Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. februára 2020, 11:28
Čas čítania 1:29
Martin Mičuda

Američania vyrábajú vernú kópiu Mustangu z roku 1969. Pýši sa modernou technikou a výkonom až 1000 koní

Američania vyrábajú vernú kópiu Mustangu z roku 1969. Pýši sa modernou technikou a výkonom až 1000 koní
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.classic-recreations.com/1969-70-ford-mustang-mach1/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">classic-recreations.com</a>
TECH FORD MUSTANG
Uložiť Uložené

Licencovaná firma si za svoje výtvory nechá poriadne zaplatiť.

Spoločnosť Classic Recreations z Oklahomy nie je v našich končinách prakticky vôbec známa, posledné roky ale stojí za viacerými pozoruhodnými výtvormi. Severoamerický výrobca totiž v sklonku posledných rokov získal licenciu priamo od firmy Carroll Shelby Licensing Inc., čo viedlo k spusteniu výroby modelov založených na klasických ikonách.

Konkrétne ide o modely Shelby GT350CR, GT500CRBoss 302, Boss 429, ktoré sú vernou kópiou ikonických počinov zo 60. a 70. rokov minulého storočia. Ich srdcom môže byť atmosférický osemvalec, výrobca ale ponúka aj moderné preplňované šesťvalce či dokonca štvorvalcový EcoBoost. V roku 2018 získala spoločnosť Classic Recreations licenciu aj od Ford Motor Company, no a to vyústilo k znovuzrodeniu ďalších veľmi zaujímavých Mustangov.

Američania vyrábajú vernú kópiu Mustangu z roku 1969. Pýši sa modernou technikou a výkonom až 1000 koní
Zdroj: www.classic-recreations.com

Američania nám preto servírujú Mustang Mach 1, ktorý predstavuje niekdajšiu ikonu z rokov 1969 až 1970. Pri jej výrobe sú použité pôvodné karosérie v kombinácii s novými časťami, ktoré vznikajú v zmysle udelených licencií. Vo všeobecnosti ale platí, že ide o verné kópie niekdajších originálnych modelov, s tým rozdielom, že pod kapotou sa schováva moderná technika. 

Aby sme boli presnejší, v prípade práve odhalenej verzie Mach 1 sa o pohon stará nová 5-litrová V8-čka Coyote s výkonom 254 kW / 345 koní. Pochopiteľne, výhradne na zadnú nápravu sa sila servíruje prostredníctvom 5-stupňovej manuálnej prevodovky Tremec. Tým to ale nekončí, keďže pre náročnejších zákazníkov Classic Recreations ponúka aj 6-litrovú V8-čku s výkonom 373 kW / 507 koní či dokonca 7-litrovú V8-čku s výkonom až 493 kW / 670 koní.

Odporúčané
Zabudni na SUV! Prevetrali sme novú geniálnu alternatívu od Audi (test) Zabudni na SUV! Prevetrali sme novú geniálnu alternatívu od Audi (test) 3. februára 2020, 14:25


Ani to ale nie je posledné slovo – vrcholom ponuky je verzia Hitman. Jej pointou je dôkladne prekopaný osemvalec Coyote s dvojicou turbodúchadiel a výsledným výkonom až 736 kW / 1 000 koní! 

O sprevodovanie sa stará upravená 6-stupňová manuálna prevodovka, zatiaľ čo brzdenie majú na starosti 6-piestové brzdy Wilwood. Nepochybne, zďaleka nemožno hovoriť ani o štandardnom podvozku – spevnené zavesenie kolies počíta s nastaviteľnými tlmičmi a 18" disky American Racing Wheels obúvajú pneumatiky Michelin Pilot Sport.

Američania vyrábajú vernú kópiu Mustangu z roku 1969. Pýši sa modernou technikou a výkonom až 1000 koní
Zdroj: www.classic-recreations.com

Model Hitman nie je úplne bežný variant, ktorý Classic Recreations ponúka, ale výsledok špeciálneho dopytu zo strany zákazníka. Ten ocenil aj fakt, že nielen exteriér, ale aj interiér zodpovedá niekdajšiemu Mustangu Mach 1 modelového roku 1969.

Nesie sa tak v originálnom štýle, spojenie so súčasnosťou zabezpečuje len moderná klimatizácia a audio sústava. Ako sa dá očakávať, zďaleka nejde o lacnú záležitosť – firma stavia variant Mach 1 z rokov 1969 - 1970 s cenovkou od 169-tisíc dolárov. To sa ale bavíme o základnom vyhotovení, napríklad spomínaný 670-koňový motor stojí ďalších 25-tisíc dolárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia