Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2019, 11:37
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Vedci tvrdia, že zábudlivosť je znakom inteligencie. Ak človek vypustí nepodstatné veci, lepšie sa sústredí

NEWS
Uložiť Uložené

Hovoria, že je zbytočné pamätať si veci, ktoré vieme rýchlo nájsť na internete.

Keď ideš ráno do školy, či práce tak musíš venovať pár minút len tomu, aby si zistil kde si dal včera kľúče? Stáva sa ti, že zabudneš meno človeka, ktorého si práve stretol? Ak si na otázky odpovedal, že áno, tak z toho pravdepodobne nie si nadšený. 

No už sa za to nemusíš hanbiť, nová štúdia publikovaná v Neurone hovorí, že to vôbec nie je zlé a zábudlivosť je dokonca znakom inteligencie. Tvoj mozog sa totiž dokáže sústrediť len na dôležité veci, informuje CNN.

 

Vedci tvrdia, že zábudlivosť je znakom inteligencie. Ak človek vypustí nepodstatné veci, lepšie sa sústredí
Zdroj: health.mil

Paul Frankland a Blake Richards z univerzity v Toronte, ktorí túto štúdiu vypracovali, hovoria, že cieľom pamäte je preniesť, teda zapamätať si najdôležitejšie informácie a tie nepotrebné z hlavy vypustiť.

„Je dôležité, aby mozog zabudol nepodstatné informácie a sústredil sa na veci, ktoré mu pomôžu rozhodnúť sa v dôležitých veciach v reálnom živote," hovorí Richards, pričom tvrdí, že len nové spomienky nám vedia pomôcť pri nových situáciách a vážnych rozhodnutiach.

Odporúčané
Vedci vytvorili zatiaľ najreálnejší umelý ľudský mozog. Kontroverzný úspech v ľuďoch vyvoláva obavy a nechuť Vedci vytvorili zatiaľ najreálnejší umelý ľudský mozog. Kontroverzný úspech v ľuďoch vyvoláva obavy a nechuť 25. novembra 2018, 16:09

Sami poznamenávajú, že žijeme v dobe, kde sa od nás informácie nachádzajú jedno vyhľadanie na internete a preto podľa nich nemá zmysel ukladať informácie, ktoré nevyužívame. Tvrdia, že v hlave nemáme uchovávať informácie, ktoré nám môžu postrážiť telefóny a namiesto toho by sme si mali pamätať veci, na ktorých v reálnom živote naozaj záleží.

 

Vedci tvrdia, že zábudlivosť je znakom inteligencie. Ak človek vypustí nepodstatné veci, lepšie sa sústredí
Zdroj: pixabay

Počas štúdie vedci študovali dáta z mozgovej aktivity a straty pamäte pri ľuďoch aj zvieratách. Prišli na to, že mozog je schopný staré spomienky nahradiť tými novými a podstatnými, pričom v hlave zachová podstatu tej starej, len vymaže detaily. Práve to je správne a inteligentné správanie mozgu.

Domov
Zdieľať
Diskusia