Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2019, 14:29
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Instagram bojuje proti obsahu, ktorý propaguje samovraždu alebo sebapoškodzovanie: Nové pravidlá ho úplne zakazujú

NEWS INSTAGRAM
Uložiť Uložené

Zakázané sú aj kresby, komiksy, meme obrázky alebo scény z filmov.

Výkonný riaditeľ Instagramu Adam Mosseri ohlásil ďalšie kroky, ktorými chcú urobiť bezpečný Instagram pre každého. Ich cieľom je ochrániť ľudí, ktorí majú sklony k sebapoškodzovaniu alebo samovražde.

Zmeny začali po smrti 14-ročného dievčatka

O prvej zmene sme ťa informovali ešte v júli po tom, čo si mladá Molly Russell siahla na život. Jej otec vtedy sociálnu sieť obvinil z toho, že za jej smrť je čiastočne zodpovedná. Na jej profile totiž našiel materiál, ktorý ju mohol k samovražde povzbudiť.

Odporúčané
Instagram bojuje proti internetovej šikane. Samovražda 14-ročného dievčaťa ho prinútila zaviesť nový nástroj Instagram bojuje proti internetovej šikane. Samovražda 14-ročného dievčaťa ho prinútila zaviesť nový nástroj 9. júla 2019, 8:59

Chcú vytvoriť bezpečný Instagram

V oznámení sa Mosseri vyjadril, že pre firmu nie je nič dôležitejšie, ako bezpečnosť používateľov, a to predovšetkým tých najzraniteľnejších. Už od februára preto v Instagrame pracujú na zlepšení situácie. Začalo to zákazom násilného obsahu, vyvinuli aj technológiu, ktorá tento obsah napriek algoritmu nebude odporúčať.

Aké sú výsledky ich práce?

Viac ako 384-tisíc príspevkov boli buď vymazané, alebo ich viditeľnosť bola značne obmedzená. Viac ako 77 % podľa Mosseriho zachytili ich technológie skôr, ako konkrétne príspevky nahlásili používatelia.

Instagram
Instagram Zdroj: Unsplash / S O C I A L . C U T

Ďalším krokom je zákaz akéhokoľvek násilného obsahu: fiktívne vyobrazenia samovraždy alebo sebapoškodzovania budú zakázané, vrátane meme obrázkov, komiksov a scén z filmov. Rovnako zakazujú aj príspevky, ktoré síce priamo neukazujú samovraždu alebo sebapoškodzovanie, ale ukazujú materiály s tým spojené.

Odporúčané
Instagram odstráni všetky filtre pripomínajúce plastické operácie. Ľudia by si mali vážiť, ako vyzerajú Instagram odstráni všetky filtre pripomínajúce plastické operácie. Ľudia by si mali vážiť, ako vyzerajú 24. októbra 2019, 14:12

Prestanú odporúčať podobný obsah

Pán Russell, otec mladučkej Molly, sa sťažoval práve na fungovanie algoritmu. Ten odporúča podobné príspevky, než aké si už videl. Molly sa tak zamotala v nekonečnom kruhu obsahu, ktorý ju povzbudzoval k tomu, aby si ublížila. Toto chcú teraz trvalo zmeniť.

Účty, ktoré zdieľajú takéto príspevky, sa prestanú zobrazovať medzi odporúčanými v Explore feede a Instagram chce zvýšiť aj počet ľudí, ktorým zasielajú linky na pomoc. Nateraz tak robia v USA a v Spojenom kráľovstve, kde ľuďom posielajú kontakty na pomocné linky.

Mosseri tiež dodal, že ich práca týmto zďaleka nekončí. Ktovie, či ešte do konca roka Instagram príde s nejakou ďalšou zmenou.

Domov
Zdieľať
Diskusia