Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2017, 13:49
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Je dobrodružné The Lost City of Z novodobým Indiana Jonesom alebo len komornou drámou o snoch objaviť stratenú civilizáciu? (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Historicko-dobrodružná dráma z obdobia začiatku dvadsiateho storočia vám ukáže strastiplnú a nebezpečnú cestu britského bádateľa, ktorý túži ísť za svojím snom.

Sezóna blockbusterov sa pomaly začína a kinosály budú opäť raz preplnené fanúšikmi komiksoviek, ale aj strhujúcich akčných filmov od veľkých štúdii. Do distribúcie sa však dostávajú aj snímky, ktorých propagácie a reklamné kampane nedosahujú kvalít veľkoprodukcie, a preto sa k viacerým divákom ani nedostanú. Tie majú aj v čase premiéry pomerne prázdne sály, hoci hravo konkurujú ostatným kúskom. Nuž, mentalita bežného človeka radí pozrieť si na striebornom plátne ambiciózne a epické kúsky, avšak nesmieme zabúdať aj na menej komerčnú tvorbu, akou je napríklad historicko-dobrodružný The Lost City of Z od režiséra Jamesa Graya (We Own the Night). Dokázal nám priniesť poriadnu dobrodružnú výpravu do pralesov Amazonky v spojení s fascinujúcim príbehom založeným na skutočnej udalosti?

Je dobrodružné The Lost City of Z novodobým Indiana Jonesom alebo len komornou drámou o snoch objaviť stratenú civilizáciu? (Recenzia)
Zdroj: Amazon Studios

Dej sa začína odohrávať v roku 1906, kedy sa britský bádateľ Percy Fawcett (Charlie Hunnam) po prvý raz vydáva do Bolívie s cieľom danú oblasť lepšie zmapovať a nájsť prameň rieky Rio Verde. S jeho asistentom Henrym Costinom (Robert Pattinson) a partiou domorodcov musí čeliť nástrahám džungle - hladným kanibalom, zákerným chorobám či nedostatku potravín a podvýžive. Percy však jedného dňa nájde akési starodávne predmety, ktoré môžu značiť ešte stálu prítomnosť neobjavenej civilizácie. V domovskom Anglicku, žiaľ, čelí len výsmechom, avšak jeho odhodlanie prevyšuje všetko ostatné a so skupinkou sa do pralesa vydáva opäť. Percy sa stáva posadnutým nájsť bájne mesto Z a robí všetko preto, aby sa jeho sen splnil. Dokáže uspieť a očistiť svoje meno?

Je dobrodružné The Lost City of Z novodobým Indiana Jonesom alebo len komornou drámou o snoch objaviť stratenú civilizáciu? (Recenzia)
Zdroj: Amazon Studios

V prvom rade treba poznamenať, že hoci sa snímka radí do dobrodružného žánru a jej trailer tento fakt len dokazuje, nesie sa vcelku v komornom štýle, pričom sa drží pomerne jednoduchej dejovej kostry a zbytočne nemätie. Pomalý rozbeh vám môže vyvolať pocity, že tých 140 minút stopáže môže byť riadna nuda, avšak napriek tomu, že sa to celé posúva dopredu celkom pomaly, na plátne sa neustále deje niečo zaujímavé. Príbeh sa spolu s tajomstvami pralesa stáva mysterióznou skladačkou a okrem objavovania a skúmania neprebádaného sveta rieši aj práva žien zasahovať do vedeckých objavov či predsudky ľudí voči domorodcom. Prostredie džungle vyzerá realisticky a po srdci ma pohladila aj tradičná filmárčina bez zbytočných digitálnych efektov, no niektorým z vás môžno nezavonia farebný tón filmu, ktorý sa nesie v podivnej žltozelenej farbe. Ale na to si zvyknete.

Po režijnej či scénáristickej stránke niet veľmi čo vytknúť, pretože výstavba deja funguje ako má a po logickej stránke neškrípe, ako je to v dnešnej dobe pri dobrodružných filmoch zvykom. Akurát by som si vedel predstaviť o čosi okresanejšiu stopáž a podobe dvojhodinovej minutáže, a to aj napriek faktu, že dej filmu zachytáva obdobie dlhé dvadsať rokov. The Lost City of Z inak nemá žiadnu konkrétnu scénu, ktorá by vyslovene ohromila, avšak nájde sa pár takých, ktoré vám vďaka vystavanému napätiu spôsobia jemné zimomriavky. Niektoré pasáže majú temný a chladný charakter, najmä keď si hlavný protagonista uvedomuje, že svoju rodinu zakaždým necháva za sebou, a tým im spôsobuje psychické trápenie. Emóciam sa tu medze nekladú, no na nich tento počin založený nie je.

Je dobrodružné The Lost City of Z novodobým Indiana Jonesom alebo len komornou drámou o snoch objaviť stratenú civilizáciu? (Recenzia)
Zdroj: Amazon Studios

Hlavným ťahúňom snímky je práve Percyho neoblomná odhodlanosť a boj dosiahnuť to, po čom tak veľmi túži. A je to vidno aj na jeho skvelom hereckom výkone. Netreba však zabudnúť aj na Roberta Pattisona, ktorý tu vyzerá na nespoznanie a predvádza jeden z najlepších hereckých výkonov svojej kariéry. Všetky postavy vrátane Toma Hollanda či Sienny Miller sú uveriteľné, čo je, samozrejme, ďalším veľkým plusom. Skrátka, klady prevládajú nad zápormi, ktorých tu veľa nenájdete. Tvorcovia chceli vyrozprávať poctivý biografický príbeh, ktorý má aj napriek pomalšiemu rozbehu čo ponúknuť a hoci má trochu komornejší charakter, vieme ho zaradiť medzi to lepšie, čo nám tento rok zatiaľ ponúkol. 7,5/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia