Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2020, 13:34
Čas čítania 0:42
Matej Krajčovič

Slováci na alkohol ročne minú 400 eur, prepijeme a prefajčíme až 6 % rodinného rozpočtu

NEWS ALKOHOL SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Doma v týchto dňoch nešetríme, skôr naopak, zaháńame žiaľ a depresiu.

Priemerný Slovák vypije ročne vyše 11 litrov čistého alkoholu,  počas súčasnej karantény to môže byť ešte o niečo viac. Vyplýva to z výskumu londýnskej King's College a dát WHO. 

Až 20 % ľudí v karanténe vraj pociťuje strach z choroby, 18 % je nervóznych alebo smutných. Ľudia v dlhšej izolácii môžu dokonca vykazovať symptómy postraumatického stresu, vďaka čomu sa uchyľujú práve k poháriku vína, piva alebo tvrdého alkoholu. 

Slováci pritom pijú nadpriemerne aj v celosvetovom meradle, v štatistikách spotreby sme na 9. mieste, len mierne za Českom. Najviac sa pije v Bielorusku, viac ale spotrebujú aj Francúzi alebo Rusi. 

Slováci prepijú a prefajčia až 6 % rodinného rozpočtu, na alkohol ročne minieme 400 eur

Slovenská sporiteľna zas vypočítala, že na alkohol ročne minieme v priemere niečo vyše 400 eur. A to je pritom v našich obchodoch a podnikoch približne o štvrtinu lacnejší, než je priemer Európskej únie,  kde tieto výdavky dosahujú iba 300 eur ročne. 

Domov
Zdieľať
Diskusia