Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2016, 18:31
Čas čítania 0:00
rulezz

Dokáže vás paródia Fifty Shades of Black pripútať na sedadlo alebo budete trpieť nudou? (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Paródie sú veľmi špecifický filmový žáner a ja som rád za každý jeden neamatérsky kúsok, ktorý sa k nám dostane. No naozaj to stálo za návštevu kina?

Pamätáte si, aký boom nastal minulý rok po príchode Fifty Shades of Grey do slovenských a českých kín? Bolo to obrovské, lístky sa vypredávali enormnou rýchlosťou, no nakoniec film ostal u mnohých divákov a aj kritikov v tieni svojej knižnej predlohy a diváci, ktorí knihu nečítali, len s ťažkosťou pamätajú na meno Christiana Greya. V týchto dňoch dorazila do našich kín dlhoočakávaná paródia režiséra Michaela Tiddesa s príznačným názvom – Fifty Shades of Black. Obidve hlavné postavy sú čiernej pleti a ich životy sú sčasti odlišné ako životy postáv z minuloročnej erotiky. Očakávania rozhodne neboli veľké a s príchodom traileru zmizla väčšina otáznikov visiacich nad týmto filmom. V recenzii sa budem snažiť nevyzradiť všetky humorné okamihy, no verte, že pri písaní tohto článku sa nasmejem rovnako, ako tomu bolo v kine. 

Film ako taký sa snaží pomerne presne napodobniť dejovú linku svojej predlohy, no to vcelku svojským spôsobom. Hlavná postava, Christian Black, je tmavej pleti, má kopec peňazí a svoje bohatstvo získava vcelku zábavným spôsobom – kradnutím a predajom drog. Christian má však viac problémov, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Či už ide o jeho opodstatnený odpor k hudbe, multikultúrnu rodinu alebo... ako to povedať, neschopnosť v posteli. Dlhé sexuálne scény by ste tu hľadali márne, všetky sú totiž rýchle – priveľmi rýchle. Christianov život bol nudná rutina, až pokiaľ do jeho kancelárie nevstúpila naivná Hannah s úmyslom položiť mu zopár zaujímavých otázok. S jej príchodom a ich prvým stretnutím prichádza aj prvý vážny záblesk dobrého humoru. Po nudnom zoznámení s typickými otázkami typu: „Kto si a čo odo mňa sakra chceš?!“ sa nám film rozbehne zaujímavým spôsobom napred.

Dokáže vás paródia Fifty Shades of Black pripútať na sedadlo alebo budete trpieť nudou? (Recenzia)

Postupne sa zoznámime s viacerými zaujímavými postavami. Napríklad Christianova matka, ktorá má očividne záľubu v adoptovaní si detí z rôznych častí sveta a za zmienku určite stojí aj spolubývajúca Hannah, ktorú niekoľko dní po prezretí filmu nebudete môcť vyhnať z vašej hlavy. Všetky postavy tu majú svoj osobný životný príbeh a svoje problémy, ktoré vás určite pobavia. Reč padne aj o matke Hannah, ktorá po celé roky kolovala medzi chlapmi v mestečku ako štafeta. Veď čo môže byť lepšie, ako keď na vašu promóciu príde tucet vašich nevlastných otcov? Ťažko povedať. Film môže v mnohých veciach a scénach čerpať zo skúseností hlavného herca Marlona Wayansa, ktorý si už zahral v sérii Scary Movie alebo v paródiách Haunted House, ktoré si ako svoj terč vybrali Paranormal Activity a režíroval ich práve Michael Tiddes, takže v tomto prípade nejde o ich prvú spoluprácu.

Dokáže vás paródia Fifty Shades of Black pripútať na sedadlo alebo budete trpieť nudou? (Recenzia)

Očakávajte plytký a taktiež vulgárny humor – miestami až príliš. Som si istý, že film sa v kinách dotkne množstva ľudí, pretože si žiadne servítky pred ústa nedáva. To však určite nie je len na škodu. V istých pasážach filmu som sa usmieval, iné boli naopak zbytočné zdĺhavé, no zopárkrát sa autorom podarilo vystreliť ma zo stoličky a donútiť ma oprskať ľudí predomnou. Scény z „izby zábavy“ sa vydarili lepšie ako som čakal, no bolo to podľa očakávania - ľahko predvídateľné. Nečakajte žiadne romantické lety helikoptérou a ani dokonalé posteľné scény. Je to vážne len o tom, či vám takýto humor sadne a ste naňho zvyknutí, alebo vám bude celú projekciu v hlave vŕtať, že na čo ste to tie peniaze vyhodili a aký význam má vlastne tento film. Hlbší význam? Žiaden. Posolstvo? Zábava. Tento film je určený pre fanúšikov žánru paródií a vedzte, kvalitných paródií veľa nenájdete.

Dokáže vás paródia Fifty Shades of Black pripútať na sedadlo alebo budete trpieť nudou? (Recenzia)

Aj cez to všetko dobré, čo sa vo filme nachádzalo, sa tvorcom nedá odpustiť všadeprítomná hlúposť, ktorá na vás vybehne skoro v každom zábere. Vo finále vám táto snímka po zamyslení sa príde ako úplný nonsens. Na filme si najviac užijete smiech ľudí v kinosále, ktorý sa valí zo všetkých strán alebo vás môže pobaviť aj pohľad na ľudí, ktorí to nevydržali a odchádzajú z kina preč. Tento film sa nedá hodnotiť príliš objektívne, je tu priveľa faktorov, pri ktorých hodnotenie bude vždy iba skreslené. Sami posúďte, či vám za to tento film stojí alebo nie. Ako paródia a nenáročná zábava to celkom funguje, Marlon je kvalitný herec a zahral to statočne, no ako plnohodnotný kino zážitok, ktorý by vám mal utkvieť v hlave a niečo by ste si z toho zobrali, to rozhodne nie, teda dúfame, že nie. Buďto si poviete, že ide o totálnu debilnosť a mnoho filmových aspektov tu bolo horších, než v originále, alebo sa len párkrát pousmejete a čoskoro na film zabudnete. 

Celosvetové, nízke hodnotenia nakoniec odzrkadľujú reálne kvality filmu, no veľmi vysoké hodnotenie nemá ani séria Scary Movie a aj tak ju všetci milujeme, však? 4/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia