Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. decembra 2019, 15:20
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Nemôžeš si dať kerku na ksicht, keď ti ešte rodičia balia desiatu do školy. Slovenskí tatéri reagujú na trend tetovaní na hlave

REFRESHER 6IX9INE SEPAR YZOMANDIAS
Uložiť Uložené

Popredných slovenských tatérov sme sa opýtali, čo si myslia o tetovaniach na tvári a či by prijali zákaz tetovať sa bez povolenia zákonného zástupcu do 21 rokov.

Počet mladých ľudí s tetovaním na tvári v posledných rokoch výrazne narastá a verejnosť sa logicky domnieva, že za normalizáciou tohto trendu stoja práve umelci, obzvlášť raperi. Britskí tatéri preto prišli s návrhom, aby bola minimálna veková hranica, od ktorej si môže dať človek kérku, posunutá na 21 rokov. Dôvodom má byť práve skutočnosť, že v mladšom veku si ešte nemusíme uvedomovať, nakoľko nám môže také rozhodnutie skomplikovať budúcnosť. 

V tejto súvislosti sme oslovili niekoľko popredných slovenských tatérov vrátane tých najlepších, ktorí sa s podobnou žiadosťou aspoň stretli, aby nám prezradili svoj názor. „Jedna vec je zákon a druhá vec je, že kým nie je človek mentálne vyspelý, také veci by robiť nemal, pretože sú svojim spôsobom nemenné,“ reaguje Samuel Potuček, jeden z najvyťaženejších umelcov v tomto odbore. 

Odporúčané
Navštívili sme 4 tetovacie štúdiá na východnom Slovensku. Frajerku pretetovávali na lebku, keď sa klient išiel oženiť s inou Navštívili sme 4 tetovacie štúdiá na východnom Slovensku. Frajerku pretetovávali na lebku, keď sa klient išiel oženiť s inou 12. novembra 2019, 13:48

„Ja sa so zákazníkom vždy porozprávam, prečo a či je presvedčený o tom, že to chce spraviť. Ak ma nepresvedčí, nespravím mu to,“ reaguje Erich Rabel na to, ako rieši žiadostí aj starších ako 18-ročných záujemcov o tetovanie. 

Rovnaké otázky sme položili aj ďalším, a tak sa budeš mať možnosť dozvedieť, ako celkovo šestica reaguje na tento trend. Opýtali sme sa, či vidia výrazný vplyv aj od domácich raperov a či by prijali zákaz  tetovať sa bez povolenia zákonného zástupcu do 21 rokov.

Samuel Potuček: Kérku cez celú tvár chcel odo mňa aj 6ix9ine. Slovenskí tatéri reagujú na trend tetovaní na hlave
Samuel Potuček: Kérku cez celú tvár chcel odo mňa aj 6ix9ine. Slovenskí tatéri reagujú na trend tetovaní na hlave Zdroj: Yzomandias/IG

Aby boli odpovede čo najrelevantnejšie, oslovili sme tatérov z rôznych štúdií, vrátane tých najväčších, ktoré mali podľa našich predpokladov s touto problematikou najväčšie skúsenosti. Za Wolftown Tattoo Studio odpovedali Tomáš Šaray a Kubo Špánik, ktorého môžeš poznať aj vďaka tomu, že to bol práve on, kto Momovi vytetoval na polovicu hlavy farebného draka, čo následne spustilo obrovskú vlnu diskusií.

Otázky sme položili aj Samuelovi Potučkovi, ktorý patrí dlhodobo medzi najvyťaženejších v našej krajine. Zároveň si ho mohol vidieť napríklad v jednom z videí na kanáli FCK THEM, kde Tekashimu kéruje na tvár ružu. Pôvodný plán bol však úplne iný, aj to si však prečítaš nižšie. Odpovede poskytli aj Erich Rabel a Pavel Salva patriaci pod Inkfamous Gallery. Šiestym osloveným tatérom je Mišo Sokol zo Serede. 

