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. júla 2020, 17:56
Čas čítania 1:00
Adam Novosad

Kartely v Kolumbii vraždia ľudí, ktorí nerešpektujú izoláciu počas koronavírusu. Ak sa nakazíš, máš rovno ujsť

NEWS
Uložiť Uložené

V Kolumbii sú kartely často nad zákonom. Počas pandémie koronavírusu zaviedli tvrdé opatrenia.

V mnohých častiach Južnej Ameriky si drogové kartely žijú vlastným životom napriek tomu, že sa s nimi vlády snažia dlhé desaťročia bojovať. Inak tomu nie je ani v Kolumbii, kde vo viacerých regiónoch pôsobia drogové kartely, ktoré medzi obyvateľstvom zavádzajú vlastné zákony a pravidlá, informuje The Guardian.

Situácia sa ešte zhoršila pandémiou koronavírusu, uvádza správa organizácie Human Rights Watch (HRW). V krajine zatiaľ nemajú pandémiu pod kontrolou, a tak vo vidieckych oblastiach kartely zavádzajú vlastnú povinnú izoláciu.

Odporúčané
Muž v Jelšave zaspal priamo uprostred cesty. Tašku s nákupom použil ako vankúš Muž v Jelšave zaspal priamo uprostred cesty. Tašku s nákupom použil ako vankúš 16. júla 2020, 14:31

Obyvatelia ju musia rešpektovať, pričom kartely pravidlá často medzi ľuďmi šíria prostredníctvom sociálnych sietí či tlačených pamfletov.

Tresty za porušenie pravidiel sú prísne. V poslednom čase bolo zavraždených už 8 ľudí, ktorí nariadenia kartelov nerešpektovali.

Kartely v Kolumbii vraždia ľudí, ktorí nerešpektujú izoláciu počas koronavírusu. Ak sa nakazíš, máš rovno ujsť.
Zdroj: Wikimedia Commons

V meste Tumaco napríklad kartel zaviedol zákaz vychádzania po piatej hodine poobede, ba čo viac, obyvateľom zakázal aj lovenie rýb, čím odrezal množstvo z nich od spôsobu, akým sa živia. Zákaz vychádzania ničí aj pouličných predajcov, ktorí vo večerných hodinách musia zostať za stenami svojich obydlí.

Gangy zastavajú verejnú dopravu medzi obcami, zakazujú ľuďom vychádzať von z domov a to aj v prípade, ak ochorejú a potrebujú zdravotnú starostlivosť. Pacientom nakazeným Covid-19 dokonca odkazujú, aby z regiónu čo najrýchlejšie odišli, inak budú zavraždení. V súčasnosti pritom v krajine pribúda viac ako 5-tisíc nových prípadov denne.

Aj keď sa vláde v Kolumbii takéto bezprávie nepáči, s kartelmi vo vidieckych oblastiach nemá ako bojovať. V regiónoch ovládajú takmer každý aspekt verejného života a ak proti nim ľudia vystúpia, neštítia sa vraždiť. Mŕtvy tak skončil aj aktivista Edison León Peréz, ktorý sa na pravidlá kartelov sťažoval ešte v júni. O niekoľko dní neskôr ho našli mŕtveho.

Domov
Zdieľať
Diskusia