Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2020, 15:00
Čas čítania 1:46
Viktor Kniš

Zabitý iránsky generál sa v roku 2018 vyhrážal Trumpovi, že ak vojnu začne, Irán ju ukončí. Čo sa deje po raketovom útoku?

NEWS DONALD TRUMP IRÁN VOJNY
Uložiť Uložené

Teherán sľubuje odplatu, situáciu v Iraku komentujú predstavitelia viacerých štátov aj samotný iránsky vodca.

Dnes v ranných hodinách na pokyn Donalda Trumpa zabili americkí vojaci v Iraku počas útoku bezpilotným lietadlom jedného z najdôležitejších vojenských  veliteľov Iránu. Média sa zhodujú, že v išlo o kľúčovú postavu, ktorá mala silný vplyv v celom regióne. 

Na smrť Kásima Sulejmáního – iránskeho prominenta a generála reagoval najvyšší vodca Iránu Alí Chameneí, dnes v sérii Tweetov sľúbil, že tých, ktorí môžu za smrť jeho priameho podriadeného čaká „krutá odplata.“ Okrem Solejmáního chce pomstiť aj ďalších mučeníkov, ktorí prišli o život, vrátane zástupcu veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie. Chameneí zároveň vyhlásil trojdňový štátny smútok.

Smrť Kásima Sulejmáního mala byť podľa BBC odkazom Spojených štátov – chceli tým odradiť iránskych lídrov od ďalších útokov. Kým rezort obrany USA tvrdí, že len chránil svojich diplomatov, ministerstvo zahraničných vecí Iránu hovorí o  „extrémne nebezpečnej a bláznivej eskalácii.“ Mnohých prekvapila aj následná reakcia Trumpa, ktorý si na svoj Twitter pridal bez ďalších komentárov americkú vlajku. 

Odporúčané
Americká armáda na pokyn Donalda Trumpa zabila jedného z lídrov iránskeho režimu Americká armáda na pokyn Donalda Trumpa zabila jedného z lídrov iránskeho režimu 3. januára 2020, 8:07

Výzva Američanom v Iraku

Americké veľvyslanectvo a ministerstvo zahraničných vecí v Bagdade krátko po raketovom útoku na tamojšie letisko, pri ktorom bol zavraždený Sulejmání, vyzvalo všetkých obyvateľov Spojených štátov, aby neodkladne odcestovali z Iraku. 

Sulejmání v rozhovore pre The Guardian v minulosti povedal, že a Donald Trump je hazardér. „Ty začneš vojnu, ale my ju ukončíme,“ povedal pre denník v roku 2018. 

Iracký premiér hovorí o pustošivej vojne

Súčasný premiér susedného Iraku v svojom prehlásení rozhodnutie Donaldna Trumpa označil za agresiu, ktorá „vyvolá pustošivú vojnu.“ Mahdí hovorí o porušení dohodnutých podmienok o prítomnosti amerických vojakov na irackej pôde, informuje CNN.

Domov
Zdieľať
Diskusia