Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. februára 2020, 12:35
Čas čítania 0:53
Matej Krajčovič

Umelá inteligencia vylepšila jeden z prvých filmov na svete z roku 1895. Výsledok ti vyrazí dych

TECH
Uložiť Uložené

Neuveríš, že pôvodne všetko nakrútila technika z 19. storočia.

Schopnosti umelej inteligencie a softvéru pre spracovávanie videa sa posúvajú neuveriteľným tempom. Server Digg si všimol, že Youtuber Denis Shiryaev na svoj účet nahral vylepšenú verziu kultového krátkeho filmu Príchod do stanice La Ciotat (L'arrivée d'un train à La Ciotat) z roku 1895 od francúzskych bratov Lumiérovcov. 

Ide možno vôbec prvý film na svete, ktorý premietali 6. januára 1896 v jednej z parížskych kaviarní. 50-sekundová snímka natočená vtedajšou technikou na 35 mm filmový formát je samozrejme čiernobiela a bez zvuku, no v tých časoch u divákov spôsobila úžas a podľa niektorých zdrojov aj zdesenie a paniku, keď sa na nich lokomotíva z filmového plátna rútila. 

Niekoľko neurálnych sietí dopočítalo chýbajúce pixely a film posunulo do 4K rozlíšenia, navyše s frekvenciou 60 snímok za sekundu, čo mu dodáva doteraz nevídanú plynulosť. 

Ak ti klip nepríde nijako prevratný, treba znovu pripomenúť, že pôvodný film bol natočený ešte v roku 1895 a pôvodne vyzeral takto. 

Shiryaev ako zdroj použil už raz digitálne reštaurovaný klip a pomocou ďalšej neurálnej siete sa mu dokonca podarilo pridať aj farby.

Odporúčané
Prezrite si Mesiac v 4K rozlíšení. Dobrá kvalita prináša detaily pólov i známych kráterov Prezrite si Mesiac v 4K rozlíšení. Dobrá kvalita prináša detaily pólov i známych kráterov 14. apríla 2018, 13:44

Hoci má jeho YouTube kanál len niečo vyše tisícky odberateľov, s technológiou zvyšovania rozlíšenia sa hrá už dlhšie. Ešte vlani nahral aj zábery z pristávania roveru Curiosity na povrchu Marsu z augusta 2012. Ako video vyzeralo pôvodne, môžeš vidieť tu

Ani v tomto prípade ale Shiryaev nepracoval s úplným originálom a siahol po už vylepšenej verzii, do ktorej dodatočne pridali aj zvuk.

Domov
Zdieľať
Diskusia