Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2020, 8:15
Čas čítania 0:54
Tímea Krauszová

Zvláštny druh salamandra sa už viac ako sedem rokov nepohol z miesta

ZAUJÍMAVOSTI ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Pohoda, klídek, leháro.

Volá sa jaskyniar vodný a je obojživelník. Vzácny druh žije prevažne v južnom Slovinsku, v juhozápadnom Chorvátsku a v Hercegovine. Žije vo vodách, nemá žiadneho predátora a dožíva sa aj viac ako sto rokov.

Nedávna štúdia sledovala pohyb jedincov v priebehu niekoľkých rokov: jedného z nich aj po vyše siedmich rokoch našli na rovnakom mieste. Tomu hovoríme vskutku pohodový prístup k životu.

Odporúčané
Keď je niekto v bezvedomí a nedýcha, zomrie. Akou prvou pomocou spravíš z človeka väčšiu mŕtvolu? (Rozhovor so záchranárom) Keď je niekto v bezvedomí a nedýcha, zomrie. Akou prvou pomocou spravíš z človeka väčšiu mŕtvolu? (Rozhovor so záchranárom) 4. februára 2020, 9:33

Leňoch je oproti tomuto druhu hyperaktívny

Ak ti budú najbližšie vaši nadávať do leňochov, lebo si niečo doma neurobil, možno ti odľahne. Oproti jaskyniarovi je to naozaj kompliment. Dokazuje to extrémny prípad obojživelníka, ktorý sa celé roky vôbec neposunul vpred. Doslova.

Dlhoročná štúdia sledovala 37 jedincov na otvorenej ploche. Najväčší pohyb (viac ako dvadsať metrov) v priebehu viac ako sto dní urobili len tri zvieratá, ďalších desať sa posunulo v priebehu tiež približne sto dní len o 10 metrov. „Jedného jedinca sme po 2569 dňoch našli na rovnakom mieste,“ píše sa v štúdii. 

Životný štýl jaskyniarov nie je až taký prekvapivý. Pária sa každých 12-13 rokov, k prežitiu nepotrebujú veľa potravy a výborne zvládajú hlad. V prírode nemajú žiadneho skutočného predátora a pokiaľ im neublíži príroda v okolí, naozaj sa nepotrebujú hýbať hoci aj niekoľko mesiacov. V priemere sa pohnú približne o 10 metrov každých 10 rokov, píše Independent.

Domov
Zdieľať
Diskusia