Ako vnímaš trend kériek na tvári hlavne u mladých (často nedospelých) ľudí?

Tomáš Šaray: Ja osobne si to vôbec nejdem, hlavne u mladých, ktorí to budú do piatich rokov odstraňovať laserom. Ale proti gustu...

Kubo Špánik: Je to bouda. Tento trend nechápem. Adolescentní chlapci a dievčatá by chceli byť gangstri a škĺbu si na tváre nezmyselné rozpitiny, aby vyzerali ako z mexického hoodu. A pri tom  vyrastajú v strednej Európe a sú z dobrých rodín, len im to j*be. 

Samuel Potuček: Ja osobne si myslím, že to vôbec nie je okej, pretože ľudia by mali byť dostatočne vyspelí, aby boli schopní spraviť také rozhodnutie, že toto chcem mať na sebe do konca života, aj keď je to klišé. Ak za mnou dôjde človek, ktorý nemá 18 rokov, jednoducho ho netetujem. 

Erich Rabel: Ja som názoru, nech si každý robí čo chce. Samozrejme, tým vekom som si už menej istý. 

Pavel Salva: Podľa mňa to určite nie je v poriadku, aby si deti pod 18 rokov dávali akékoľvek kérky, nielen na tvári. Častokrát sú to nevyzretí mladí ľudia a nevedia, čo v živote budú robiť. A keďže žijeme na Slovensku, kde kérky nie sú spoločensky tolerované, môžu s tým mať problémy – zavrieť si pred nosom dvere v mnohých zamestnaniach, kde tetovania nie sú vítané. 

Mišo Sokol: Popravde, nevnímam ho, pretože veľmi nestretávam ľudí, ktorí by mali potetovanú tvár, aj napriek tomu, že robím tatéra. Na Slovensku sa, žiaľ, tetovania stále berú horšie ako v okolitých štátoch. A keď už si kérku dajú, tak na štandardné miesta ako rameno, predlaktie alebo lýtko. Málo ľudí sa bojí nebojí experimentovať, či už na krku alebo na tvári. Keď už si ale konkrétne mladý/nedospelý alebo aj dospelý človek dá tetovanie na tvár, mal by to mať premyslené po sociálnej a psychickej stránke. 

Kubo Špánik

Samuel Potuček: Kérku cez celú tvár chcel odo mňa aj 6ix9ine. Slovenskí tatéri reagujú na trend tetovaní na hlave
Samuel Potuček: Kérku cez celú tvár chcel odo mňa aj 6ix9ine. Slovenskí tatéri reagujú na trend tetovaní na hlave Zdroj: kubec_wolftown


Myslíš si, že decká po kérkach na tvári túžia, lebo ich majú ich obľubení zahraniční aj domáci umelci?

Tomáš Šaray: Rozhodne ich to inšpiruje viac, než si sami pripúšťajú.

Kubo Špánik: Určite sú tým to istej miery inšpirovaní.

Samuel Potuček: Jasné, trendy zo západu sa k nám pomaly dostávajú. Podľa mňa je to zaručene tým, že to vidia v klipoch, že majú raperi kérky na tvári. Je to pekná dekorácia, ale je to dekorácia do konca života. Keby mali aj oni 16 rokov a zarábali milióny, tak je to v pohode, ale môže to ovplyvniť zarábanie peňazí a postavenie v spoločnosti aj negatívne, ak nie sú za vodou.

Erich Rabel: Je to dosť možné. 

Pavel Salva: Určite sa ľudia radi opičia po svojich vzorcoch, ale na druhej strane im to nikto nekáže. Každopádne som sa nestretol s veľa mladými ľuďmi, ktorí by sa neživili umením a zároveň majú kerku na tvári.

Mišo Sokol: Ťažko povedať, či túžia po kérkach na tvári, kvôli tomu, že to má ich obľúbený umelec. A keď túžia, tak dúfam, že si nedajú to isté, čo ich obľúbenec, pretože to by bolo pekne na pi*u, kopírovať niekoho. Každý z tých umelcov si to tetovanie dal pre seba. Buď ho reprezentuje alebo sa mu proste páči. Fanúšikovia by to mali rešpektovať a nekopírovať to isté.

Samuel Potuček tetoval na tvár aj Tekashiho 6ix9ine, viac uvidíš v tomto videu

Samuel Potuček: Kérku cez celú tvár chcel odo mňa aj 6ix9ine. Slovenskí tatéri reagujú na trend tetovaní na hlave
Samuel Potuček: Kérku cez celú tvár chcel odo mňa aj 6ix9ine. Slovenskí tatéri reagujú na trend tetovaní na hlave


Ako reaguješ, keď za tebou príde niekto mladý s takou požiadavkou? 

Tomáš Šaray: Moja klientela sa pohybuje od 25 rokov vyššie, takže za mnou mladí ľudia s takými požiadavkami nechodia. A ak by predsa len prišli, tak by sme sa asi nedohodli.

Kubo Špánik: Za mnou mladí ľudia s takýmito požiadavkami vôbec nechodia. Ak by niekto aj prišiel, tak by aj odišiel.

Samuel Potuček: Keď za mnou príde do štúdia niekto, kto nemá 18 rokov, môže mi doniesť papierik od mamky, od otca aj od babky aj od svokry a netere a ja to proste nepotetujem. Jedna vec je zákon a druhá vec je, že kým nie je človek mentálne vyspelý, také veci by robiť nemal, pretože sú svojim spôsobom nemenné.

Erich Rabel: Ja sa so zákazníkom vždy porozprávam, prečo a či je presvedčený o tom, že to chce spraviť. Ak ma nepresvedčí, nespravím mu to. Mladý človek sa poväčšine nerozhoduje na základe svojich rozhodnutí, ale pod vplyvom okolia. Tetovanie na tvár je rozhodnutie, ktoré ti môže zmeniť život, vo väčšine v negatívnom zmysle. A toto sú veci, ktoré si mladší ľudia neuvedomujú.

Pavel Salva: Zatiaľ sa mi to nestalo. Určite by som sa mu snažil dohovoriť, ale všeobecne netetujem mladých ľudí pod 18 rokov.

Mišo Sokol: Mladý/nedospelý človek s takouto požiadavkou za mnou ešte nebol, ale ak by už za mnou prišiel niekto, kto ešte nemá 18 rokov, nebavil by som sa s ním o kérke na tvár. Podľa mňa si nemôžeš dať kérku na ksicht, keď ti ešte mama alebo tatko balia desiatu do školy

Tomáš Šaray

Samuel Potuček: Kérku cez celú tvár chcel odo mňa aj 6ix9ine. Slovenskí tatéri reagujú na trend tetovaní na hlave
Samuel Potuček: Kérku cez celú tvár chcel odo mňa aj 6ix9ine. Slovenskí tatéri reagujú na trend tetovaní na hlave Zdroj: tomas_Wolftown


A ako reaguješ, keď za tebou príde so žiadosťou o kérku na tvár dospelý človek? 

Tomáš Šaray: Ak je to pre mňa zaujímavý projekt po vizuálnej a kompozičnej stránke, tak som určite za. 

Kubo Špánik: Absolútne v pohode. Kérky na tvári sú v pohode. Keď si dokérovaný a máš k tomu vzťah, je to len ďalší level, ku ktorému dôjdu ľudia či už sú z tattoo scény alebo nie. Väčšina klientov, ktorým robím hlavy a tváre, sú ľudia, ktorí sú šikovní, progresívni a pracovití.

Samuel Potuček: Jasné, že za mnou došli aj dospelí ľudia. Reagujem na to tak, že je to super, lebo ma to svojim spôsobom baví a mne osobne sa to páči, keď má niekto kérku na tvári. Snažím sa, aby to esteticky dobre vyzeralo na tvári, aby to s tvárou celé sedelo a aby sme vybrali správny obrázok. Mám skúsenosť so 6ix9ine, ktorý za mnou došiel a povedal mi, že chce vykérovať cez celú tvár.

Erich Rabel: Dospelý človek? Tam problém nevidím. Ale takisto sa s ním o tom porozprávam.

Pavel Salva: U dospelých je to úplne inak. Ja sa na to pozerám z toho hľadiska, aby to vyzeralo dobre. Ak prídeš za mnou, že nemáš žiadnu kerku a chceš prvú na krk, tak ti ju neurobím lebo budeš vyzerať ako čudák. Ak samozrejme máš pokerovanu polku tela, tak je to o inom.

Mišo Sokol: Ak za mnou príde dospelý človek s takou prosbou, tak záleží, aký štýl tetovania na tvár chce. Musí sa to zhodovať so štýlom, aký robím ja. Ak sa požiadavky zhodujú, na rade je osobná konzultácia, aby sa ujasnili detaily. Ak si dospelý a máš to v hlavne upratané (to sa dá zistiť na konzultácii), tak nevidím problém v tom, že si dáš kérku na ksicht. 

Samuel Potuček: Kérku cez celú tvár chcel odo mňa aj 6ix9ine. Slovenskí tatéri reagujú na trend tetovaní na hlave
Samuel Potuček: Kérku cez celú tvár chcel odo mňa aj 6ix9ine. Slovenskí tatéri reagujú na trend tetovaní na hlave Zdroj: momo_wlk/IG, fobiakid/IG

Prijal by si “zákaz” tetovať sa bez povolenia zákonného zástupcu do 21 rokov?

Tomáš Šaray: Myslím si, že hranica 18 rokov je okej. 

Kubo Špánik: Nie. Nie je na to dôvod. Keď si chceš naj*bať sračku na tvár, tak ti to spraví kamoš na základke klincom a je jedno, či je zákaz tetovať od 18 alebo 21. 

Samuel Potuček: A v 21 rokoch už je človek mentálne vyspelý? Podľa mňa je to extrémne individuálna záležitosť. Ja by som to pokojne nechal na 18. Nech potom aj vodičáky dávajú od 21 alebo nech aj alkohol môžu ľudia legálne piť od 21. Ale to by tento štát doj*balo, pretože zarába aj na alkohole a pokutách.

Erich Rabel: Niekedy mám pocit, že by nestačilo ani 30. V každom prípade, 21-ročný človek premýšľa inak, ako 18-ročný. Tatér by nemal tetovať za každú cenu hocičo a hocikam. Tatér by mal hlavne vedieť usmerniť a poradiť zákazníkovi, čo áno, čo nie a hlavne mu vysvetliť, prečo. Pretože práve to je to, čo mladí ľudia nevedia posúdiť. Poväčšine. 

Pavel Salva:  Myslím si, že to je trosku prehrotene. 18 je podľa mňa tak akurát.

Mišo Sokol: Ak by som to mal pretransformovať na Slovensko, či by to bolo zakázané alebo dovolené, je mi jedno. Ja osobne zo zásady netetujem ľudí pod 18 rokov, ak nepríde aspoň na konzultáciu so zákonným zástupcom. Či už bude pri ňom jeho zákonný zástupca pri kérke alebo nie, to je už na ňom. Na konzultácii musí  byť, aby to schválil.

Erich Rabel

Samuel Potuček: Kérku cez celú tvár chcel odo mňa aj 6ix9ine. Slovenskí tatéri reagujú na trend tetovaní na hlave
Samuel Potuček: Kérku cez celú tvár chcel odo mňa aj 6ix9ine. Slovenskí tatéri reagujú na trend tetovaní na hlave Zdroj: charitytattooclub/IG
Domov
Zdieľať
Diskusia