Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2019, 13:19
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Plastovým slamkám na Slovensku odzvonilo. Tieto jednorazové plasty budú od roku 2021 zakázané

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

S plastovými slamkami a s taniermi sa môžeš rozlúčiť.

V priebehu dnešného dňa poslanci Národnej rady Slovenskej republiky schválili novelu zákona o odpadoch. Z nej vyplýva zákaz predaja plastových príborov, tanierov, miešadiel na nápoje, slamiek, paličiek z balónov, vatových tyčiniek do uší, nádob na potraviny vyrobených z expandovaného polystyrénu a nápojových obalov či pohárov z expandovaného polystyrénu. Menovaný tovar nebude na Slovensku predávaný od roku 2021.

Odporúčané
Slovák splavil Dunaj na PET fľašiach, bojuje tak proti plastovému odpadu Slovák splavil Dunaj na PET fľašiach, bojuje tak proti plastovému odpadu 10. júla 2019, 8:26

Zákaz má platiť aj pre biologicky nerozložiteľné oxodegradovateľné plasty, ktoré môžu byť v niektorých taškách. V novele zákona sa ďalej píše o tom, že odpad vyzbieraný na recykláciu bude podliehať zákazu spaľovania. Zmení sa taktiež evidencia odpadu. Smetiarske autá budú vážiť hmotnosť vyvážaného odpadu, ktorú nahlásia ministerstvu. Informácie budú ministerstvu zdielať aj organizácie zodpovednosti výrobcov.

Financie, ktoré výrobcovia platia organizáciám zodpovednosti výrobcov, sa budú po novom upravovať podľa zhodnotenia výrobkov. Nahliadať sa bude najmä na trvanlivosť, opraviteľnosť, opätovnú použiteľnosť, recyklovateľnosť tovaru či prítomnosť nebezpečných látok. Tým sa docieli motivácia pre výrobcov, ktorí sa budú snažiť vyrábať ekologickejšie produkty.

Domov
Zdieľať
Diskusia