Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júla 2019, 8:59
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Instagram bojuje proti internetovej šikane. Samovražda 14-ročného dievčaťa ho prinútila zaviesť nový nástroj

TECH INSTAGRAM
Uložiť Uložené

Keď Instagram zaznamená, že chceš v komentári použiť ofenzívne slová, ktoré by mohli niekoho uraziť, pre istotu sa ťa opýta, či to myslíš naozaj vážne.

Ešte v úvode roka sme sa z BBC dozvedeli, že 14-ročná Molly spáchala samovraždu. Jej otec tvrdí, že následne našli na jej Instagramovom profile materiál, ktorý mohol byť do veľkej miery iniciatívou k tomu, aby si dcéra zobrala život. Sociálnu sieť vtedy obvinil, že aspoň sčasti je za smrť zodpovedná.

Instagram teraz vo svojom blogovom príspevku reaguje na túto udalosť, aj celkovo na šikanu na internete. Rozhodol sa zaviesť preventívny nástroj, ktorý používateľov prinúti zamyslieť sa nad komentárom, ktorý sociálna sieť na základe predchádzajúcich skúseností vyhodnotí ako ofenzívny. 

Odporúčané
Zo dňa na deň sa Adrianovi vytratila chuť do života. Depresiu mu spôsobila šikana spolužiakov, keď tvrdili, že je gay (Rozhovor) Zo dňa na deň sa Adrianovi vytratila chuť do života. Depresiu mu spôsobila šikana spolužiakov, keď tvrdili, že je gay (Rozhovor) 7. marca 2019, 15:28

V prípade, že komentár obsahuje nadávky alebo slová, ktoré už ľudia v minulosti nahlasovali ako nevhodné, užívateľ dostane od Instagramu špeciálnu notifikáciu. Tá sa ho ešte raz pre istotu opýta, či je presvedčený o tom, že chce tento typ príspevku pridať. 

„Zo skorších testov sme zistili, že to niektorých ľudí motivuje k tomu, aby vymazali svoje komentáre a vymenili ich za menej ubližujúce,“ píše šéf Instagramu Adam Mosseri. 

Instagram bojuje proti internetovej šikane. Samovražda 14-ročného dievčaťa ho prinútila zaviesť nový nástroj
Zdroj: Instagram
 
Postupne by sa mala táto novinka objaviť na všetkých profiloch, keďže fáza testovania je dokončená. Zároveň bude zavedená ešte jedna funkcia, ktorá reaguje na požiadavky užívateľov. Tí budú môcť nežiaduce profily označiť ako Obmedzené, čo v preklade znamená, že v prípade nevhodných komentárov ich nemusí adresát vymazať, ale môže ich označiť špeciálnym spôsobom tak, aby ich videl len autor. 
 
Doteraz Instagram ponúkal len funkcie, ktoré autorovi komentárov dali jasne najavo, že s nimi nie je dotknutá osoba spokojná, čo mohlo vyvolať ďalšiu nenávisť. Instagram má teda skutočne v pláne spraviť z online priestoru lepšie miesto. 


Instagram bojuje proti internetovej šikane. Samovražda 14-ročného dievčaťa ho prinútila zaviesť nový nástroj
Zdroj: Instagram
 
Domov
Zdieľať
Diskusia