Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2020, 21:30
Čas čítania 1:08
Tina Hamarova

Nacisti vystrieľali v Kľakovskej doline 185 nevinných ľudí. Čaputová aj Pellegrini si prišli uctiť ich pamiatku

Nacisti vystrieľali v Kľakovskej doline 185 nevinných ľudí. Čaputová aj Pellegrini si prišli uctiť ich pamiatku
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
NEWS KĽAK ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Od najbrutálnejšieho vojnového zločinu na Slovensku v dedinách Kľak a Ostrý Grúň prešlo 75 rokov.

Masaker v Kľakovskej dedine sa stal takmer na deň presne 75 rokov dozadu. Bola mrazivá nedeľa 21. januára, keď špeciálna protipartizánska jednotka SS známa pod krycím názvom Edelweiss spolu so slovenskými prisluhovačmi vpadla do dedín Kľak a Ostrý Grúň. 

Dom v obci Kľak, v ktorom fašisti strieľali do ľudí
Dom v obci Kľak, v ktorom fašisti strieľali do ľudí Zdroj: youtube/Kľaku a Ostrému Grúni, Napajedla dokument

Bez možnosti na súd či vysvetlenie postrieľali 148 obyvateľov, medzi ktorými boli najmä ženy, deti a starci. Obe obce následne vypálili do tla. Podľa veliteľa Edelweissu malo ísť o „exemplárnu trestnú výpravu“ za pomoc partizánom. V skutočnosti to bolo masové vraždenie, ktoré podľa historikov nemá v slovenských dejinách obdobu.


Obete nacistického masakru v obciach Kľak a Ostrý Grúň
Obete nacistického masakru v obciach Kľak a Ostrý Grúň Zdroj: youtube/Kľaku a Ostrému Grúni Napajedla dokument
Odporúčané
Nacisti vyvraždili 1,32 milióna ľudí za 100 dní. Najdesivejší masaker z roku 1942 sa snažili zakrývať Nacisti vyvraždili 1,32 milióna ľudí za 100 dní. Najdesivejší masaker z roku 1942 sa snažili zakrývať 4. januára 2019, 15:25

Fašistické myšlienky nezmizli

„Žijeme v čase, keď fašistické myšlienky opäť ožívajú a hľadajú si svoje plazivé cesty k ľuďom. Preto je dôležité nerezignovať na demokratické hodnoty a túžbu našich predkov po slobode,“ povedal dnes pri príležitosti 75. výročia od tragickej udalosti premiér Peter Pellegrini. Sľúbil, že spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou urobia všetko pre to, aby sa táto zvrátená ideológia, ktorá bola počiatkom tragických udalostí, už nikdy na Slovensku nedostala k moci.

Peter Pellegrini a Zuzana Čaputová si prišli uctiť pamiatku obetí z dedín Kľak a Ostrý Grúň
Peter Pellegrini a Zuzana Čaputová si prišli uctiť pamiatku obetí z dedín Kľak a Ostrý Grúň Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Prezidentka Zuzana Čaputová dodala, že aj pred vojnou si mnohí mysleli,  že sa nenávistné reči nikdy nedostanú k činom. „Dnes už vieme, ako veľmi sa mýlili. História nás poučila, kam chodník nenávisti a vylučovania vedie, ak naň spoločnosť raz vykročí. Je to chodník, ktorý vedie k tragédiám a k zločinom, aké sa stali aj tu v Kľakovskej doline.“

O tragédii, ktorá sa pred 75 rokmi stala v údolí Kľakovskej doliny, sa môžeš dozvedieť viac aj v dokumente múzea Napajedla z roku 2015.

Domov
Zdieľať
Diskusia