Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. januára 2020, 14:46
Čas čítania 0:56
Viktor Kniš

Člen extrémistickej ĽSNS na Najvyššom súde zakričal „na stráž“. Súd ho uznal vinným za prejavovanie sympatií k Hlinkovej garde

NEWS EXTRÉMISTI ĽSNS
Uložiť Uložené

Člena ĽSNS Antona Grňa odsúdil v pondelok samosudca Špecializovaného trestného súdu za pozdrav „na stráž“ na peňažný trest 5000 eur.

Anton Grňo kandiduje do parlamentných volieb za extrémistickú stranu ĽSNS zo 41. miesta. Dnes Špecializovaný trestný súd Grňa odsúdil za prejavovanie sympatií ku skupine, hnutiu alebo ideológii, ktorá smeruje a v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd – dostal pokutu 5-tisíc eur. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. 

Odporúčané
Všetko, čo by si mal vedieť o kandidátkach strán, ktoré sa uchádzajú o hlasy v parlamentných voľbách Všetko, čo by si mal vedieť o kandidátkach strán, ktoré sa uchádzajú o hlasy v parlamentných voľbách 15. decembra 2019, 14:55

Trest dostal za to, že v máji 2018 pred pojednávacou miestnosťou na Najvyššom súde SR zvýšeným hlasom pozdravil „na stráž“, čím verejne prejavil sympatie k ideológii ľudáckeho režimu na Slovensku a k Hlinkovej garde. 

Grňo zakričal pozdrav verejne na mieste, kde boli prítomní novinári aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Bolo to v čase, keď Najvyšší súd rozhodoval o väzbe pre trojicu mužov obvinených z extrémizmu.


„Nedopustil som sa žiadneho trestného činu. Som nevinný. Pozdrav 'Na stráž!' považujem za národný pozdrav,“ povedal Anton Grňo pred vynesením rozsudku.

Odporúčané
Kotlebovca Mazureka odsúdili za rasistické komentáre, prišiel aj o poslanecký mandát Kotlebovca Mazureka odsúdili za rasistické komentáre, prišiel aj o poslanecký mandát 3. septembra 2019, 12:01

Obžalobu sa snažil člen ĽSNS spochybniť cez svedeckú výpoveď historika. Iný znalec sa vyjadril, že práve tento pozdrav považuje za gardistický a v súčasnosti ho používajú rôzne extrémistické skupiny.

Ešte v septembri minulého roku Najvyšší súd Slovenskej republiky odsúdil poslanca ĽSNS Milana Mazureka za hanobenie národa, rasy či presvedčenia. Z tohto titulu mu zároveň zanikol poslanecký mandát. Senát na čele s Petrom Paludom mu ďalej vymeral peňažný trest 10 000 €. V tom čase odsúdeného Mazureka obhajoval aj expremiér Fico: „Milan Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ...“ povedal Robert Fico. Neskôr bol za svoje slová obvinený, toto obvinenie však prokurátor Dušan Kováčik zrušil.

Člen extrémistickej ĽSNS na Najvyššom súde zakričal „na stráž“. Súd ho uznal vinným za prejavovanie sympatií k  Hlinkovej garde
Zdroj: TASR - Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia