Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2017, 15:27
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Nicolaj Coster-Waldau ukazuje svoj herecký talent v prekvapivo našľapanej dráme z väzenského prostredia Shot Caller (Tip na film)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Malá a nenápadná dráma od nie príliš známeho režiséra ponúka silný jednohubkový zážitok.

Meno Ric Roman Waugh asi nebude bežnému našincovi dôverne známe. Na konte má zopár béčkovejšie ladených priemerných filmov, pričom najznámejší je asi Snitch z roku 2013, v ktorom si zahral Dwayne „The Rock" Johnson. Tiež vieme, že najbližšie natočí už tretie pokračovanie akčnej série Angel Has Fallen s Gerardom ButleromAaronom Eckhartom, no ešte pred ním vám chceme dať do pozornosti jeho nenápadnú drámu z prostredia neľútostného kalifornského väzenia.

Shot Caller by sme popravde za iných okolností ignorovali, no v hlavnej úlohe sa objavil nesmierne charizmatický Nicolai Coster-Waldau, pričom mu asistoval napríklad Jon Bernthal, ktorý si rolu strihol ešte pred druhou sériou Daredevila či Jeffrey Donovan, známy ako Dodd Gerhardt z druhej série Farga. Na producentských stoličkách tiež sedeli ľudia, ktorí mali na konte také pecky, ako Drive, Nightcrawler, Spotlight či Bridge of Spies a pri takomto lineupe sme mu už jednoducho museli dať šancu. Verte, že snímka poľahky predčila všetky očakávania a aj keď sa síce nezaradí medzi to najlepšie z roku 2017, svoje kvality jednoznačne má a fanúšikov si nájde veľmi ľahko.

Nicolaj Coster-Waldau ukazuje svoj herecký talent v prekvapivo našľapanej dráme z väzenského prostredia Shot Caller (Tip na film)
Zdroj: Saban Films

Dej nás zaviedol do prostredia slnečnej Kalifornie, avšak nečakajte žiadne hollywoodske kopce. Pomerne komorná snímka sa z veľkej časti odohráva medzi mrežami v nápravnom zariadení, kde si odpykáva svoj trest aj Jacob „Money" Harton (Coster-Waldau), ktorý je v úvodných minútach prepustený na slobodu. Väzenský život však nie je prechádzka ružovou záhradou a priateľstvá, ktoré si tu vytvoríte, existujú až do konca vášho života. Money sa tak po dočasnom prepustení vracia k jedinému, k čomu ho roky v base naučili. Ilegálny biznis. Shot Caller následne šikovne strieda scény zobrazujúce prítomnosť s momentami, ktoré vysvetľujú, ako sa niekedy úspešný obchodník do väzenia vôbec dostal a ako vôbec dokázal v tomto nehostinnom prostredí prežiť.

Možno si poviete, že predvídateľná thrillerová zápletka či dramatická emočná vydieračka tu už boli mnohokrát a málokedy v spojení s jemnou béčkovosťou dostatočne dobre fungovala. Tu to však šľape ako hodinky a vy mu jeho neduhy (a že ich je niekoľko) razom odpustíte. Všetko to totiž spája príjemne vyvážená psychologická linka. Tá je nielen nanajvýš uveriteľná, ale dokážete si vďaka nej s potetovaným kriminálnikom v hlavnej úlohe nadviazať až prekvapivo intenzívny vzťah. Snímka v istých momentoch pripomína kontroverzné Imperium, v ktorom sa predviedol Daniel Radcliffe a istú podobnosť tu divák nájde aj so skvelým seriálom z dielne HBO The Night Of. Takmer dvojhodinovú stopáž pritom dotvára príjemný soundtrack Antonia Pinta, ktorý vaše emócie iba umocní.

Shot Caller nie je ani zďaleka dokonalým filmom. Využíva množstvo klišé, pričom požmurkáva na postaršie „macho" filmy podobného charakteru a z jeho témy by sa úprimne povedané dalo vytrieskať dozaista viac. Musíme však podotknúť, že ide o našľapanú thrillerovú drámu s vhodnou dávkou surovosti a dobre vykreslenou psychológiou postáv. Nikolaj Coster-Waldau konečne ukázal, že jeho herecký talent naozaj prevyšuje jednu peckovú seriálovú rolu a my dúfame, že v budúcnosti kývne na viacero podobných projektov. Do zoznamov najlepších filmov sa síce nezaradí, no svojich fanúšikov si medzi vami rozhodne nájde. Skúste mu dať šancu.

Domov
Zdieľať
Diskusia