Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. decembra 2017, 13:22
Čas čítania 0:00
Lenka V.

Sú proteíny pri cvičení potrebné a môžu ich jesť ženy bez toho, aby pribrali? Pozreli sme sa na to!

CVIČENIE
Uložiť Uložené

Trávi hodiny v posilňovni. Denne prebehne 5, až 10 km behu. Skáče na švihadle. Robí plank. Chodí na jogu. Avšak stále nevyzerá, tak ako chce. Poviete si, žena...

Dievčatá, slečny a dámy, tento článok je určený vám všetkým. Vám, ktorým nevadí sa potiť, dvíhať ťažké váhy, skákať. Vám, ktoré baví prekonávať hranice a lámať vlastné limity. Žiaľ, nie všetko v našom živote ide tak rýchlo a ideálne ako si prajeme. A inak to nie je ani s tréningom. Ak aktívne športujete, alebo minimálne so športom začínate, určite sa zamýšľate nad vašou stravou a výživou, a presne tomu sa dnes povenujeme.

Budem z proteínu priberať?

Prvá otázka, ktorú si kladie každá žena, ktorá začne konzumovať tento zázračný prášok s vodou. Zatiaľ čo chlapi štandardne túžia po širších pleciach a „objeme“, ženy túžia skôr zhodiť. Môžete teda jesť proteín, budovať svaly a nepribrať? Áno.

Odporúčané
Triasli sa mi nohy, plakala som a na chvíľu aj ohluchla. Mordor fitnes nie je pre slabé povahy, no išla by som znova (Reportáž) Triasli sa mi nohy, plakala som a na chvíľu aj ohluchla. Mordor fitnes nie je pre slabé povahy, no išla by som znova (Reportáž) 10. februára 2024, 12:30

Povedzte áno doplnkom výživy

Napriek tomu, že som nepatrila k zapáleným nadšencom doplnkov výživy, musím vám povedať, že ich konzumácia má zmysel. V prípade ak chodíte do práce, študujete, pracujte občas aj doma, žijete aktívne a začnete cvičiť, vaše telo zažije šok. Nároky, ktoré na neho kladiete sú privysoké. Ak nechcete ochorieť, musíme telu pomôcť, áno myslíte si správne, proteín pomôže.

Ako to funguje?

Všetci vieme, že svaly potrebujú na svoj rast bielkoviny. Prečo? Keď posilňujete, trháte svoje svalové vlákna – vašim cieľom je vybudovať nové a silnejšie. To môžete urobiť len tak, že budete konzumovať bielkoviny a dobre spať. A sme pri tom - bielkoviny.

Proteíny napomáhajú rastu svalov

Ako sme si spomenuli už vyššie, proteíny sú tu na to, aby vám pomohli vybudovať svaly. Pokiaľ vo vašej strave nebude dostatok bielkovín, vaše telo nedokáže opraviť tie potrhané svalové vlákna, čo je problém a nie jediný. Okrem toho, že sa vám nebudú tvoriť svaly nové, budete strácať aj svaly staré a zároveň si ohrozíte ostatné funkcie – napríklad reguláciu hormónov v tele.

Proteíny vám pomôžu schudnúť

Proteíny neslúžia len na naberanie, môžu vám pomôcť aj schudnúť! Existujú druhy proteínov, ktoré sú vyslovene „vyvinuté“ na to, aby vám pomohli s chudnutím. Ako je to možné?

  • Proteíny sú základnou stavebnou jednotkou kože, hormónov, protilátok v krvi aj enzýmov
  • Tvoria až 20% telesnej hmote
  • To podstatné na chudnutie? Bielkoviny sa trávia pomalšie a naše telo z nich menej ochotne ukladá tuky + zo všetkých druhov potravín vás zasýtia najviac!

V prípade, ak cvičíte a snažíte sa chudnúť (štýlom, že hladujem) nastane neželaný efekt – vaše telo si bude potrebné bielkoviny odoberať z vášho svalstva, nie z tuku, ktorého sa predsa všetci chceme zbaviť.

Odporúčané
Jakeelife o svojej diéte, ktorá vyvolala kontroverzie. Nie je to satira. Rytmusovu reakciu som si ani nevšimol (Rozhovor) Jakeelife o svojej diéte, ktorá vyvolala kontroverzie. Nie je to satira. Rytmusovu reakciu som si ani nevšimol (Rozhovor) 8. februára 2024, 9:30

Nebojte sa proteínov, či už prírodných, alebo ako doplnkov výživy. V prípade, ak máte obavy, konzultujte to so svojím trénerom, ale verte, že pri formovaní postavy sú proteíny len prínosom.

Domov
Zdieľať
Diskusia